No Tubes – нови и интересни продукти за 2016-2017 г.

Миналата година ви представихме новата запечатваща течност Race Sealant от No Tubes. Този продукт вече се предлага и в България на цена 59 лв. за голямата разфасовка (975 мл), но освен него, в последните месеци се появиха още няколко нови неща от Stan, които заслужават внимание.

Най-логично е да започнем с третото поколение капли на компанията. Припомням, че Stan’s No Tubes (както показва и името на марката) започнаха като производител на уплътняваща течност и аксесоари за безкамерни гуми, но скоро след това предложиха на пазара и капли от висок клас, които се отличаваха с две основни характеристики – ниско тегло и отлична приспособимост за безкамерни гуми. Якостните характеристики също са на добро ниво, предвид лекотата на каплите. И макар че не са най-евтините на пазара, те спечелиха доверието на много потребители (включително и в България), защото позволяват наплитането на висококачествени, леки колела, които да са с по-ниска цена от готовите комплекти на други реномирани производители. Сега дойде време за третата генерация на моделите Crest, Arch и Flow. 

Най-впечатляващото при тези нови капли е, че те стават едновременно по-широки, но и по-леки! Във връзка с широчината е важно да разнищим концепцията WideRight, която бе представена за пръв път при готовите колела с карбонови капли Valor (вж. по-долу), но се разпростира и към алуминиевите капли МК3 и наплетените колела S1, в които те намират приложение. WideRight всъщност означава нещо съвсем просто – всеки от профилите, в зависимост от широчината си, е оптимизиран за определен размер гуми, така че ако се използва подходящата комбинация от гума и капла, ще си осигурите правилна форма на балона на гумата, ниско съпротивление, повишено сцепление и по-добра защита за за гумата и каплата.

Crest MK3

Състезателните ХС капли Crest вече са с вътрешна широчина 23 мм, което увеличава коравината и стабилността и подобрява профила на гумите с по-голям балон, каквито все по-често се виждат и при ХС велосипедите. И все пак, според WideRight стандартизацията на No Tubes, този модел е предназначен за гуми с широчина 2.00-2.25 инча. 

Профилът на каплата е изцяло променен, заимстван от карбоновите капли на компанията, и според производителя освен до по-ниско тегло и повече коравина, води и до по-добра защита срещу прещипване на външната гума. Обърнете внимание, че бордовете за гумата изглеждат по-различни от стандартните, но те все така отговарят на абревиатурата BST, зад която стои Bead Socket Technology. Казано с прости думи, това означава, че бордът на каплата и цялостният ѝ профил са проектирани така, че да паснат идеално на борда на гумата, за да може тези два елемента да се уплътнят максимално добре един към друг, откъдето идва и отличната съвместимост с безкамерни гуми.

Изборът от размери е голям – 24, 26, 27.5 и 29 цола, както стандартно отворите за спици са 28 или 32, а при 24/26″ има и варианти за 24 спици. Алуминиевата сплав, от която са направени, е с номер 6069 – в сравнение с 6061, каквато се ползва при предишното поколение, тази сплав е по-издръжлива (поне така твърдя от No Tubes). Профилът е само за дискови спирачки. 

Теглото на Crest MK3 e едва 326 грама за 26”, 341 грама за 27.5″ и 364 грама за 29”. Цената за България е 159 лв.

Arch MK3

Arch MK3 е моделът за All Mountain – понятие, което продължава да покрива възможно най-широк спектър от каране и велосипеди, подходящи за всичко – от ХС разходки до спускане в байкпарковете и епизодични участия в ендуро състезания. Каплата на Stan е тествана и разработена за всичко това и макар че запазва тегло, сходно с модела Arch EX, който остава в продажба, МК3 е с 24% по-широка (по-специално 26мм вътрешна широчина, 29.3 мм външна) и, според твърденията на производителя, с 25 % по-корава и здрава, благодарение на новия профил и на използваната алуминиева сплав 6069. По този начин Arch MK3 е подходяща за гуми с широчина от 2.25 до 2.5 инча.

Теглото за размер 26″ е 406 грама, за 27.5″ е 425 грама, а за 29″ е 453 грама. Има я във варианти с 28 или 32 отвора за спици, а цената е същата като на Crest.

