Cross Euphoria 29

Euphria вече е велосипед с история. Затова нека започнем с нея… През 2013 г. това бе първият модел на Cross с 27.5-цолови колела. Не само заради това, а и заради цената си обаче той предизвика тогава еуфория сред доста потребители. Впоследствие Cross промениха номенклатурата на моделите си и започнаха да предлагат Euphoria и във варианти с 29-цолови колела, ситуирайки го малко над началния клас, т.е. с основната идея да предложат достъпен, балансиран и прилично окомплектован крос-кънтри велосипед. Нещата не са се променили и при новото поколение за 2017 година, от което е и първият велосипед, за който публикуваме ревю през този сезон.

Euphoria-та пристигна в офиса на МТБ-БГ в края на есента и макар че се бях приготвил да карам редовно през зимните месеци, големият студ и сняг през януари ме принуди да си седя вкъщи. След това наваксах, най-вече с по-къси карания по не съвсем леки терени (т.е. велосипедът получи по-голям дажба от стръмни и технични спускания, отколкото му се полагаше), но като цяло не успях да навъртя желания брой километри. Затова пък откъм разнообразие на терените не мога да се оплача – като се започне от сняг и кал и се стигне до чакъл, сухи почви и асфалт. Подробностите ви очакват в следващите редове.

Cross Euphoria 29 2017

Размер: L, 48 см, 19 инча
Тегло: 13.5 кг (с педали)
Цена: 1439 лв.
Продължителност на ползването 4 месеца, 190 км

Геометрия:

От горната таблица се вижда, че Euphoria 29 e с класическа ХС геометрия, т.е. оптимизиран е за педалиране, изкачвания и не много трудни/агресивни спускания. Може би дори леко консервативна по отношение на челния ъгъл, доколкото модерната тенденция е той да намалява дори при ХС велосипедите. Единственото, което липсва като данни, е дължината на ефективната горна тръба – при тествания от мен размер L тя е около 620 мм, което е по-скоро стандартна стойност в наши дни. В тази връзка мога да кажа, че за разлика от някои други рамки на Cross, които са по-къси от съвременните тенденции, тази на Euphoria е дълга точно колкото трябва (поне според мен).

Стойките на веригата са малко дълги (450 мм), но това не е задължително недостатък – печелите  стабилност, губите малко повратливост. Не е толкова лесно да се постигнат ниски стойности за това разстояние при 29ка, а и не мисля, че при този модел фокусът е поставен върху агресивното каране надолу. Иначе казано, за неговите потенциални купувачи едва ли ще имат голямо значение +/- 10 мм в дължината на задния триъгълник. Честно казано, и за мен нямаше.

Имаше обаче значение това, че рамката е размер L, а пък моят ръст по принцип предполага размери S или М. Да си го кажем направо – рамката ми беше голяма. Получи се така, защото първите тестови бройки бяха произведени в този размер и не се очакваше скоро по-малък, така че го приех с уговорката, че няма как да извлека максимума от възможностите му, особено при спусканията. Впрочем при съвременните геометрии с дълга горна тръба 620 мм не са рядкост дори при размер М, но в случая Euphoria е и с дълга лапа, пък и седалката не можеше да се смъкне с повече от 6 см, така че в цялост байкът малко ме ограничаваше при спусканията. За това обаче ще говорим след малко.

Рамка

Рамката на Euphoria е актуализирана за 2017 г. и е с класически дизайн, включващ почти прави страни на предния триъгълник. Почти, защото долната тръба все пак има лека извивка преди съединяването си с челната. Седалковата също прави едва забележим „завой“ към средното движение. Тръбите са от алуминиева сплав 6061 и са хидроформовани и изтънени в различни зони, за да осигурят едновременно необходимата здравина и по-ниско тегло. За коравината на рамката се грижи променливото сечение на тръбите – при долната то преминава от трапецовидна форма (при челото) към сплеснат профил с два странични ръба (при средното движение). Горната тръба е обърнат трапец откъм челото и отново сплесната при седалковата тръба. Контактната площ между горната и долната тръби при захващането им към челната тръба е увеличена, а горната тръба и стойките на седалката обгръщат седалковата тръба и се съединяват от двете ѝ страни. ХС аудиторията ще оцени положително факта, че в предния триъгълник могат да бъдат монтирани цели две стойки за бидони.

