Предложения за месец юни 2017 | Рам Байкс

Покрай началото на сезона в байкпарковете, позасилихме временно тематиката за спускане, включително и в рубриката „На пазар“, където това е една от темите през месец юни. Предложенията от Рам Байкс в тази насока са няколко кормила, които могат да осигурят безкомпромисно качество и стил за вашия DH/FR/ендуро/AM велосипед, а освен това ще се предлагат в България на цени, които са доста по-ниски в сравнение с препоръчителните за Европа. (Както вероятно знаете, освен производител на велосипеди, Рам Байкс са също и вносител на някои доста популярни марки, така че показаните в следващите редове продукти можете да намерите в магазините на техните многобройни дилъри/търговски партньори.)

Truvativ Descendant CoLab

Новата серия кормила Descendant CoLab на Truvativ е създадена с идеята да акцентира върху изкуството, магията и гениалността, които превръщат обикновеното в легендарно. Съчетавайки неповторим стил и отношение с безкомпромисна изработка и внимателно проектиране, тези четири кормила са създадени с помощта на някои от най-вълнуващите хора в планинското колоездене – атлети, посланици, творци, дизайнери… и фанатици.

Кайл Стрейт | По-голям от живота

Голям, дързък и чист американец, Кайл Стрейт преобърна фрийрайд сцената още като дете и остави трайно своя отпечатък на нея. Лайл, както го наричат приятелите, е първият колоездач, хвърлил се от скалите на Юта достатъчно добре, за да спечели два пъти Red Bull Rampage. И макар че този голям мъж прокарва големи линии по голите склонове, той се чувства още по-добре в острите завои на дисциплината дуал слалом. Изисква се много здравина и надеждност, когато такъв голям човек кара с такава сила и скорост. Затова кормилото с неговото име е широко 808 мм и здраво, много здраво. А за да подчетае патриотичното си настроение, Кайл е избрал за декорация на този компонент големия белоглав орел, един от символите на САЩ.

808 мм дължина
25 мм издигане
5º наклон нагоре
9º наклон назад
Материал: AL-7050
Тегло: 349 грама
Цена: 134 лв.

Мартин Сьодерстрьом | Неразрушим

„Няма нищо друго, което бих искал да правя повече“, казва си той, когато усеща, че напрежението от надпреварата или усилието да овладее нов трик е твърде голямо. Мартин Сьодерстрьом има всички основания да е изнервен, когато се подготвя за поредното слоупстайл спускане и със сигурност знае едно-две неща за мъките – високият швед няколко пъти се завръщаше на сцената след тежки контузии. Сещате ли се за друг карач, който да е получил чека си с наградата в болничното легло? Тези битки го направиха по-силен и по-добър в това, което прави. Можете да видите това в карането му, в целеустремеността да даде най-доброто от себе си, и винаги с усмивка на лицето.

Кормилото на Мартин е с изчистен и приглушен дизайн, включващ цветовете на шведското знаме и напомняне на датите и местата, където са най-сериозните му падания

780 мм дължина
25 мм издигане
5º наклон нагоре
7º наклон назад
Материал: AL-7050
Тегло: 340 грама
Цена: 134 лв.

Стив Смит | Вечна памет „Chainsaw“

На байка или в каквото и да е друго, ако сте искали да бъдете наравно със Стив Смит, трябвало е да дадете най-доброто от себе си. И пак шансовете да надделеете биха били не особено големи. Говорещ направо и каращ здраво – това беше начинът на живот на човека, който донесе Световната купа по спускане за 2013 г. у дома във Ванкувър, Канада. Не се заблуждавайте – скоростта, с която той спечели тази титла, изисква страшно много труд. И желание. И отдаденост. Такъв успех не идва при никого – трябва сам да си го направиш. Но от време на време се раждат легенди и Стив Смит беше от най-истинските.

Кормилото на Стив Смит напомня за брилянтния стил на каране на големия канадски спускач – с разчупен дизайн и напомняне за канадския флаг чрез червения цвят.

780 мм дължина
25 мм издигане
5º наклон нагоре
7º наклон назад
Материал: AL-7050
Тегло: 349 грама
Цена: 134 лв.

Кормило, зад което да застанеш

Печалбата от кормилата с логото на Стив Смит ще отива директно в неговата наследствена фондация.

След трагичната смърт на Стив Смит в негова памет бе учредена фондация (www.steviesmithlegacy.com), чиято цел е да продължи делата на известния спортист, така че след него да израсне ново поколение планински колоездачи, които да се възползват от куража и опита на канадската легенда в спускането.

