Banshee 2017

Banshee е канадска марка, по която се прехласвахме наред с много други МТБ маниаци още преди години. Тогава компанията бе популярна най-вече с бруталните си и безкомпромисни фрийрайд велосипеди, макар че моделите им никога не са били ограничени само до тази ниша. В маркетингов план компанията е ситуирана сред бутиковите производители, или ако го кажем другояче, Banshee не е нито най-голямата, нито пък най-иновативната (ако наричаме иновация всяко ново хрумване на някой дизайнерски отдел) компания за МТБ велосипеди, но със сигурност е един от най-реномираните производители; един от тези, които знаят как да обяснят на потребителите си своите предимства; един от тези, които прилагат във велосипедите си само доказани, смислени и изпитани решения; един от тези, които ви предлагат велосипед, който няма да остарее след една година и който не е просто чудо за три дни.


Отскоро тази елитна марка се предлага и в България, което ни накара да хвърлим поглед към колекцията им за 2017 г. (последно сме го правили през далечната 2008 г.). Тя не е голяма и включва само няколко модела рамки… Точно така – рамки, а не цели велосипеди! Това още веднъж подчертава ясната насоченост на компанията към взискателните крайни клиенти, които търсят не само високо качество, но и ярка индивидуалност от велосипеда си, и предпочитат да го сглобят изцяло по свой вкус и да платят цената за това удоволствие. Затова, без да губим време, преминаваме към съществената част, а именно – актуалните модели рамки на Banshee и техните характеристики.

Legend

 

На върха в ценово отношение стои моделът за спускане Legend, а той е легендарен не само заради името си. Като цяло това е трето поколение на тази рамка, а може би дори четвърто, ако приемем, че размерът на колелата (27.5) маркира началото на нова генерация за модела. Във всички случаи можем смело да кажем, че това е една от най-старателно разработваните през годините рамки на Banshee, а в някакъв смисъл е и най-уникална, заради по-различното разположение на задния амортисьор в сравнение с другите модели на компанията.

Точно от разположението на шока, в комбинация с геометрията и конструкцията на окачването, произтича една от най-важните характеристики на Legend – изключително ниският център на тежестта. Както двете успоредни ставни връзки на окачването (което е многоставно с виртуална опорна точка), така и задният амортисьор, са ниско в областта около и над средното движение. Към това можем да добавим и масивният централен блок, включващ средното движение и „клетката“ за шока. По този начин всички най-тежки елементи на рамката, включително и хардуерът (осите и лагерите на окачването), са разположени централно и ниско, което понижава центъра на тежестта и осигурява максимална стабилност и по-добро завиване.

Лесно се вижда с просто око, че окачването KS Link е от модерните системи с цял заден триъгълник, закачен чрез два чифта връзки към предната част на рамката и осигуряващ виртуална опорна точка и възможност за прецизно проектиране на кинематиката. Тъй като става дума за DH рамка, окачването с ход 205 мм е оптимизирано именно за тази дисциплина, а интересна подробност е възможността за ползване както на заден амортисьор с метална пружина, така и с пневматична.

Legend е изработена от алуминиеви тръби 7005 Т6, които са тройно изтънени и прецизно хидроформовани за осигуряване на отлични якостни характеристики. Споменатият централен блок гарантира максимална коравина в тази област на рамката, същото може да се каже и за конусовидната челна тръба, както и за вътрешното оребряване на стойките на веригата и проходната ос 12х150 мм отзад.

Внимателният оглед разкрива още няколко интересни детайла. Средното движение е класически тип с резба и широчина 83 мм (DH стандарт), за да осигури едновременно коравина и безпроблемна експлоатация. Около него са разположени отвори за стандарта ISCG05, а пътят за бронята на задния дерайльор и маркуча на задната спирачка е външен – явно Banshee не са искали да затрудняват потребителите с вътрешното им прокарване, а и трябва да признаем, че избраният „маршрут“ от горната страна на долната тръба е максимално изчистен и безпроблемен. Правят впечатление и стоперите за двукоронна вилка, интегрирани в близост до челната тръба – те са разработени от ODI и предпазват рамката в случай на падане. 

Всичко това не би имало особено значение без добра геометрия, но Banshee са изпипали и нея – дълъг преден триъгълник, малък челен ъгъл (63°) и ниско средно движение (346 мм). Разстоянието от задната ос до средното двежение не е най-късото възможно (445 мм), но пък така се увеличава стабилността. Още през 2015 г. компанията премахна размер S за този модел, така че Legend се предлага в М, L и XL. Теглото на рамката е 3.82 кг без заден амортисьор (размер М, анодизирана).

Darkside

Darkside е още една рамка, оптимизирана за каране надолу, само че е по-скоро с етикет „фрийрайд“, което в наши дни все по-често означава безкрайни сесии в байкпарковете плюс диви терени и пътеки и изобщо всякакви забавления в нанадолна посока.

Darkside е със 180 мм ход и прогресивен характер на окачването, което въпреки някои „подвеждащи“ особености в дизайна, също е от типа с цял заден триъгълник и чифт шарнирни връзки между него и предната част. Прави впечатление обаче, че при тази рамка задният амортисьор е разположен по-високо.Иначе и тук той може да е както с пневматична, така и с метална пружина.

