Pamporovo Bike Fest 2017 | Избрани десет от Националния шампионат по форкрос | Любомир Ботушаров

Състезанието по форкрос в Пампорово, което може би ще е единственото в България за 2017 г., събра двайсетина човека, повечето от тях с DH велосипеди. Подобно на самия формат, който макар и много атрактивен и въпреки доста успешни и интересни състезания в миналото, си остава недоразвит на родна почва, трасето също бе доста позеленяло от превземащата го растителност, неутъпквана редовно от публика и колоездачи. И все пак Национален шампионат по 4Х имаше. И беше, както винаги, доста интересно, макар и кратко състезание.

Няколко от предварително записаните отпаднаха по една или друга причина, така че за финала останаха общо 14 души. 15 минути преди старта всички се бяха скупчили под шатрите на Monster Energy, защото тъкмо бе започнало да вали и вероятно всеки се чудеше доколко това ще повлияе на трасето и на собственото му представяне. За щастие дъждът както дойде, така и отмина, без да промени условията за каране, и когато първите четворки стартираха, облаците дори пропускаха по някой слънчев лъч.

Четирима човека достигнаха без проблеми до финала, от тях двама – Никола Христов и Димитър Мънев – изглеждаха фаворити за титлата, защото само те имаха достатъчно опит в дисциплината и това си личеше, защото прескачаха дори и най-големите скокове, които за другите бяха проблем.

Форкросът е известен с обратите си и това се видя във финалния рунд, където в началото на трасето Димитър Мънев бе изостанал от Никола, редом с Минчо Димитров и Метин Качан. На дългата права със скоковете обаче състезателят на Drag прелетя покрай младите си съперници и почти настигна Никола, но не успя да го задмине. Така състезателят на Riders United, който миналата година взе участие и в Световното първенство във Вал ди Соле, отново стана шампион на България по форкрос.

Пълното класиране можете да видите тук: Pamporovo Bike Fest 2017 | Класиране 4Х.

Реклама


Ако желаете ваши снимки от това или което и да е друго МТБ събитие да бъдат публикувани в поредицата фотоистории „Избрани десет“, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>