Световно първенство 2016 във Вал ди Соле – 4Х квалификации

Предаваме директно от Вал ди Соле с мощната подкрепа на Monster Energy:

Единственият български участник в дисциплината 4Х, Никола Христов, отпадна нелепо в квалификацията, която се проведе тази вечер (8 септември). Той се състезаваше за място сред 32-мата, които ще стартират утре вечер във финала, но за жалост техническа повреда го извади от играта в средата на трасето.

Всъщност повреда е меко казано за това, което се случи с курбелите му – оста им просто се счупи като солета след едно приземяване точно на най-големите скокове. За щастие Ники се размина в цялата тази ситуация без падане и без травми, което си е добър късмет на фона на ужасно каръшкия инцидент, който се случи в най-неподходящия момент.

Трудно е да се прецени какви бяха иначе шансовете му да пребори една трета от всичките 45 участници при мъжете, но можем със сигурност да кажем, че в горната част на трасето Ники караше съвсем добре, беше успял да вдигне скоростта си спрямо тренировките и като се има предвид, че скоковете по трасето, дори най-големите, не бяха проблем за него, може би… но вече няма значение, в спорта повторенията обикновено са само по телевизията.

Тук обаче две от жените повториха спусканията си, след като стартовата решетка куриозно се развали и един доста голям екип от хора я оправяше поне 10-15 минути. А причината за повторенията бе, че и двете участнички бяха засегнати при старта си от тази повреда – едната падна, а другата се задържа, но не успя да спринтира.

Още снимки от 4Х квалификацията може да видите в тази малка галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/world-championships-2016-4x-qualification

От утре започваме да следим и екшъна в спускането!

П.П. Извиняваме се на нашия приятел Георги Радев, който през 2015 г. на собствени разноски отиде и участва в Световното първенство по 4Х, пак във Вал ди Соле. В началото на статията бяхме писали, че Никола Христов е първият българин, участвал на Световно в тази дисциплина, което не е вярно – Жорката миналата година също е карал на квалификации, където е завършил на 36 място. За жалост информацията за това явно е минала само набързо през Facebook и напълно се е изгубила, поне от нашия радар. Така че молим за извинение!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>