Прави впечатление, че челната тръба за полуинтегрирани (вътрешни) чашки е с постоянен диаметър, а не конусовидна. Това изглежда като леко отстъпление спрямо първото поколение на Euphoria и би могло да се окаже проблем при евентуално надграждане на велосипеда с по-скъпа вилка, макар че засега се намират добри предложения и със стандартен стержен.

Нов за 2017 г. е и пътят на жилата и маркуча за задната спирачка – под долната тръба, хванати на няколко места с компактни скоби. Както обикновено, това ще е плюс за някои, недостатък за други. Аз лично не се притеснявам от хвърчащите изпод гумите камъни, макар че съм виждал случай на скъсан спирачен маркуч. Други хора се притесняват. На мен пътят по долната тръба ми харесва, защото е един от най-изчистените, когато окабеляването не е вътрешно. По отношение на жилата вън или вътре също има постоянен спор – без съмнение вътре изглежда по-приятно за окото, но по-трудно за обслужване, особено извън сервиз. Така че всеки ще оцени външното окабеляване при Euphoria различно.

Тръбите на задния триъгълник също преминават от една форма в друга и не им липсват извивки. В сравнение с предходния модел, накрайниците за задната ос за 2017 г. са по-леки, а спирачният апарат е вмъкнат в рамките на задния триъгълник. Струва си да отбележим, че рамката на Euphoria е пригодена за монтиране на багажник/калник и на степенка. Някои ще сметнат това като признак за по-нисък клас, други може да се възползват от тези екстри.

Ново е и графичното оформление на рамката. Синьо-зелената разцветка, която виждате, е запазена за 29-цоловия модел, докато при 27.5-цоловия краските са други, но дизайнът е същият. От предишни статии знаете, че аз като цяло харесвам дизайн с по-остри и ръбати графики, така че и този ми допада, макар че в детайлите ми е малко претрупан, а и основният надпис Cross се чете трудно. Може би затова, може би заради друго, но много хора първоначално объркваха велосипеда с една чуждестранна марка – няма да казвам коя, но може би Cross имат основание да приемат подобни обърквания като признание/комплимент. 🙂

За да не съсипете хубавата боя по тръбата под веригата обаче, трябва да залепите някакъв предпазител там. Велосипедът дойде без такъв, а не всеки потребител ще се сети навреме да си купи/направи, затова препоръката ми към Cross е те самите да слагат защитна лепенка върху дясната стойка на веригата.

Окомплектовка

Когато чуят Cross, повечето хора си представят изгоден велосипед. Може би не най-иновативния, не най-лъскавия, но във всички случаи такъв, който може да се нарече добра сделка. Окомплектовката на Euphoria за пореден път потвърждава това впечатление, без да претендирам да съм правил пълно пазарно проучване и сравнение. 

Вилката е Rock Shox 30 Silver TK със 100 мм ход и дистанционно заключване PopLoc. Пневматичната пружина Solo Air е лесна за настройка (ще ви трябва помпа за шок), лостчето за заключване като цяло е удобно (извъртях го под малко по-различен ъгъл), но трябва да внимавате за него при транспортиране или обръщане на велосипеда за ремонт на пътеката. Спортно настроените колоездачи вероятно ще го ползват по-често; при моето ниво и начин на каране аз лично предпочитам заключването да не е дистанционно, но това са изцяло субективни изисквания. Единственото, което наистина не ми харесва при този клас вилки на Rock Shox, е регулаторът за скоростта на разгъване (rebound) – той е пластмасов и доста еластичен, поради което човек трудно усеща дали е стигнал до крайната позиция или може да „напъне“ за още едно щракване.