Много важен детайл при тази рамка са модулните накрайници за задната ос. Благодарение на тях Darkside може лесно да бъде модифициран за различни размери колела (26 или 27.5), както и за различни стандарти за задната ос (12х150, 12х142 и 10х135). Пак чрез тях може да се променя и геометрията на рамката, като позициите са три – ниска, неутрално и висока. Подробностите за тези три позиции, както и за трите размера, в които се предлага рамката, можете да видите в следната таблица:

Забележете, че при Darkside задницата е по-къса, отколкото при Legend, т.е. търси се повече игривост и повратливост. По отношение на детайлите обаче има много общи неща – външно окабеляване, ODI стопери за двукоронна вилка, хидроформовани и тройно изтънени тръби от 7005 Т6, вътрешно оребрени стойки на веригата, ISCG05, конусовидно чело и т.н. Теглото на рамката в размер М е 3.38 кг без шок.

Реклама

Rune

От години това е емблематичният АМ/ендуро велосипед на Banshee, който през 2017 г. е базиран върху 27.5 колела и 160 мм ход на окачването. Няма нужда да повтарям всичко, написано по-горе за кинематичната конструкция KS Link – екипът на Banshee е оптимизирал всичко по нея за целите на АМ/ендуро карането, което важи и за геометрията.

Впрочем от горната таблица става ясно, че Rune също използва модулните накрайници за задна ос, при това те са второ поколение – KS2, т.е. по-компактни и оптимизирани. Чрез тях, освен промени в геометрията (ниска или неутрална позиция), рамката може да бъде пригодена за 26 или 27.5 колела и за проходна ос 142х12 или 148х12 мм (Boost стандарта).

Струва си да отбележим още няколко важни неща:
– Накрайникът ISCG05 може да се демонтира, ако не ви е необходим.
– И с тази рамка Banshee твърдо стоят зад стандартния размер средно движение с резба и външното окабеляване. Подобно и на други малки, но елитни производители, компанията не желае да въвежда едно или друго решение от модни съображения, а се съобразява повече със собствените си (а и на немалко потребители) разбирания за удобство, функционалност и безпроблемна експлоатация.
– Предвиден е обаче вътрешен път в седалковата тръба за регулируем кол за седалка, тъй като това е основно изискване към подобен тип рамки в последните години. Освен това, макар и с извивка, седалковата тръба има достатъчно дълга права част, за да позволи достатъчно понижаване на нивото на седалката, ако се ползва с обикновен кол.

Теглото на Rune е 3.15 кг без шок.

Prime

Още една ALL Mountain рамка, която почти във всичко прилича на другите подобни модели (материали и изработка, тип окачване, KS2 накрайници за задната ос и т.н.), само че е оптимизирана за ползване с 29-цолови колела или с 27.5+/29+. Заради това и ходът на окачването е по-малък – 135 мм, а размерите са ограничени до три – M, L и XL.

Геометрията е все така удобна надолу, но с една идея по-оптимизирана за педалиране и изкачвания – малко по-голям челен ъгъл и още по-голям ъгъл на седалковата тръба. Теглото обаче си остава сходно с това на Rune – 3.21 кг.

Spitfire

Третата рамка с All Mountain насоченост е най-лека (3.00 кг без шок) и е предназначена за 27.5 или 26-цолови колела, отново чрез модулните уши за задната ос. Ходът на окачването е 140 мм, а по всички останали характеристики рамката е сходна с Prime и Rune, така че най-съществени различия могат да бъдат намерени в геометрията – много универсална, добре оптимизирана и за спускане, и за изкачване.

Phantom

На пръв поглед този велосипед изглежда предназначен за крос-кънтри каране със своите 29-цолови колела и 105 мм ход на окачването. Но това е по-скоро далеч от истината, защото Banshee наблягат на това, че моделът няма нищо общо със състезателните „ХС бегачи“ по отношение на здравина, коравина и геометрия. И наистина, макар и с късоходово окачване, Phantom има челен ъгъл 67.5° при по-ниската позиция на модулните уши за задната ос. В същото време 75° ъгъл на седалковата тръба гарантира ефективно педалиране, а възможността да се използват както стандартни 29-цолови колела, така и 27.5+ или 29+, означава, че потребителите имат голям избор за окомплектоване на байка в една или друга посока.

AMP

Последният модел в каталога на Banshee за 2017 г. е предназначен за Dirt Jump. Затова не е учудващо, че рамката е предназначена за 26-цолови колела и се отличава с къси седалкова тръба и заден триъгълник.

Изработена е от същите 7005 Т6 тръби като останалите рамки – хидроформовани, с променлива дебелина на стените, те осигуряват на AMP доста ниско тегло за такъв тип рамка – само 2.00 кг.

Интересен детайл, свързан с предназначението на рамката, са хоризонталните уши за задна ос, които позволяват каране с една предавка. Към тях обаче има и ухо за заден дерайльор, в случай че искате да оборудвате рамката със скорости и да я ползвате за 4Х например. Рамката е предназначена за главини с ос 135х10 мм.

http://bansheebikes.com/

https://dragzone.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>