Електрическите планински велосипеди | Основна информация

Може би ги харесвате и се изкушавате да подкарате един такъв. Може би ги презирате и смятате, че са за някакви слаботелесни колоездачи. Може би наблюдавате бурното им развитие със смесица от интерес и безразличие, приемайки ги за поредната мода, която може да отшуми, а може и да се задържи. Каквото и да е отношението ви към електрическите маунтин байкове (за краткост ще използваме и съкращението „е-МТБ”), те вече са тук и набират все повече сила. Много по-лесно ни е да се сетим за производител, който има такъв велосипед в каталога си, отколкото за такъв, който няма. И макар че в България те навлизат по-бавно, което се дължи главно на финансови причини (цената им), няма как бумът на „електричките“ да подмине и нашата страна. Затова решихме, че е добре да ви запознаем с най-важните неща, които характеризират съвременните е-байкове за каране в планината.

Активният сезон не е подходящото време за писане на дълги и „енциклопедични“ статии, затова и тази не е такава. Преди всичко благодарим на екипа на сайта ekolelo.bg, които подготвиха основата на този материал, така че за нас остана само да го шлифоваме и допълним леко. Препоръчваме ви, ако следващите редове запалят у вас интереса към е-байковете, да следите редовно споменатия сайт, защото хората там са си поставили за главна цел популяризирането на тези велосипеди и технологии в България и публикуват редовно интересни материали по темата. В рамките на бъдещо сътрудничество ние също ще ви насочваме от време на време към интересни статии при тях.

Но да не губим повече време. Е-байковете са бързи и не могат да чакат! 🙂


Електрическите велосипеди, буквално непознати преди няколко години, в момента са налични в голямо разнообразие от модели и типове. Пазарът на електрически велосипеди беше известен само с  градските модели и с това, че се купуват предимно от възрастни хора. През последните няколко години това обаче се променя! Производителите на електрически байкове се насочват към нови потребители – млади и жадни да спортуват. А с оглед на предизвикателствата, които поставя пресеченият терен, не беше необходимо много време, за да се стигне и до електрическите маунтинбайкове. Впрочем това, което може би изненада мнозина, е доброто им приемане на западните пазари – дали заради някаква по-голяма широта във възгледите, дали заради по-голямата покупателна способност или просто заради големия брой потребители, сред които всяка новост може да намери своя дял, но е-байковете са безспорен хит в последните години с постоянно нарастващи продажби и с все по-голямо разнообразие от модели. 

Дълго можем да говорим за плюсовете и минусите на планинските велосипеди с подпомагане от електромотор (това би било пълното и изчерпателно наименование на този тип маунтин байкове). Тези, които ги харесват, веднага биха изтъкнали, че те са прекрасно средство за всеки, дори за не много тренирани колоездачи, да откриe красотата на природата и тръпката от карането по пресечен терен. МТБ пуристите обаче са скептични и не харесват факта, че сега много хора имат достъп до планински пътеки, които преди са били запазена територия само за най-подготвените физически. Или казано другояче, не признават карането за „валидно“, ако е подпомогнато от мотор. На други пък не им допада по-високото тегло при спускане, макар че в това отношение има голямо значение къде е разположено то.

Всъщност човек трябва да опита и да покара електрически маунтинбайк, за да установи, че въпреки помощта от мотора, колоездачът постоянно трябва да върти, особено при изкачванията. Двигателят не може да работи при празен ход на педалите, т.е. няма как само да се возите. Това поставя нещата в съвсем различна перспектива. На нетренирани и начинаещи колоездачи моторът помага да изминават по-голяма дължина и да изкачват по-стръмни баири, което би им позволило да карат заедно с напредналите си и добре подготвени приятели, а не да странят от тях или да ги бавят излишно. Тренираните планински колоездачи с добра техника също могат да имат полза от електрическите маунтин байкове: те също могат да достигат върхове и места, които са били извън техния лимит, или пък да изминават за същото време по-голямо разстояние, с повече изкачвания и повече пътеки.

Може да се каже, че електрическите маунтин байкове запълват една специфична ниша между XC/АМ/ендуро, от една страна, и спускане/фрийрайд, от друга. Тази ниша обаче не се характеризира с терена и трасетата надолу, а с начина за достигане до горе. За разлика от DH/FR байковете, „електричките“ се изкачват на самоход, но това изисква по-малко усилия, отколкото велосипед със стандартно задвижване, използващ само човешка сила. Не е случайно, че типичният съвременен е-МТБ най-често е от типа All Mountain като геометрия и ход на окачването, но се срещат също и ХС-, ендуро- и DH-ориентирани e-байкове. Изобщо, пазарът за тези велосипеди е доста разнообразен. Има ги с 26“, 27.5“, 29“ колела, твърдаци и с двойно окачване, дори електрическите фетбайкове стават все по-разпространени и, както ще видим малко по-нататък, това е съвсем логично.