Най-значимата част в оборудването на велосипеда е скоростната система Shimano с 3х10 предавки. Повечето компоненти са Shimano Deore, но задният дерайльор е от серията SLX. Конструкцията му е тип Shadow, но без допълнителен стабилизатор за рамото, което още веднъж подчертава ХС предназначението на байка. В интерес на истината, не съм имал проблеми с падане на веригата или с някакви извънредни шумове, така че за такъв тип каране дерайльорът си е перфектен. Много хора вероятно ще се нацупят, като видят 3 венеца отпред – сигурен съм, че ако са искали, Cross можеха да заложат и система с два венеца, но доколкото Euphoria е любителски ХС велосипед и твърде вероятно е да бъде първи такъв за много хора, има съвсем здрава логика в това да предложи максимален обхват на скоростната система, за да отговори на всяка нужда – стръмни баири, дълги карания по асфалт, бързи спускания по черни пътища, силни или слаби крака и т.н. Предните венци са 40-32-22 зъба, а задната касета е от 11 до 36 зъба. Курбелите са с дължина 175 мм и средно движение Octalink.

Спирачките на Euphoria са Shimano BR-M365 – широко използван модел в този ценови клас. Спират достатъчно, макар че има какво още да се желае като спирачна мощ и модулация/усещане в лостчето. Все пак с оглед на ХС предназначението на байка не мога да имам оплаквания, а по-големият диск отпред (180 мм) показва правилен подход. Хареса ми и това, че ръкохватките на спирачните лостчета не са много дълги, т.е. удобни са за спиране с един пръст.

Колелата на велосипеда са с капли Crosser X11, двустенен профил с 32 отвора за спици и капси от неръждаема стомана. Изглеждат добре, тежат по 553 грама „парчето“ (или поне така пише на тях) и въпреки издевателствата над тях, завършиха изпитателния период без подбивания, но успях леко да ги разцентровам, което при наличието на дискови спирачки не е проблем – споменавам го за протокола. Спиците са черни, което добавя положителен естетически ефект, а главините са Shimano с QR оси и Center Lock захват на дисковете. Гумите Schwalbe Racing Ralph са типичен крос-кънтри модел с ниски и сравнително гъсто разположени грайфери. Бързи и леки, те са един от личните ми фаворити за такъв тип каране, защото наред с ниското съпротивление при търкаляне имат и по-добро от средното за такъв тип гуми поведение в завой, а и при спиране. Както споменах, карах този велосипед дори и по заснежени пътеки, също и в кал, чакъл, пясък – Racing Ralph се справят отлично за ХС гуми, но поставят и някои ограничения в скоростта надолу, разбира се.

Периферните компоненти включват кормило, лапа и кол за седалка Kalloy, седалка Selle Royal и ръкохватки Velo от типа нахлузващи се, без затягане. В тази насока като че ли имам най-много забележки. Кормилото и лапата са добре, единствено препоръчвам да обърнете лапата с наклона надолу и да я свалите с 1-2 дистанционни втулки, за да може нивото на кормилото да стане адекватно за ХС каране. Аз го направих веднага след фотосесията, преди още да подкарам сериозно велосипеда. Това, което ще спечелите от по-ниското кормило, е по-добра позиция за изкачване и по-добро поведение при завиване, както и при агресивно каране надолу. Широчината на кормилото е 680 мм, което в наши дни е по-скоро долна граница, но за ХС каране нямах проблеми с това. Ъглите и издигането са удобни. Колът за седалка се регулира с два болта, което е плюс, но те са твърде близо до тръбата, което е минус, особено ако трябва да работите с мулти-инструмент. Това обаче е настройка, която се прави рядко, така че се преживява.

Седалката и ръкохватките обаче просто не са за този велосипед! Седалката е мека и сравнително широка – за леки любителски разходки сред природата е чудесна, но за по-сериозно и спортно каране в планината не става. Не толкова, че на мен не ми е удобна, а просто е по-тежка, по-широка и по-мека, отколкото се очаква при един ХС велосипед с посочената горе окомплектовка. И ако все пак при седалката има голяма доза субективизъм, то ръкохватките чисто и просто трябва да бъдат сменени още при покупката с някакъв модел притягащи се. Тези са удобни, но само до момента, в който почнат да се приплъзват навътре по кормилото, а това се случи още при второто или третото каране. Не си мислете, че се заяждам за дреболии – вярно е, че и седалката, и ръкохватките могат да бъдат сменени за малко пари веднага след покупката, но това са дребни и важни за цялостния комфорт и усещане компоненти, така че аз бих предпочел велосипедът да струва с 20-30 лв. повече, но да е с подходящи за възможностите му детайли, за да не трябва потребителят да ги сменя.