Бидейки разработено месеци преди кончината му, новото кормило с името на Стив Смит е продукт на сътрудничеството му с Truvativ. С позволението на майка му, това кормило ще се продава, а печалбите от него ще бъдат внасяни във фондацията.

Джером Клементс | Entre les Arbres

Джером Клементс се чувства навсякъде у дома. Това е нормално за човек, който обикаля света, за да се състезава с планински велосипед. Но ако трябва да сме честни, Клементс е най-щастлив когато кара между дърветата – entre les arbres – попивайки гледките, звуците, аромата и детайлите много, много бързо. Френският ендуро специалист кара с неподражаем стил, който е лек, тих и ефикасен като полета на птица, и му е донесъл прозвището Loizo Rider.

Необходимостта на Джером да кара с максимална скорост по тесни и технични пътеки го е накарала да избере по-тясно кормило, поне спрямо другите в серията. За разлика от тях, то е изработено от въглеродни нишки, защото освен здравината, за Жером много важно е и ниското тегло. А за да бъде всичко точно, логото на JC е в яркия зелен цвят на неговия Cannondale и има маркери, чрез които може да бъде отрязано за ръкохватки тип PadLoc.

750 мм дължина
20 мм издигане
5º наклон нагоре
7º наклон назад
Материал: карбон
Тегло: 219 грама
Цена: 274 лв.

Кормила Renthal

Друга легендарна марка за кормила в света на спускането е Renthal. Британската марка е световен лидер в производството на кормила първо за мотоциклетната индустрия, а в последните години пренася модела успешно и към планинското колоездене, като вече може да се похвали с шест шампионски титли от Световни първенства. Продуктите им са подчинени на стремежа към съвършенство и от няколко години намират добър прием и сред българските спускачи, въпреки че цената им ги поставя недвусмислено във високия клас.

Renthal Fatbar

Fatbar е водещият модел на марката, продуктът с шест световни титли. Кормилото е проектирано с идеята да осигурява най-добрата комбинация от лекота, здравина и издръжливост. Моделът предлага и най-голям избор по отношение на геометрията с цели четири опции за издигане – 10, 20, 30 и 38 мм. Пълните подробности за размерите можете да видите тук:

Fatbar е изработено от алуминиева сплав от серията 7000, специално подбрана и обработена за максимална здравина и издръжливост. Повърхността е допълнително обработена чрез „обстрелване“ със стоманени частици, на което се дължи грапавината, но целта всъщност не е определен външен вид, а подобряване на издръжливостта и намаляване на умората на материала. Финалният завършек е чрез твърда анодизация, която осигурява и уникалния алуминиево-златист цвят, който е запазена марка на Renthal. Маркерите за скъсяване и центриране на кормилото са лазерно нанесени, а графиките с логото и името на модела също са изключително трайни, само че са добавени по химичен път.

Цена: 129 лв.

Renthal Fatbar Lite

Олекотеният вариант на предходния модел е предназначен по-скоро за AM/ендуро, макар че при определени условия може да се ползва и за спускане, че дори и за крос-кънтри. Характеристиките му са сходни със стандартния Fatbar, включително и геометрията, както и четирите варианта за височина, но Lite е по-късо (740 мм) и е с изтънявания на стените, от което теглото пада до 270 грама (средно), което е доста добро тегло за здраво и издръжливо алуминиево кормило.

Цена: 120 лв.

Renthal Fatbar Carbon

Композитните материали не са непозната материя за Renthal. Fatbar Carbon има същата геометрия, варианти за издигане и широчина 780 мм, само че е изключително леко – само 225 грама, което го прави истински състезателен продукт. Ще се хареса и на всеки, за когото постигането на по-ниско тегло на велосипеда е от по-голямо значение.

Fatbar Carbon е изработено от платове с еднопосочни въглеродни влакна – подредени и съединени по подходящия начин, те осигуряват конструкция, която е едновременно лека, много здрава, корава, но и комфортна, т.е обираща вибрациите. По принцип тези качества много трудно се съчетават в един продукт, но прецизното проектиране и използването на първокачествени карбонови платове го прави възможно. Централната му част, която е с по-голям диаметър, е по-широка в сравнение с повечето конкуренти, което допълнително увеличава якостните характеристики.

Качественото лаково покритие с двуцветен дизайн включва и удобни, ясни маркери за скъсяване и центриране на кормилото.

Цена: 270 лв.