Trek Session – промени за 2018 г.

Велосипедът за спускане на Trek от години е сред най-успешните в Световната купа. Няма и как да е другояче, при положение че състезателите на компанията не са случайни хора – понастоящем това са най-вече семейство Атертън, като победната серия на Рейчъл счупи всички рекорди и преди да бъде прекъсната заради контузия. Затова може би е добре да чуете новостите около модела Session първо от нея:

Ако предпочитате подробностите черно на бяло, вместо със звук, ето ги:

Обновена геометрия

Казано най-просто, байкът става с около 20 мм по-дълъг, което не е никак, никак малко. Тази промяна върви в комплект с по-малък челен ъгъл (63°) и това подобрява цялостната стабилност на велосипеда по стръмните и скоростни трасета за спускане.

Запазва се и възможността за промени в геометрията. Чрез вложката Mino Link можете да променяте челния ъгъл с половин градус и височината на средното движение с до 10 мм. Стандартно към рамката получавате и чашки, които позволяват промяна на челния ъгъл с по два градуса нагоре или надолу.

Промени в окачването

Ходът при задната ос е 210 мм, вилката е с 203 мм. Новото тук е задният амортисьор Fox Factory Float X2, който е с пневматична пружина и реглаж на сгъването и разгъването както при висока, така и при ниска скорост, а освен това е и допълнително настроен от специалистите в Trek Suspension Lab. Всичко това осигурява максимален контрол при всякакъв терен, отлично сцепление и плавна работа. Характеристиките и регулируемостта на шока са позволили на проектантите да се откажат от т.нар. Full Floater, т.е. захващането на шока от долната страна вече е фиксирано, а не плаващо, което според Trek увеличава коравината.

Промени в рамката

Освен липсата на Full Floater, задницата е и по-широка – с проходна ос 157х12 мм. Това също увеличава коравината и стабилността. Макар външно тези промени да са малки, говорим на практика за изцяло нова рамка. Технологията OCLV Mountain Carbon обаче е добре позната и е еволюирала в продължение на 25 години. Session не се притеснява от бруталните трасета за спускане с дебнещите по тях опасности, а за допълнителна сигурност на ключови места по рамката са добавени и гумирани протектори.

ABP

Патентованата система на окачване с концентрична става около задната ос, наречена ABP (Active Braking Pivot), изолира работата на окачването от действието на задната спирачка, осигурявайки пълен контрол по всяко време и възможност за късно спиране в завоите или леки корекции на скоростта в тях.

27.5 или 29?

Състезателният модел Session 9.9 DH 27.5 Race Shop Limited запазва размера на колелата непроменен, но наред с него виждаме и отделна рамка, която е предназначена за 29-цолови колела. Подробностите за нея ще прочетете след малко, но може би с нея Trek се готвят да направят стъпка към следващ модел?

Реклама


Session 9.9 DH 27.5 Race Shop Limited

Може и да ви прозвучи странно, но с цена 7999 щатски долара готовият велосипед всъщност е по-евтин от модела за 2017 г. Не че това го прави много достъпен за българския пазар, за жалост…

Всички описани по-горе промени са налице. Вилката е Fox Factory 40 FIT RC2, също с пневматична пружина и с покритие на горните тръби Kashima. Скоростната система е Shimano Saint със задна касета Ultegra (шосейна, 11-25 зъба), спирачките също са Saint – един от най-мощните модели на пазара. Колелата са DT Swiss FR1950 Gravity Classic с гуми Bontrager G4 Team Issue, 27.5×2.35. Със същата дъщерна марка на Trek са и периферните компоненти.

Session 27.5 Carbon Frameset

Цената на отделната рамка е 3999 долара. Тя също е с въздушен амортисьор Fox Factory Float X2 и с кормилни лагери FSA Orbit за конусовидно чело, включващи и допълнителни чашки за промяна на челния ъгъл.

Session 29 Carbon Frameset

А ето я и 29-цоловата рамка, за която стана дума по-горе. Цената на този комплект е 4999 долара, но това е защото включва и вилката Fox Factory 40 FIT RC2, която е с изместване (offset) и дължина на ботушите за 29-цолови колела и по-малък ход – 190 мм.

Рамката също е с по-малък ход на задната ос – 190 мм, с малко по-дълги стойки на веригата и с още по-малък челен ъгъл – 62.1°.

Като изработка и технологии 29-цоловата рамка е идентична с основната.

https://www.trekbikes.com/

http://dropin-shop.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>