Теглото на Euphoria е 13.5 кг, което включва и оригиналните му педали. Аз лично го карах с автомати, които са малко по-тежки. В сравнителен план велосипедът не е най-лекият за цената си, но не е и тежък. Както ще разберете след малко, теглото не е единственото нещо, което е от значение при изкачванията.

Реклама

Впечатления при изкачване

Ако трябва да съм честен, при много от каранията усещах Euphoria-та като повечето други твърдаци (29ки), който съм пробвал. Даже на моменти ми се струваше, че не се движи особено леко или бързо. Това обаче само потвърждава, че на подобни субективни усещания е трудно да се вярва. Може би в повечето случаи бях в слаба форма или уморен, или просто теренът е бил с повече съпротивление и наклон. Защо ли? Защото в изпитателните отсечки този велосипед даде най-добрите времена до момента! И в трите.

Очевидно е, че каквото и да съм усещал аз субективно, Euphoria е един бърз и леко вървящ ХС велосипед. Подозирам, че част от объркването ми се дължи и на факта, че рамката ми беше голяма. Може и да не ви се вярва, но дори при изкачванията по-големият размер (по-специално комбинацията от дълга горна тръба + дълга лапа) влошаваше комфорта ми, чувствах се малко разпънат между седалката и кормилото и може би затова субективно не усещах да съм достатъчно ефективен. Но велосипедът явно беше. Меката седалка сигурно също убива част от спортното усещане.

Но пак казвам, фактите са си факти. Без да съм бил в някаква особено добра форма, с Euphoria постигнах най-добрите времена до момента в изпитателните отсечки за изкачване над Панчарево и Локорско. Връщам се и към теглото, което не е най-ниското в този ценови клас, така че едва ли е било решаващ фактор. Постижението на велосипеда се дължи по-скоро на комбинация от ХС геометрията, лекия вървеж и добро ускорение на равно, ниското съпротивление на гумите, коравината на рамката и широкия обхват на скоростната система, който позволяваше във всеки момент да разполагам с оптимална предавка.

Това са нещата, които ми дават основание да ви уверя, че с Cross Euphoria няма да имате проблеми при изкачванията, освен ако проблемът не е във вас. 😉 Пробвах го и на възстръмни баири, и на по-бързи и леки изкачвания, и на съвсем равни участъци. Стига вие да имате сили в краката и въздух в дробовете, този велосипед по-скоро ще ви помогне да превземате височина след височина. Скоростната система с 30 предавки работи безупречно и му позволява да разгърне в голяма степен потенциала си, защото осигурява както много ниски предавателни отношения, така и голям венец за онези спринтове на равно или надолу, при които големите колела просто искат още и още скорост.

Както и да го карате, по-спортно или по-лежерно, докато натискате педалите по баира, може да усетите еуфорията от изкачването. Е, може да усетите и умора от време на време – все пак „двигателят“ сте вие.

Впечатления при спускане

За съжаление по отношение на спускането не мога да се позова на обективни резултати от Изпитателните отсечки, както при изкачването. Причината е, че когато дойде моментът да засека времената на Euphoria, възникна технически проблем със спирачките (вж. по-долу) и това ми попречи да карам нормално надолу.

Затова пък мога да споделя богати субективни впечатления от няколко карания по разнообразни пътеки в Югозапада. Въпреки че ми беше голям като размер и че съвсем не е предназначен за такива карания, нищо не бе спестено на този Cross Euphoria – нито стръмните ронливи терени, нито тесните пътеки с пропаст от едната страна, нито спусканията по черни пътища или по-леки пътеки.

При по-гладки и чисти спускания велосипедът е много бърз, на моменти плашещо бърз. Това е характерно за 29-ките, с които скоростта просто не се усеща, поне до момента, когато се наложи човек да се справи с някое внезапно изникнало по-голямо препятствие и се сети, че все пак е с ХС гуми и със 100 мм ход на вилката.

При чакълести и изровени терени ниските грайфери на гумите поставят ясна граница на сцеплението, която не е хубаво да прекрачвате. И все пак, ако линията пред вас е достатъчно широка и чиста, големите колела на Euphoria позволяват да минете бавно, но сигурно.

