Мързеливо ли е карането с електрически маунтин байк?

Наскоро в блога на Chain Reaction Cycles се появи интересен материал, опитващ се да отговори на въпроса дали електрическите маунтин байкове са за мързеливци?

Подробностите накратко са: един и същи човек в два поредни дни кара по един и същи маршрут, включващ разнообразен терен с изкачвания и спускания, включително някои доста стръмни. През първия ден той е яхнал обикновен планински велосипед (АМ модел), а през втория е с електрически байк. Целта е да се отчете не само какво разстояние ще измине и каква средна скорост ще постигне с всеки от двата байка, но какво ще е физическото натоварване, всичко това в рамките на един час. Експериментът не е научен, но въпреки това е доста интересен. За измерване на резултатите е използвано приложението Strava. Всичко е заснето и на видео:

Реклама

Резултатите в крайна сметка са:

Изминато разстояние
7.2 мили (11.6 км) с обикновения велосипед
11.2 мили (18 км) с електрическия велосипед
Среден пулс
159 удара в минута
161 удара в минута
Максимален пулс
179 удара в минута
182 удара в минута
Максимална скорост
24.2 мили/ч (38.9 км/ч)
23.9 мили/ч (38.5 км/ч)

Изводите може да направите и сами, те дори не са нещо ново. 🙂 Електрическите маунтин байкове сами по себе си не са нито за мързеливци, нито за шампиони. Те са просто вид велосипеди, които позволяват да ги карате по различни начини. Ако поддържате обичайното за вас натоварване, с такъв байк ще изминете повече разстояние за същото време. Това може да означава допълнителна пътека, включена в менюто, или повече обиколки по любимото трасе. По-високата средна скорост може да означава и повече спестено време или възможност за по-често каране.

Разбира се, ако героят в този експеримент беше пробвал друго – да се опита да измине за едно и също време еднакво разстояние с двата велосипеда – тогава натоварването с е-байка вероятно щеше да е по-малко, като за „мързеливци“. Но по същата логика и с нормален велосипед, ако на човек му дойде повече зорът, може просто да слезе и да си бута, вместо да си изплюе дробовете.

Така че ако някой иска да се натовари физически в определена степен, може да го направи с всякакъв велосипед. А ако иска да кара мързеливо, това също не зависи от вида на байка. Единственият обективен факт като че ли е, че с електрически байк човек може да измине при еднакво физическо натоварване по-дълго разстояние за същото време или същото разстояние за по-кратко време. Но дали това е предимство и дали то компенсира евентуалните недостатъци на „електричките“ (по-високо тегло, по-висока цена, ограничения от страна на батерията и т.н.) – именно това са въпросите, чиито отговори засега пораждат спорове.

Статията можете да прочетете тук: http://hub.chainreactioncycles.com/latest-news/mtb/e-mtb-lazy/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>