Flow MK3

Този модел идва на мястото на Flow EX и подобно на него, може и се ползва дори за спускане, но предвид ниското тегло най-високо ще го оценят АМ/ендуро карачите. Широчината е увеличена до 29 мм (вътрешна), респективно 32.3 мм външна, а теглото дори е намалено, макар че и при досегашния модел бе впечатляващо. Flow MK3 обаче заковава везните на 459 грама (26”) / 480 грама (27.5) / 527 грама (29”).

И тук е използван нов профил, изработен от алуминиева сплав 6069, но по отношение на отворите са спици има само един вариант – 32 броя. Според WideRight класификацията Flow MK3 е подходяща за гуми с широчина от 2.4 до 2.8 инча, т.е. както за най-новите предложения на ендуро пазара, така и за популярните Plus велосипеди.

За щастие при Stan No Tubes увеличаването на материала явно не води до по-висока цена, защото и този модел струва 159 лв.

Реклама

Наплетени колела Valor

От скоро No Tubes са и в бизнеса с карбонови капли, макар че за момента те не се предлагат като отделен продукт, а като елемент от готовите комплекти колела Valor Pro и Valor Team. Компанията от години предлага наплетени колела, доста леки и надеждни, базирани върху алуминиевите им капли, но напоследък обърна поглед и към композитния материал, заради по-добрите свойства, които могат да бъдат постигнати чрез него при продуктите от най-висок клас.

Почти всеки знае и изтъква, че карбоновите капли се отличават с ниско тегло, повече коравина и дори по-голяма абсолютна здравина (тя е заложена заради това, че при директен удар композитният материал няма как да се подбие – той или ще издържи, или ще се спука/счупи).

Всичко това важи и за новите продукти на No Tubes, но те изтъкват още едно много важно качество – еластичността! За да звучи „по-джиджано“, това качество е скрито зад съкращението RiACT, което означава Radial Impact Absorbing Carbon Technology. Казано с думи прости, конструкцията на каплата е такава, че ѝ позволява да се огъва еластично (т.е. възвръщайки формата си) с няколко милиметра в радиално направление, като по този начин абсорбира много повече и по-ефективно вибрациите и особено по-сериозните натоварвания, идващи откъм терена. Не си мислете, че подобна еластичност е налице при всяка карбонова капла – напротив, много от конкурентите им всъщност са доста корави във всички посоки, така че едва ли осигуряват най-комфортната возия. За да постигнат такива характеристики, Stan са проектирали много внимателно всичко – от профила през процеса за изработка и полагането на слоевете карбонов плат, та до финалния завършек на продукта и комбинирането му с другите елементи на колелото.

Като стана дума за тях, редно е да кажем няколко думи и за главините Neo, които също са производство на No Tubes. Тези висококачествени компоненти се предлагат в два варианта. Ultimate е с храпов механизъм Speedsync със 72 точки на зацепване. Той използва 6 клина (кученца), но те са разделени на две тройки, като на всеки 5° зацепва едната от тях. При другия храпов механизъм, Durasync, клиновете отново са 6, но всички те действат едновременно, осигурявайки 36 точки на зацепване (на всеки 10° от оборота). Както показва и името на този храповик, неговото основно предимство е издръжливостта. И в двата варианта на главините са заложени по три лагера за свободното движение – също с цел по-добро носене на натоварванията.

Та да се върнем към колелата Valor. Вариантът Pro е с главини Neo Ultimate, докато Team е с базовия модел Neo. И в двата случая карбоновите капли са с вътрешна широчина 21.6 мм и са подходящи за ХС гуми с размери 2.00-2.25 инча. Преди да прочетете какво е теглото на чифт колела, може би ще ви е интересно да разберете колко тежи отделната карбонова капла – 278 г (26″) / 301 г (27.5″) / 325 г (29″). При това положение не е учудващо, че готовите комплекти колела тежат съответно 1240 г (26”) / 1278 г (27.5”) / 1342 г (29”) за Valor Pro и 1323 г (26”) / 1379 г (27.5”) / 1441 г (29”) за Valor Team.

