Cross Xtend Plus

В края на 2016 г. при нас пристигна един чисто нов модел на Cross, наречен Xtend Plus. Както показва името му, става дума за представител на т.нар. 27.5 Plus велосипеди, т.е. с големи 3-инчови гуми, но достатъчно олекотени, за да стават за нормално каране. Доколкото ми е известно, това е първият велосипед от този тип, излизащ с марката на български производител, което автоматично го прави и един от най-интересните байкове, които сме пробвали.

Въпреки студената и снежна зима, байкът бе каран няколко пъти по доста разнообразни терени, предимно в югозападна България, където има всичко, което природата може да предложи на един колоездач. Гоце Делчев, Огняново, Кресна и района на Симитли са някои от изпитателните райони, а за завършек – изпитателните отсечки над Локорско и Кътина. Пробван бе и от няколко човека, макар че основните километри ги навъртях аз. Да, 200 км не са много, но зад тях се крият над десет кратки, но разнообразни карания. Достатъчно, за да ви разкажа най-важното за този нов модел.

Cross Xtend Plus

Размер: М, 44 см, 17 инча
Тегло: 13.5 кг (с педали)
Цена: 2109 лв.
Продължителност на ползването 4 месеца, 200 км

Рамка и окомплектовка

Велосипедите от типа 27.5+ изискват по-специална рамка и немалко специфични компоненти. Казано най-просто, задният триъгълник трябва да е доста широк и достатъчно дълъг, за да побере големите гуми, но в същото време и колкото се може по-къс, за да бъде велосипедът по-маневрен и пъргав в завоите. Това влече след себе си и по-широко средно движение, което в случая е от типа Press Fit, т.е. с директно набити в рамката лагери. За коравината отзад се грижи проходна ос с размери 148х12 мм, т.нар. Boost стандарт. Отпред вилката също трябва да е с по-голям „разкрач“. За нея също има Boost стандарт 15х110 мм, отново с проходна ос.

Тъй като 27.5+ е една от най-новите тенденции в бранша, мога смело да кажа, че рамката на Cross Xtend e може би най-модерната, която сме виждали до момента от този български производител. Освен средното движение Press Fit и проходната ос отзад, в нея виждаме също конусовидна челна тръба и вътрешен път за жилото на задния дерайльор и маркуча на задната спирачка, която е поместена в рамките на задния триъгълник, в сгъвката между стойките на веригата и стойките на седалката.

Преден дерайльор няма, защото Xtend разчита на скоростна система с един венец отпред и 11 отзад (11-42 зъба), съставена от компоненти Shimano SLX + заден дерайльор Shimano XT, който е от типа Shadow+ (блокирано движение на тялото + тънък страничен профил + допълнителен стабилизатор за рамото, който може да се изключва при нужда от сваляне на задното колело).

Дори само дотук нещата изглеждат доста добре, но има и още! Вилката е Rock Shox Recon Silver RL с ход 100 мм и дистанционно заключване OneLoc. За него мога да кажа, че както бе монтирано първоначално, стърчеше ужасно грозно над кормилото. Човек би помислил, че не му е там мястото, но съм го виждал монтиран по същия начин и при чуждестранни велосипеди, т.е. може би инструкциите са такива… Смея да твърдя обаче, че аз му намерих доста по-добро място – завъртяно с лостчетата надолу, от лявата страна на кормилото, където зае мястото на липсващата предна команда. При такова разполагане OneLoc изглежда точно като команда за скорости и оперирането е по същия начин – с натискане на едното лостче заключвате вилката, с натискането на другото я отключвате, като и двете са удобно разположени на един палец разстояние. Категорично предпочитам такъв вариант за монтаж, освен ако не искате да си имате нещо с големината на звънец и доста по-неудобно за достигане, стърчащо безобразно от кормилото. Освен с реглаж на налягането в пневматичната пружина, вилката има и външна настройка за разгъването (rebound). Недостатък за мен е това, че този пластмасов регулатор е много еластичен и се огъва под пръстите ми, създавайки една несигурност дали съм стигнал края или има още кликвания.

