Няколко нови модела от Banshee за 2008 г.

Редовните ни читатели сигурно помнят, че веднъж вече сме представяли марката Banshee. Но тъй като канадската компания се развива доста динамично, през последната година в каталога й се появиха няколко нови велосипеда, някои от които ще ви покажа в следващите редове.

Rune е новият ендуро/АМ байк на Banshee, „по-големия брат” на модела Pyre, за който можете да прочетете в предишната статия. Подобно на него той използва задно окачване VF4B (Virtual Floating 4-Bar) – за него ще припомня, че е с виртуална опорна точка и според производителя осигурява добра платформа за педалиране. Същевременно коефициентът на окачването в различните части от хода е проектиран така, че работата му да е прогресивна и плавна. Rune е байк, който може да понесе сериозни изпитания и тежки терени – вертикалният ход на задницата му е 150мм (6 инча), толкова е препоръчителният ход и за вилката (150-160мм). При подобна конфигурация челният ъгъл е 67 градуса, което би трябвало да осигури необходимите стабилност и добро управление при стръмни терени и по-висока скорост. За „агресивния характер” на Rune свидетелстват накрайниците за стандарта ISCG 2005 при средното движение и челната тръба, съвместима със стандарта 1.5. Предният триъгълник е направен от хидроформирани тръби от алуминий 7005, а теглото на рамката e около 3.2кг без заден амортисьор. Изборът на шок предопределя и цената, която варира от 1815 до 1535 щатски долара. Rune ще се предлага в четири размера: 15”, 16,5”, 18” и 19,5”.

Едно важно нововъведение в рамките на Banshee, използващи окачване VF4B, са полимерните плъзгащи лагери iglide в ставите, комбинирани с портове за гресиране и оси със специални канали за отвеждане и разпределяне на смазката до лагерите. Като предимства на тази система се сочат по-ниско тегло, по-голяма коравина, по-малко съпротивление, по-евтини консумативи, по-лесно сервизиране през по-големи интервали и др.

Друг нов велосипед с окачване VF4B е моделът Rampant за 4Х/dual slalom. Геометрията е съобразена с предназначението му, рамката е компактна и се предлага в два размера, а теглото й е около 3.2кг (без шок). Заложеният ход на окачването отпред и отзад е 100мм (4 инча), като е наблегнато на доброто педалиране, което води и до малко „по-твърда” работа. И тук присъстват накрайниците за ISCG около средното движение, но челото е за вилки с размер на стержена 1 1/8.

Третата нова рамка за 2008г. е Wildcard, насочена към любителите на фрийрайда и по-специално на трасета от типа slopestyle, включващи смес от скокове, завои, рампи и естествен терен. Казано другояче, Wildcard има достатъчно ход отзад, който е регулируем – 130мм (5 инча) или 160мм (6,5 инча) и се осигурява от четириставно окачване с фиксирана опорна точка (т.нар. faux-bar), което е проектирано за прогресивна работа, така че да поема добре силните удари при по-тежки приземявания и по-груб терен. Вилките, с които може да се оборудва рамката, варират от 130 до 180мм ход, което в комбинация с двете позиции за хода на задното колело дава челен ъгъл 67 или 68 градуса и височина на средното движение между 343мм и 368мм. И тук материалът на тръбите е алуминий 7005, челото е 1.5, около средното движение са налице уши за ISCG, а теглото без заден амортисьор е около 3.4кг. Цената на рамката е между 1575 и 1855 щатски долара в зависимост от конкретния шок.

Завършвам статията с модела за спускане и фрийрайд Scythe, който замества досегашните модели Scream и Chapparral, но е по-лек в сравнение с тях. Замисълът е това да бъде една доста универсална рамка, като за целта има две позиции за хода, 7 и 8 инча, т.е. 180 и 200мм, но освен тях има и още една регулируема позиция, която променя геометрията, без да „пипа” хода. Чрез нея байкът може да бъде настроен в режим DH (с по-малък челен ъгъл и по-ниско средно движение) или FR (по-голям челен ъгъл и малко по-високо средно движение). Като цяло обаче FR позицията е проектирана за използване с вилки със 180мм, което в крайна сметка сваля средното движение с няколко милиметра спрямо 200мм вилка и DH настройка. При Scythe има множество детайли, които осигуряват както здравина, така и удобство/съвместимост с повечето компоненти за спускане и фрийрайд на пазара: чело 1.5, средно движение с уши за ISCG, 150х12мм задна ос Maxle. Теглото на рамката е около 4кг, а цената с шок Fox DHX Coil е 1800$. За Scythe има и тема във Форума.

Между другото, очаква се още една рамка за спускане, която обаче ще е с многоставно окачване с виртуална опорна точка. Името на този модел, който все още е в прототипна фаза, е Legend MK1 и към него ще насоча отново вниманието ви, когато се появи в завършен вид. Засега можете да прочетете предварителна информация в тази тема.

За повече подробности:
www.bansheebikes.com

Коментари във форума

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>