Наплетени колела Bravo

Другият модел готови колела с карбонови капли носи името Bravo и е предназначен за All Mountain и ендуро. Няма да изреждаме всички характеристики, защото в общ план технологиите са същите като при Valor, само че всичко е много по-масивно. Каплите са с вътрешна широчина 26 мм за гуми от 2.20 до 2.50 инча, спиците също са по-дебели, а броят им е 28. И тези колела се предлагат във варианти Pro и Team, а максималното тегло на колоездача трябва да бъде до 113 кг. Теглото на комплектите е съответно 1608 г (26″) / 1655 г (27.5″) / 1720 г (29”) за Pro и 1684 г (26″) / 1732 г (27.5″) / 1807 г (29”) за Team, а самите карбонови капли тежат 432 г (26″) / 450 г (27.5″) / 475 г (29″).

XC Limited Wheelset

Цените за България на готовите колела Valor и Bravo все още не са уточнени, но е ясно, че не са от най-ниските. Затова пък новият бюджетен комплект XC Limited може би ще заинтригува доста хора с цената си – 749 лв. Ако цитираме производителя, причината този продукт да бъде създаден, е желанието на компанията да осигури възможност за безкамерни гуми на достъпна цена дори и за тези, които нямат възможност или желание да инвестират четирицифрена сума в колелата на велосипеда си.

Както може да се очаква с оглед на предназначението, тези колела използват алуминиеви капли (сплав от серията 6000) във варианти 27.5 и 29 цола, с вътрешна широчина 21 мм и капси на отворите за спиците. Както и всички други продукти на Stan, тук също е използвана технологията BST, а теглото на отделните капли е 425 г (27.5”) / 455 г (29”). Предното колело е с 24 спици, задното с 28. Главините са 3.30Ti и се отличават с ниско тегло (заради цялостната си конструкция, включително и титанов зъбен пръстен в храповия механизъм) и лесна поддръжка.

XC Limited идват с поставен бандаж и вентили за безкамерни гуми, така че остава само да монтирате гумите, да сипете в тях запечатваща течност и да напомпате. Теглото на комплекта е 1620 г за 27.5” и 1684 г за 29”.

Хубаво е обаче да имате предвид, че този комплект идва без QR шишове и че максимално допустимото тегло на колоездача е 86 килограма.

Гуми Crow и Raven

Тези продукти може да са изненадващи за мнозина, но всъщност е напълно логично като продължение на линиите капли и наплетени колела No Tubes да предложат и гуми от висок клас, подходящи за превръщане в безкамерни.

Crow (ляво) и Raven (дясно) имат почти еднаква шарка, само че първата е с по-ниски странични грайфери, поради което е предназначена за задна или за по-стабилни и твърди настилки, докато втората е по-подходяща за рохкави и чакълести почви, но запазва ниските централни бутони за по-добро търкаляне. Гумите са от двукомпонентна смес – по-твърда в централната част на протектора и по-мека за страничните бутони. Плътността на каркаса е 120 TPI, бордът е сгъваем, изобщо… типични ХС гуми с размер 29х2.2.

И тук идват най-добрите новини – 550 грама за Raven и 480 грама за Crow. Звучи чак нереално, като се има предвид, че гумите съвсем официално са обявени като подходящи за превръщане в безкамерни!

От Уан АД (вносителя за България) ни информираха, че все още не са решили дали ще доставят тези два продукта, защото цената им е сравнително висока, но един комплект Raven е поръчан за тестване от Емил Стойнев, така че можете да се оглеждате за тях на байка му в ХС състезанията.

Schrader безкамерни вентили

Завършваме статията с още един сравнително нов продукт от Stan, за който вероятно ще има голямо търсене в България. Става дума за вентили за безкамерни гуми, само че автомобилни (тип Schrader). Може би знаете, може би не, но повечето безкамерни вентили са тип Presta (т.нар. френски). Това е така, защото и повечето капли/комплекти колела от висок клас са предназначени за Presta вентили (няма сега да се занимаваме с въпроса защо е така). В България обаче много хора предпочитат и обичат автомобилните вентили, поради което често им се налага при преминаване към безкамерни гуми да използват самоделни решения (например изрязан от вътрешна гума вентил).

С тези нови, универсални вентили тип Schrader за безкамерни гуми подобни упражнения вече няма да са необходими. Дължината им е 32 мм, основата е конусовидна и добре уплътнява отвора в каплата, а цената за комплект от два е 26 лв.

https://www.notubes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>