Да не забравяме и колелата, които са главният и най-внушителен елемент в този велосипед. Главините Shimano Deore са наплетени с широки двустенни капли Rodi Ready с 35 мм вътрешна широчина и капси от неръждаема стомана. Върху тях са монтирани големите гуми Schwalbe Rocket Ron 27.5х3.0 – шарката им е тип крос-кънтри, но размерът значително променя очакванията към тях. В първия момент Cross Xtend прилича на някакъв олекотен фетбайк, защото 3 инча широчина са си бая!

Спирачките са малко по-обикновени, Shimano Acera M396, и аз лично бих предпочел малко по-силни и най-вече с по-къси лостчета, но предвид това, че всеки има различни изисквания към този важен компонент, подходът на Cross е логичен – да подсигури по-високо ниво на останалите части, а тези да остави като възможен елемент за надграждане. За да ме разберете правилно, нямам оплаквания от силата им, но просто усещането не е като със спирачки Deore или по-скъпи. Периферните компоненти ми харесаха не само с това, че са цветово синхронизирани с рамката, но и с качеството си (седалката е Fi’zi:k Tundra 2, ръкохватките са с болтчета, колът за седалка е с двуболтова глава и удобно разграфяване за височината). Дори скобата за седалката при този байк е олекотена и с по-високо качество, отколкото при по-евтините модели на Cross.

Да се върнем още веднъж към рамката. Тръбите са от алуминиева сплав 6061, хидроформовани, изтънени и с променливо сечение. Заварките са обработени (шлифовани) допълнително, така че в комбинация с плътния гланцов лак придават на рамката много фин и „излъскан“ вид – отдалече човек може дори да я сбърка с карбонова. Долната тръба е масивен трапец, горната преминава от обърнат трапец към сплеснато сечение и при седалковата тръба „прелива“ към стойките на седалката. Те, от своя страна, също преминават от хоризонтално сплесване към близък до окръжност профил и се свързват чрез олекотени, но масивни краища за проходната ос със стойките на веригата, на свой ред извити и многоформени, за да осигурят място и за големите гуми, и за курбелите. Седалковата тръба е извита, за да осигури повече място за задната гума, а върху долната тръба са оставени отвори за монтиране на поставка за бидон.

Общото тегло на Cross Xtend е 13.5 кг – за мен лично е впечатляващо, особено на фона на масивния външен вид, пък и предвид това, че някои от компонентите просто няма как да са много леки.

Реклама

Геометрия

Погледът към таблицата с геометрията разкрива доста интересни неща. Някои от тях са категорично положителни – например челният ъгъл 68º. Да, Cross Xtend e ХС велосипед, но не от тези за състезателните трасета, а от другите – за повече кеф и комфорт по пътеките, включително при спусканията.

Ефективният ъгъл на седалковата тръба 73° се грижи за удобната и ефективна позиция при педалиране, а разстоянието между средното движение и задната ос е 430 мм, което също е доста добра стойност предвид големия размер на колелата. Може би тук е моментът да уточня, че рамката е съвместима и с 29-цолови колела с гуми 2.25 или 2.35, така че би било интересно да се пробва и в такъв вид.

Има обаче едно нещо, което повдига доста въпроси, и това е дължината на рамката. Тестваният от мен размер М е с ефективна горна тръба от порядъка на 550-560 мм. Това означава, че е не малко, а много по-къса от почти всички актуални предложения на пазара – с около 30-40 мм по-малко спрямо някаква средна извадка. Реално погледнато, това е една от най-късите рамки, които съм карал, като в списъка слагам и такива с размер S. Дали като компенсация за това, но лапата на Xtend е сравнително дълга; кормилото обаче е 680 мм, т.е. на границата да бъде късо по сегашните стандарти. Стандартно кормилото беше сложено доста високо – още преди първото каране го свалих максимално (като сложих трите дистанционни втулки над лапата), но без да прибягвам до обръщане на лапата с наклона надолу.

Лошо ли е това, че рамката е къса? Не е задължително, но ще разгледам по-подробно въпроса след малко при впечатленията от карането. Не мога да си обясня обаче защо Cross са избрали толкова нестандартен подход. Без да смятам, че една или друга тенденция задължително е добра за всички, обикновено има причина дадено нещо да се е наложило по-масово и съвременните геометрии с по-дълги гърни тръби, по-къси лапи и по-широки кормила определено носят доста ползи на максимално широк кръг колоездачи. Същественото отклонение от тези мерки, ако не е направено с някаква ясна цел, каквато за момента не мога да си представя, по-вероятно би стеснило потенциалния кръг купувачи на новия модел.

