Ръкавици 100% Brisker

Ревю за зимни ръкавици посред лято? И по-странни неща са се случвали… Николай Кънчев ни изпрати тази статия за ръкавиците 100% Brisker, които са предназначени за студено време. И макар че сега температурите са всичко друго, но не и хладни, по неумолимите природни закони всички знаем, че само след 3-4 месеца въпросът с какво да се греем отново ще е на дневен ред. Затова не пречи да прочетете впечатленията на автора от тези ръкавици и да прецените дали да ги включите в списъка си с екипировка за следващата зима.

Продукт: Ръкавици 100% Brisker
Размер: L
Тегло:

Цена: 69 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца
Други особености Влакна за ползване на екран с докосване на палеца и показалеца и гумирани области на показалеца за по-добро сцепление с лостчетата на спирачките.

Лесно се вижда, че светлоотразителните апликации от горната страна работят добре.

С настъпването на студените месеци в края на 2016 г. започнах да се оглеждам за ръкавици, които да ме предпазват от студа. Критериите ми при избора бяха:
– да спират вятъра и да топлят;
– да не са прекалено дебели, за да имам чувствителност при боравене с командите и спирачките;
– да не са прекалено скъпи;
– да мога да ги ползвам и за други занимания.

Brisker са моделът на марката 100%,  предназначен за студените месеци. След като разгледах няколко ревюта и отзиви за тях, реших, че това ще са ръкавиците за студа. От прочетеното излизаше, че покриват моите изисквания, но дали наистина беша така…

Ще започна с това, че не навъртях много километри на велосипеда с тях за тези 5 месеца, но пък с пълна сила тествах дали отговарят на последния ми критерий – да мога да ги ползвам и за друго. През 4 от месеците, в които ги използвах, ги подложих на систематичен студ 2 пъти дневно за около 1 час разходка с кучето. Да, това не е каране, но пък воденето на 50 кг куче с постоянното триене в повода и подръпване мисля, че е добър тест за издръжливост. Та след разходките и няколкото карания, когато снежната покривка позволяваше, мога да кажа, че ръкавиците са здрави. Няма сериозни следи от износване или скъсванe, както се вижда и на долната снимка.

Следващият ми критерий – да не са прекалено дебели. Ръкавиците покриха това изискване. Удобни са и не ограничават движението на пръстите. Чувствителността е достатъчна и мога спокойно да си завържа връзките на обувките или на „калобрана“ на раницата, както и да напомпя гума, без да махам ръкавиците.

Топлят, не топлят, топлят, не топлят…

Външният слой е направен от спираща вятъра материята, а отвътре имат тънка поларена подплата. Отстрани на пръстите има добавена ивица пропусклива материя.

Ръкавиците не топлят, те запазват топлината. До такъв извод стигнах, след като пробвах да излизам със Brisker и със зимните ми ръкавици, които са доста по-дебели и изолирани. Ако пръстите на ръцете не се движат и като цяло тялото не извършва физическа дейност, беше въпрос на време да ми измръзнат ръцете. С модела на 100% това се случваше по-бързо в сравнение със зимните ми ръкавици, но това е и очаквано с оглед предназначението и дебелината.

Недостатък на Brisker при температури под 0 градуса е наличието на проветривите ивици отстрани на пръстите. Докато пръстите са събрани един до друг, това не се усеща, но при каране аз държа винаги показалеца на спирачката и това водеше до много бързо охлаждане на пръстите.

При температури около нулата карането е достатъчно да ме сгрее, за да не се усеща студът през проветрението на пръстите.

При положителни температури до около 10-15 градуса карането с Brisker не е проблем. Ако е интензивно, усещам загряване на ръцете, но не и сериозно изпотяване. При по-високи температури не съм ги тествал.

Всичко това го пиша с презумпцията, че усещането за топло/студено и необходимото движение, за да се сгрее човек, са много индивидуални.

Реклама

Общи впечатления

Ползваният от мен размер L ми пасна много добре на ръката, но имах проблем с дължината на пръстите. При каране пръстите ми опираха в предния край на ръкавиците, където са подгъвът и шевът, и се случваше да изпитвам неудобство, което след малко наместване може да се оправи. Това усещане го няма, ако не държа кормилото.

Гумираната област на показалеца върши добре работата си за подобряване на сцеплението и все още не се е изтрила.

С влакната за ползване на екран с докосване не можах да се разбера много. Не са ми удобни, трябва да изкривя ръката си доста за да има ефект, но пък вършат работа за отговаряне при позвъняване. При тях има най-видимо износване свързано според мен с постоянното търкане в повода на кучето.

За фиксиране на ръкавиците към ръката се използва велкро лента, намираща се на долната част на китката. При мен не държи особено, но ръкавицата е от еластична материя и не е проблем да се използва и без допълнително пристягане.

Заключение

Ръкавиците Brisker на 100% са модел, предлагащ добра чувствителност и възможност да направите нещо, без да е необходимо да ги махате, като в същото време предлагат и добра защита от студа. Не са ръкавици за много ниски температури, но пък позволяват да ги използвате и в преходните сезони, без да спарват много ръцете.

След 5 месеца ползване все още нямат следи от износване или скъсване, гумената ивица на показалеца не се е изтъркала. Единствено велкро лентата, служеща за пристягане, не държи винаги, но това може и да е свързано с допълнителното „кучешко окосмяване“, което са получили ръкавиците

+

Здрави материали.

Удобна кройка.

Възможност да използвате ръцете си, без да се налага да свалите ръкавиците.

Проветрението на пръстите осигурява комфорт при преходните сезони.

Проветрението на пръстите води до лесно изстиване при температури под -5 градуса, ако пръстите ви не са събрани.

Велкро лентата за пристягане вече не държи много здраво.

При каране на велосипед при мен имаше дискомфорт от опирането на пръстите в предния край на ръкавиците, където са подгъвите и шевовете.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>