Компоненти на електрическите маунтинбайкове

Като всеки друг е-байк, и електрическите маунтинбайкове имат 4 основни компонента (различни от стандартен велосипед) по отношение на задвижването – мотор, сензор за педалиране, батерия и контролер (дисплей). В следващите редове ще представим накратко тези компоненти.

Моторът

Всички сериозни електрически маунтин байкове имат централно разположени мотори (в областта на средното движение, между педалите). Това разположение има няколко предимства, които го правят предпочитано при е-МТБ. Първо, тежестта на велосипеда е равномерно разпределена и ниско разположена, което позволява по-лесно управление. Маунтинбайковете са подложени на постоянно напрежение (от дупки, камъни, неравности) и затова е по-добре да не натоварваме предната или задната главина с допълнителни 3-4 кг, в случай на преден или заден мотор (разположени в съответната главина). При пукане на гума, централният мотор в позволява смяната ѝ като на обикновен велосипед (ако сте с преден или заден мотор, трябва да се занимавате с кабели, докато сменяте гумата). Понеже централните мотори действат директно на трансмисията, това позволява по-добър контрол на мощността, получавана от мотора, особено когато е съчетано с датчик за въртящия момент. Централно разположените мотори се възползват и от скоростите на велосипеда, като могат да работят при по-високи/по-ефективни обороти. Това е голямо предимство, особено при стръмни отсечки, където ако сме с преден или заден мотор, ниската скорост на байка кара мотора да работи на ниски обороти, което води до нагряване и дори до спиране, докато не се охлади.

Сензор за педалиране / сензор за въртящия момент

Електрическият маунтин байк не може да мине без датчик за педалиране. Има два вида датчици: опростен, който само съобщава дали се въртят педалите, и по-сложен, който може да „разбере“ силата, с която натискате курбелите. Вторият вид се нарича датчик за въртящия момент (torque sensor) и може да усети дали въртите леко, или наистина сте стъпили здраво на педалите, като в зависимост от това ви дава съответната мощност от двигателя. По този начин сензорът за въртящия момент гарантира естествено усещане, защото моторът следва нашия инстинкт и доставя по-голяма мощ само когато имаме нужда. Според нас един електрически маунтин байк трябва да има такъв датчик, защото това прави карането, особено извън пътя, много по-естествено. Всички основни е-МТБ задвижващи системи (Bosch, Yamaha, Shimano) са с датчик за въртящия момент.

Батерията

Батерията осигурява запаса от енергия на мотора. Модерните електрически маунтинбайкове използват литиево-йонни батерии, които са леки и с голям капацитет. Издръжливостта на батерията обикновено се мери от гледна точка на изминатите километри, но при електрическите маунтин байкове има смисъл да се измерва и с денивелация. Препоръчваме капацитетът на батерията да не е по-малък от 400 Wh (ват часа). Това ще позволи да направите изкачване с денивелация около 1000 метра. Едно от важните неща за батерията е нейното позициониране. Несъмнено най-добрата позиция за батерията е централното и ниско разположение в рамката. Другите конструкции водят до удължаване на велосипеда или по-висок център на тежестта.

Контролери

Последният основен компонент на електрическия планински велосипед е този, който контролира функциите му – затова той включва дисплей и бутони. Когато карате офроуд, е важно да имате пълен контрол над колелото, затова този компонент трябва да отговаря на две основни изисквания:
1. Бутоните да са позиционирани така, че да се достигат лесно с ръцете, да не се налага да местите ръката, когато ги натискате, и дори не е нужно да ги гледате.
2. Дисплеят трябва да се чете лесно.
Тези две условия често се постигат, като се позиционират бутоните близо до ръкохватката, а дисплеят в центъра на кормилото. Контролната система обикновено позволява да избирате нивото на подпомагане от двигателя – препоръчва се да има поне 3-4 възможни нива на подпомагане, за да може прецизно да контролира мощността от мотора.

Интеграция

Важно е да отбележим, че в горните редове говорим най-вече за интегрирани, цялостни решения. Това означава готов е-байк, който е проектиран, сглобен и оборудван от производителя. Всяка електрическа задвижваща система обикновено е със специфичен (от гледна точка на размери, разстояния и т.н.) начин на монтаж към рамката, т.е. рамката трябва да е произведена за нея. Това, че различните системи не са взаимозаменяеми, на този етап е недостатък, но нека не забравяме, че този тип велосипеди все още са в начална фаза на развитието си, всеки производител все още експериментира с едно или друго решение и инвестира сериозни средства в развойна дейност, като се опитва да си гарантира по-голям пазарен дял. Логично би било рано или късно да се стигне и до някакво унифициране/стандарт за електрическите задвижвания, така че да може една и съща система да бъде местена от една рамка на друга или обратното – на една и съща рамка да можете да монтирате две различни системи.