Ще продължа с темата след малко, но първо да си поговорим за изкачването…

Налягането в гумите?

Изваждам този интересен въпрос пред скоба, защото има отношение към следващите две теми.

С моите 65 кг стигнах до идеални за мен стойности от порядъка на 1.2-1.3 бара отпред и 1.5 бара отзад.

Пробвах и с по-малко (например 1 бар отпред, 1.2 отзад), но честно казано, на твърди терени не ми вдъхваше достатъчно доверие – при агресивно завиване гумите поддаваха; при катерене на педали също се усещаше едно леко теглене, каквото ми е познато от фетбайковете; имаше и по-голямо съпротивление при търкаляне. Освен това с ниско налягане гумите като че ли бяха по-отскокливи – в частта за спускането ще поясня повече за това. Когато качих налягането до посочените в предишния абзац стойности, намерих златната за мен среда – съпротивлението намаля, стабилността в завой по-скоро се увеличи, а доброто сцепление се запази.

И докато сме на тема гуми ще споделя, че засега нито веднъж не съм успял да сгъна някоя от гумите докрай, нито да прещипя вътрешната. Също така не успях и да ги скъсам, макар че нямат допълнителна защита на стените. Може и да е просто късмет… Затова пък няколко пъти ги пуках от трънчета и ако имах подръка достатъчно широка бандажна лента за безкамерни, вероятно бих ги направил такива.

Впечатления при изкачване

На първо място ще кажа, че въпреки големите си гуми, Cross Xtend върви с лекота и усещането при изкачване е доста приятно. Това не е само мое впечатление, а и на другите карачи, които го пробваха. Аз лично бях учуден от факта, че велосипедът катери почти като ХС байк с аналогично тегло. Доказателството дойде от изпитателните отсечки над Локорско, където в една и съща седмица засичах време с Cross Euphoria и Cross Xtend, като и двата велосипеда тежат 13.5 кг. Времената на Xtend бяха само малко по-слаби и байкът уверено се нареди сред по-бързите в този експеримент.

Част от тайната се крие в ХС шарката на гумите. Може и да са с голям балон, но не изглежда да имат голямо съпротивление. Отделно от това, на пресечен терен ниското налягане и големият обем (и голям реален диаметър) позволяват на колелата по-лесно да преодоляват препятствията. Определено усетих разлика в полза на Xtend в грубите участъци от черния път над Локорско, а и на по-гладките байкът се ускоряваше лесно и ефективно.

Както можете да се досетите, ниското налягане и по-голямата контактна площ осигуряват отлично сцепление при някои по-трудни за изкачване настилки –  чакъл, пясък, кал или просто много стръмен наклон, по който гумите имат склонност да пробуксуват.

Всичко това прави Cross Xtend един неочаквано добър катерач. Човек би предположил, че късата рамка ще е по-неудобна за изкачванията, но не е точно така – лапата пренася достатъчно тежест напред и макар с по-изправена позиция на тялото, силата се насочва и прилага ефективно.

Впечатления при спускане

В тази част от статията ще подходя хронологично, защото впечатленията ми и уменията ми с велосипеда буквално се промениха с времето, което бе учудващо и за мен самият.

Първите две-три карания бяха в района на Гоце Делчев и Кресна. Спускахме технични и разнообразни пътеки, а аз установих няколко важни неща за Cross Xtend и неговите големи гуми.

На първо място, както можеше да се очаква, „плюс“ гумите осигуряват в някои ситуации повече сцепление в сравнение с обикновени ХС гуми. Говоря най-вече за чакълести и песъчливи настилки, както и за спиране по стръмни, ронливи склонове. Не случайно го сравнявам със стандартните ХС велосипеди, тъй като със 100 мм ход на вилката и не особено агресивна шарка на гумите, Xtend на практика е предназначен за такъв тип каране.