Проблеми и трудности изпитах единствено на някои доста спънати и тесни пътеки, често и вкопани в почвата, с остри серпентини или други криви завои, където маневреността не винаги бе достатъчна. Трябва обаче да отбележа, че и в тези случаи основният проблем бе не толкова дължината на рамката, а по-скоро дългата лапа и невъзможността да сваля по-ниско седалката, която е и твърде широка за такива технични спускания. Колкото и да е учудващо, сравнително големият черен ъгъл не ме ограничаваше чувствително при спусканията.

Така че Euphoria в никакъв случай не се справя зле надолу! Постарах се да го запозная с пътеки, които в нормалния случай просто не са за такъв велосипед, и те също му харесаха. Просто не забравяйте, че това все пак е крос-кънтри байк и при спусканията той ще може толкова, колкото можете вие – няма да ви помага допълнително.

Технически проблеми

Както стана дума по-нагоре, в самия край на изпитателния период спирачките на велосипеда започнаха чувствително да омекват при интензивно спиране. Още от самото начало в лостчетата се усещаше известно непостоянство, което загатваше за вероятно наличие на въздух в системата (фабрично), но промените бяха в граници, които не ме провокираха да се разхождам до сервиза. Точно когато реших да проверя какви времена ще даде байкът надолу обаче, балончетата в спирачките решиха да заявят присъствието си по-отчетливо и при спускането над Локорско се наложи дори да спра и да прекъсна засичането, тъй като просто би било опасно да продължа карането с лостчета, почти опиращи в кормилото.

Това е може би първият път, когато имам толкова ясно изразен проблем със спирачки на Shimano. Със сигурност НЕ е нещо, което може да очаквате като често явление – просто на мен явно ми дойде редът. Излишно е да казвам, че подобни проблеми с един или друг компонент от външен доставчик са възможни дори и при най-скъпите велосипеди (някои веднага ще се сетят за често срещаните проблеми при регулируемите колчета за седалка например), така че в никакъв случай не го отчитам като някакъв недостатък, затова и не е посочено като минус в края на статията. Наличието (фабрично) на въздух в хидравлична спирачка е нещо, което през годините ми се е случвало с най-различни марки и модели спирачки и се отстранява лесно в гаранционен сервиз, а Cross са се доказали като безупречен търговец в това отношение. В тази връзка имам потвърждение и от тях, че след връщането на велосипеда спирачките са били обезвъздушени и проблемът е изчезнал.

Заключение

Хубав, бърз ХС велосипед на достъпна цена – това е Cross Euphoria. Както казах и в началото, не е най-модерният, не е най-лъскавият, нито е най-лекият, но това не му пречи за момента да е най-бързият при изкачванията, засечени в Изпитателните отсечки. А щом може да е бърз за мен, може да е бърз и за вас, ако това е целта ви и ако сте в прилична форма.

Всъщност дори не държа да поставям акцента върху скоростта. Тя е важна дотолкова, доколкото можете да сте сигурни, че ако решите да участвате с Euphoria в някое ХС състезание, той няма да ви бави. Вижда се обаче и с просто око, че този модел на Cross е насочен много повече към любители, отколкото към сериозни спортисти. В тази смисъл байкът е напълно подходящ и приятен за ХС туристически разходки наблизо и надалеч, като основните му предимства за такова приложение са скоростната система с голям обхват, гумите с ниско съпротивление и добро сцепление, добре работещата вилка и солидната рамка.

+

Достъпен и бърз ХС велосипед с адекватна за такъв тип каране геометрия. 

Скоростна система с широк обхват, която позволява на велосипеда да разгърне потенциала си в различни условия и при различен тип колоездачи.

Добра цялостна окомплектовка, която позволява да го купите и да го подкарате, без да изисква почти никакви промени или надграждане.

При периферните компоненти в този ценови клас трябва да се обръща повече внимание – байкът има нужда от по-хубави ръкохватки и седалка, а също и от предпазител под веригата.

Бих предпочел челната тръба да е конусовидна с оглед на бъдещо надграждане.

За контакти:
Cross
http://www.crosscycle.com/


Снимки: Любомир Ботушаров и Димитър Щуров


Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>