И все пак едва ли някога ще се стигне до същата свобода на подмяна/избор на компоненти, която познаваме от стандартните велосипеди. Подходът при е-байковете е по-различен заради сложността на системата, безопасността и необходимостта от добър синхрон и съвместимост между компонентите ѝ. Засега индустрията върви по пътя на готовите, завършени решения, при които потребителят може да избере тип велосипед, марка и параметри на задвижващата система, но не и да подменя/променя отделните ѝ елементи. В този подход, впрочем, няма нищо лошо, тъй като на теория в дългосрочен план той би могъл да доведе до намаляване на цената при достигане на определен обем на пазара.

Иначе има и комплекти за допълнително вграждане, т.е. с тях можете да превърнете обикновен планински велосипед в електрически. Такива е-байкове се познават от пръв поглед – външният им вид просто крещи, че са добавени неща, които не е било предвидено да са там. Техническите предизвикателства при подобна трансформация също са доста, така че определено не препоръчваме този подход за масовия потребител, особено при планински велосипед.

Реклама

Още полезна информация

Какъв е пробегът на електрическия планински велосипед?

Този въпрос е силно дискусионен и можете да видите всякакви смели заявки от производителите, надхвърлящи 100 км. Отговорът е колкото прост, толкова и уклончив – зависи. Зависи от терена, от теглото на колоездача, от условията и начина на каране. 90-килограмов колоездач, каращ по много стръмни и технични терени, използващ режим „turbo”, няма да може да измине същото разстояние, колкото би изминал 60-килограмов карач, „возещ“ се по лек терен на режим „tour”. Изминатото разстояние варира от 10 до 80 км според всички гореизброени фактори. Е, в някакви идеални условия вероятно може да се постигнат и повече от 100 км, но не очаквайте да се случва всеки път.

Колко е дълъг животът на литиево-йонната батерия?

Добрите батерии могат да издържат от 700 до 1000 цикъла без осезаема загуба на капацитет.

За колко време се зарежда батерията?

При добрите батерии времето за зареждане е от 2 до 4 часа.

Каква скорост мога да развия с електрическия велосипед?

Електрическата система принципно подпомага велосипедиста до 25 км/ч. Вие можете да се движите и по-бързо, но след 25 км/ч електрическият мотор не ви помага. Това ограничение е въведено чрез европейските норми и е продиктувано от съображения за безопасност, а не по технически причини.

Съществуват и електрически велосипеди, които помагат до 45 км/ч. В този случай обаче се изисква регистрационен номер за велосипеда, т.е. той вече се смята за моторно превозно средство.

Електрически маунтин байкове: какво има на пазара?

Ситуацията на пазара за електрически планински велосипеди се променя бързо и всички сериозни производители предлагат добре конструирани велосипеди, с богат избор от двигатели. Срещат се модели с различно предназначение, геометрия, окачване и т.н. Проблемът при е-байковете е тяхната наличност – чакането с месеци за някои модели не е рядкост.

Колко тежи един електрически планински велосипед?

Въпреки че електрическото задвижване добавя тегло към велосипеда, добрите е-МТБ използват най-леките материали. Теглото на един съвременен качествен електрически велосипед е от 17 кг при карбоновите и от 19 до 24 кг при алуминиевите.

Има ли особености по другите компоненти, непряко свързани с мотора?

Технически няма проблеми със съвместимостта, т.е. можете за електрическия велосипед да ползвате стандартни спирачки, гуми, задни предавки. С все по-голямото разпространение на е-байковете много производители започнаха да лансират компоненти специално за тях. Често обаче става дума по-скоро за маркетингови трикове, отколкото за тясна специализация.

Да вземем за пример спирачките. Няколко производители вече лансираха „специални“ модели за е-МТБ, но специалното при тях е най-вече повишената мощност и (евентуално) подобрено охлаждане, т.е. това са просто спирачки, предназначени за по-интензивна употреба. Което пък означава, че и всеки модел, ориентиран към ендуро/DH/FR каране би свършил същата работа.

Все по-често електрическите планински велосипеди биват оборудвани с новите широки Plus гуми (2.8-3.0 инча). В това има логика, защото тези гуми осигуряват повече сцепление (включително и при изкачванията), по-голям комфорт и могат да носят увеличеното тегло с по-ниско налягане спрямо стандартните. Така и така някои хора смятат „електричките“ едва ли не за мотоциклети, поне да се доближат малко на външен вид. 🙂 В този ред на мисли електрическото задвижване пасва добре и на фетбайковете. DT Swiss представиха наскоро и хибридни комплекти колела, предназначени за електрически байкове.

За 2017 г. Sram представиха специална скоростна система за е-МТБ, нречена EX1. При нея вече има особености, които са свързани пряко с електрическото задвижване.


Още интересни неща може да научите и от тази статия: Въпроси и отговори за електрическите велосипеди. Повече информация за електрическите велосипеди и в частност за планинските маунтин байкове може да откриете на ekolelo.bg.

Още статии по темата в MTB-BG.com:

Shimano настъпва здраво с електрическата серия STEPS MTB E8000

Мързеливо ли е карането с електрически маунтин байк?

Giant представя технологията SyncDrive Pro E-Bike

И бъдете сигурни, че тепърва ще има все повече новини за този сегмент! 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>