В тези първи проби късата рамка по-скоро ми пречеше. От месеци, дори години бях свикнал на рамки с 3-4 см по-голяма дължина и сега тази буквално се губеше под мен. На моменти усещах байка по-нестабилен, а лапата, макар да компенсираше донякъде дължината между седалката и кормилото, не помагаше много при агресивно каране, защото тежестта ми бе по-напред, отколкото исках. Някои от вас вероятно ще се запитат защо пък е толкова важна дължината на рамката, какво точно съм усещал като недостатък? Едно от нещата е, че не можех да влияя по същия начин с промяна на разпределението на тежестта, както при по-дълга рамка. Както вече казах, Xtend сякаш се губеше под мен, което ме лишаваше от ориентир дали се намирам по-напред или по-назад спрямо велосипеда. Другото нещо е стабилността при каране на скорост – байкът хем имаше такава заради големите колела и сцеплението от тях, хем част от нея сякаш се пропиляваше заради по-късата рамка.

От друга страна, усетих и някои плюсове. Единият е свързан със скоковете. Не съм карал до момента по-скоклив ХС велосипед! 🙂 Късата рамка се оказа много лесна за контролиране във въздуха, големите гуми осигуряват меко приземяване и дори с дългата лапа нямах проблеми да се възползвам от скокчетата по трасето над Гоце Делчев, като само за един от тях се наложи да събирам допълнителна смелост, по чисто психологически причини. 🙂

Другият плюс засяга маневреността. Не е учудващо, че бидейки толкова къс, велосипедът се справяше чудесно с остри завои, серпентини и тесни пътеки. Тук обаче също се налага едно уточнение. Ако пътеките са тесни и вкопани като улей в земята, тогава по-широката задница и по-широко разположените педали на места затрудняват провирането. Получава се така, че заради големите гуми и по-малкия челен ъгъл Xtend е много приятен/стабилен при каране по технични пътеки, но пък на някои от тях му става тясно заради по-широката долна част на байка.

Третата проява на „дуализъм“, която открих, засяга поведението на гумите. Ниското налягане и голямата контактна площ са чудесно нещо при каране по чакъл и песъчливи почви и като цяло доста повишават увереността, обаче на моменти това може да се окаже леко подвеждащо. От една страна, ХС шарката на гумите не може да осигури пълна опора при агресивно завиване, т.е. случваше се, увлечен от доброто газене на велосипеда, да вляза твърде рязко и бързо в някой завой и при поднасянето да се сетя, че все пак това не е ендуро велосипед с едри и стабилни грайфери и меко окачване. 🙂 За щастие поднасянето на Rocket Ron се оказа предвидимо и контролируемо, може би и заради големия балон.

Друг интересен момент, за който трябва да се внимава, е отскокливостта на гумите. Имам предвид това, че заради големия обем и ниското налягане те имат склонност при по-рязко и силно сгъване да „пружинират“ наобратно, което може да предизвика нестабилност. Аз го усещах най-вече при някои по-остри и груби каменни секции, позволяващи преминаване със средна скорост – на такива места байкът за момент сякаш ставаше по-нестабилен и кормилото започваше да играе повече в ръцете ми. За себе си открих два начина да противодействам на това явление. Единият е да забавя разгъването на вилката. Наред с това увеличих и налягането в гумите (както писах по-горе до 1.2 вместо 1.0) – знам, че на пръв поглед няма логика това да помага, защото по-напомпаната гума би трябвало да си възвръща формата по-бързо, но пък и по-малко се сгъва, а при мен като че ли точно по-голямото сгъване/връщане откъм гумата ми се струваше неестествено и дестабилизаращо, а не скоростта му.

Последва почивка, за да покарам друг модел на Cross (Euphoria-та), който бе значително по-дълъг. Голямата изненада за мен дойде, когато яхнах повторно Xtend-а. Той си беше все така къс, но този път го усетих много по-удобен. Дали е заради някаква двигателна памет, останала в тялото ми, или заради това, че от типична ХС геометрия, при това от велосипед, който ми бе малко голям, се върнах към по-малкия челен ъгъл и по-агресивна стойка на „Плюс“-а, но този път се чувствах съвсем комфортно и познато върху него. Последваха още технични пътеки (този път около Огняново) и все по-добре привиквах към велосипеда и маниерите му.

