Rock Shox 2018: Пълно обновяване на Pike, Lyrik, Revelation, Yari и RS-1

Четири години изминаха от появата на второто поколение Pike с патрон за амортизация Charger – вилка, която превзе пазара и е може би най-продаваната в последните няколко години, особено ако се съди по това колко много производители я вграждат в готовите си велосипеди. Успехът на този продукт се дължи на комбинацията от отлична работа, ниско тегло и приятен дизайн, както и на голямото разнообразие от варианти по отношение на ход и размер на колелата, така че можете да я видите както на ХС/АМ велосипеди (с ход 120-130 мм), така и на АМ и ендуро байкове (с ход 140-160 мм), както на 27.5, така и на 29-ки, също и на т.нар. Plus размери. И ако тези четири години изминаха неусетно, то е и защото това поколение на Pike сякаш не остаря – вилката изглеждаше напълно актуална и конкурентна през целия си жизнен/търговски цикъл.

Сега обаче Sram са решили, че е време за пълно обновяване. То засяга още няколко модела във високия клас, но започваме с Pike, защото именно този модел запазва най-голямо разнообразие и е флагман в каталога на Rock Shox.

И така, какво е променено, за да станат едни отлични продукти още по-добри?

CHARGER 2 – патрон за амортизация

Не знаем колко по-добра би могла да стане амортизацията на вилките с патрона Charger, но Rock Shox явно знаят. Затова второто поколение включва по-широк диапазон за настройка на нискоскоростната компресия при отключен режим, както и по-добре настроен, по-ефективен режим за педалиране. В допълнение към това възможността за дистанционен контрол чрез команда OneLoc позволява да заключвате/отключвате вилката в движение и пасва отлично на новите задни амортисьори, някои от които също имат възможност за заключване от кормилото.

DEBONAIR

Името на тази пневматична пружина е добре познато от задните амортисьори на Rock Shox, а сега компанията пренася технологията и към вилките, заменяйки доказалата се във времето система SoloAir. С какво DebonAir е по-добра? На първо място с по-големия обем на негативната камера, което позволява по-добра отзивчивост в първата 1/3 от хода, т.е. по отношение на дребни неравности. Същевременно DebonAir не лишава карача от поддръжка в средната част на хода, т.е. осигурява стабилност в завоите и не „пропада“ за щяло и нещяло при всяка среща със средно по размер препятствие.

Реклама

PIKE

Освен споменатите две технологии, новият Pike може да се похвали и с обновена, още по-прецизно проектирана конструкция, благодарение на което теглото на вилката е намалено с около 150 грама. И това при положение, че това трето поколение се предлага само във варианти Boost™, т.е. с проходна ос 15х110 мм, за да е съвместима с гуми до 2.8 инча широчина. Това важи както за моделите 27.5, така и за 29-цоловите, а ходът, който може да избирате, варира от 120 мм като долна граница, до 140 мм за 29-ки и 160 мм за 27.5.

PIKE RCT3 / RCT REMOTE

Тези два представят най-доброто от новия модел. При RCT3 има външна настройка на компресията с три позиции – отворена, педалиране и твърда (почти заключена, но не съвсем). Както стана ясно, и позицията за педалиране, и тази за заключване са с нови настройки за по-добра ефективност. Освен това при отворената позиция можете да регулирате нискоскоростната компресия, а отдолу имате и върток за настройка на разгъването.

При RCT Remote ключовата функция е дистанцинният контрол чрез команда OneLoc. Заради това обаче изборът е само между две позиции – отворена и твърда.

Теглото на вариант 27.5 е около 1840 грама.

Цена: 970-1100 евро.

PIKE RC / RC REMOTE

Тези два варианта са малко по-достъпни като цена. Макар че и те използват патрон Charger 2, външните настройки са по-ограничени – реглаж на разгъването + настройка на нискоскроростната компреси до твърдо положение, т.е. липсват трите отделни режима. Има и опция за дистанционно заключване. RC и RC Remote са предназначени само за вграждане в готови велосипеди, поради което Sram не посочват цена за тях. Теглото е дори с 5-6 грама по-ниско, отколкото при RCT3. 

LYRIK

Подобно на Pike, този модел също получава новия патрон Charger 2 във варианти за крайния пазар RCT3 и  RCT Remote  и изобщо двете вилки си приличат по всичко, само че Lyrik е по-масивна, с повече ход (от 150 до 180 мм), 27.5″ или 29″, малко по-тежка е (2040 грама за 27.5) и малко по-скъпа (1145-1310€). Има и ОЕМ варианти RC/RC Remote. 

REVELATION

Много интересни неща са се случили с модела Revelation. Вилката вече е ситуирана като АМ/ендуро модел с 35 мм горни тръби и ход 120-140 мм за 29-ки и 120-160 мм за 27.5. Казано по-простичко, тази вилка е заимствала директно конструкцията на Pike и също използва пневматична пружина DebonAir, само че е с по-обикновената система за амортизация Motion Control, което позволява постигане и на по-ниска цена – между 720 и 800 евро. Освен реглаж на разгъването, Revelation RC предлага и настройка на нискоскоростната компресия до заключено положение. Теглото е около 1950 грама (27.5, 140 мм), т.е. със 110 грама над Pike.

YARI

YARI RC пък е по-евтиният родственик на Lyrik – същото „шаси“, същите пневматични пружини (DebonAir или Dual Position Air), само че с амортизация Motion Control IS (настроена специално за по-добра работа при спусканията) и по-ниска цена – 780-865€. Теглото също е със стотина грама по-високо, а по отношение на хода можете да избирате варианти от 100 до 180 мм, като някои от тях са ограничени само за размери 27.5 или 29.

RS-1

Промените не са подминали и вилката с обърната конструкция RS-1. Създадена като ХС модел, тя се харесва и на карачи, обичащи по-технични и агресивни спускания, така че за 2018 г. Rock Shox добавят и вариант със 130 мм ход за 27.5-цолови велосипеди. Големите промени обаче са вътре и включват новия патрон Charger 2, само че оптимизиран за ХС употреба. Това ще рече, че в заключен режим вилката става съвсем твърда (а не просто втвърдена), за да осигури максимална ефективност при педалиране. За разлика от показаните по-горе модели, RS-1 продължава да използва пневматична пружина SoloAir. Теглото е около 1570 грама за вариантите 27.5, а цената остава все така висока – 1865 –  1945 €.

www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>