Така се стигна и до последното каране, което бе по изпитателните отсечки над Локорско и Кътина. Като приспаднем изгубеното време заради някои проблеми със стойката на GPS-а, Cross Xtend даде някои от най-добрите времена за твърдак, които бях засякъл до момента на тези пътеки. Това ще рече, че по бързина надолу той почти не отстъпва на ХС/АМ велосипеди с окачване и макар че на най-грубите и технични участъци изисква по-бавно преминаване, на по-равните компенсира с отлично и ефективно ускорение, а е и много лесен за вдигане и контролиране във въздуха. Не на последно място, това е без съмнение един от най-комфортните при спускане твърдаци, които съм карал. А пък обобщени всичките тези неща означават, че надолу кефът с този велосипед е голям!

Проблем с мострата

За да разберете за какво става дума, ще започна с това, че тестваният от мен велосипед на практика бе предварителна мостра, т.е. сглобен в единична бройка, за да бъде показан на велоизложението Евробайк, след което бе предоставен на МТБ-БГ за тестване. Оказа се обаче, че в тази мостра е бил открит един проблем, който, подчертавам това, е отстранен при серийното производство.

Аз го установих след първите стотина километра каране – започнах да чувам отчетливо скърцане откъм средното движение/курбелите/педалите. В първия момент дори не му обърнах внимание, но след като не изчезна, започнах да търся проблема. Бях чувал, че доста хора имат подобно скърцане от Press Fit касети, когато вода и мръсотия успеят да проникнат в тях, така че подозирах нещо такова. Проблемът обаче се оказа друг – имаше леко движение между лагерите на касетата PressFit и рамката, т.е. нещо в тази сглобка не беше наред. Затова и не успях да карам велосипеда по изпитателните отсечки над Панчарево, а го изпратих обратно към Cross, за да проверят по-обстойно какъв е проблемът и на какво се дължи.

Както вече казах, Cross бяха установили проблема месеци преди това при сглобяването на рамката, но просто са забравили да ме предупредят за него. Причината е била грешка в диаметъра на средното движение (става дума вероятно за десети от милиметъра) и след техен сигнал до производителя на рамката, тази грешка е отстранена и при велосипедите, които са на пазара, всичко е наред. Това е и смисълът от сглобяването и тестването на мостри – да се установят и отстранят евентуални проблеми. Ако сте чели повечко ревюта в чуждестранни медии, където журналистите също тестват предимно мостри/предпродукция, в тях често се срещат подобни абзаци за проблеми, които са били установени по време на тестването, но отстранени за серийното производство. Така че споменавам проблема за протокола, но не и като недостатък, тъй като при велосипедите в магазините той е решен – Cross даже бяха готови да ми предоставят втори велосипед, само и само да се уверя в това, но аз лично нямам съмнения в почтеността им и не исках да бавя с още един-два месеца тази статия.

Заключение

Ако рамката беше по-дълга, Cross Xtend щеше да е перфектен велосипед за любителите на ХС карането, които не се вълнуват от състезателната му страна, а от туристическата. Той и сега е много добър, защото има качествено изработена рамка, чудесна окомплектовка, ниско тегло и удобен за спусканията челен ъгъл. А, да, и гуми, които няма как да не забележите! Благодарение на всичко това, Xtend вози много меко и удобно и дава допълнителна увереност при терени, по които обикновените ХС байкове лесно достигат границата на сцепление и комфорт. Наред с това и въпреки „тромавия“ външен вид, велосипедът ще ви изненада с лекия си и приятен вървеж нагоре. И все пак, геометрията е едно от най-важните неща във всеки велосипед, така че ако се изкушавате от тези „плюс“ колела, преценете добре дали късата рамка ще ви бъде удобна. За мое учудване аз успях да свикна с нея и в края на тестовия период байкът ми се струваше все по-приятен и забавен за каране. Но въпреки това, бих предпочел по-дълга рамка и по-къса лапа.

+

Много комфортен велосипед – лек и приятен за каране нагоре; гумите вдъхват увереност надолу и правят возията по-мека.Подходящ е както за лежерно, така и за по-агресивно каране.

Като изработка и детайли рамката е доста модерна и изглежда качествена.

Като цяло отлична окомплектовка, само спирачките са малко по-нисък клас.

Рамката е много къса, напълно различна от актуалните тенденции в геометрията на планинските велосипеди. Не за всеки това ще е недостатък, но все пак бих се радвал много повече да видя по-дълга горна тръба и по-къса лапа. 

За контакти:
Cross
http://www.crosscycle.com/


Снимки: Любомир Ботушаров, Йордан Йорданов и Красимир Великов


Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>