PadLoc – много интересна технология за кормило и ръкохватки от WTB

При едно скорошно посещение в магазин All Mountain на тезгяха видях много интересен комплект:

Оказа се, че кормилото и ръкохватките са представители на серията PadLoc, разработена от WTB още през 2015 г., която някак си е минала незабелязана покрай „радара“ на МТБ-БГ. С тази нова технология американската компания иска да премахне напълно проблема с въртящи се или движещи се в друго направление ръкохватки, а отделно от това се оказва, че има и добавен комфорт.

Причината

Чакайте малко, нали притягащите се с болтчета ръкохватки са създадени именно, за да не се въртят и/или „прибират“ навътре по кормилото? Така е, но те само отчасти успяват да се справят с тези проблеми. В общия случай при стягащи се ръкохватки всичко е наред, повечето хора нямат проблеми с тях… до момента, в който се появят такива, а това може да е най-неподходящият момент.

Един от служителите на WTB, който е и ендуро състезател, изпитва всичко това на гърба си. Буквално, защото при едно падане по време на тренировки в кръг от EWS, Джейсън Мошлер пада достатъчно сериозно, за да счупи гръбен прешлен. Причината за падането е извъртане на ръкохватката при приземяване след скок, което довежда до загуба на контрол. Без съмнение подобна ситуация е меко казано неприятна, такива е имал достатъчно и Жером Клеменц. И двамата в момента карат с продукти PadLoc и са отавили тези проблеми зад гърба си.

Ако все още се чудите защо е възможно стягащите се ръкохватки да се въртят, особено при сериозно натоварване, разгледайте конструкцията и връзката кормило-ръкохватка и лесно ще си отговорите. Да, болтчетата увеличават значително триенето между двете повърхности, които са с еднаква форма, но точно заради формата стягането може да бъде преодоляно – просто е необходима достатъчно голяма сила, я тя рано или късно идва – и не забравяйте, в най-неподходящия момент! Допълнителни фактори могат да са влага, температура или дори удар/механично въздействие. Ако пък се опитате да затегнете болтчетата твърде много, рискувате или да „окръглите“ леглото за шестогран, или да увредите кормилото, ако е карбоново, тъй като се създава прекомерен стрес в конкретни зони с малка площ.

Решението

Продуктите PadLoc се отличават от стандартните кормила и ръкохватки по това, че двата края на кормилото са отрязани със скосяване, под ъгъл. Респективно, носещият скелет на ръкохватките (от вътрешната страна) е оформен откъм външните краища по същия начин, за да пасне на кормилото. Веднъж сложени, ръкохватките нямат никакъв шанс да се извъртят – нито напред, нито назад. Скосеният разрез просто не позволява това.

От вътрешната страна ръкохватките имат стандартна притягаща гривна с болтче, която ги фиксира, за да не могат да се вадят. Дори това болтче да се разхлаби обаче, те не могат да се завъртят около кормилото, нито да се плъзнат навътре по него.

Padlock е просто и външно незабележимо решение, но без съмнение доста ефективно.

Допълнителен комфорт

Разработвайки ръкохватките от типа PadLoc, WTB установяват, че те могат да бъдат и по-удобни. Пространството над скосяването, което се пада от горната страна на кормилото, трябва да бъде запълнено с нещо и най-логичният материал е каучук. Това обаче създава една зона с по-голяма дебелина, с повече податливост и по-добро абсорбиране на вибрациите по пътя им към дланта. За да засилят благотворния ефект, WTB дори използват по-различна каучукова смес в тази зона, подобрявайки допълнително характеристиките ѝ.

Казано най-просто, при стандартните ръкохватки под тях е твърдото кормило, така че при по-силен натиск (например в завой) или при по-силни/по-многобройни вибрации към дланта се предава повече натоварване и това може да доведе до болка или умора в края на ден с много каране. Допълнителен фактор за това при ръкохватките с две стягащи гривни е, че външната гривна се превръща в допълнителна опора, което прави ръкохватката в тази област още по-твърда и нещадяща.

При PadLoc е точно обратното – при натиск или вибрации материалът под външната част на дланта поддава и подобрява комфорта, без обаче да създава усещане за огъване или липса на опора, защото кормилото си е на мястото.

Реклама

Още няколко въпроса

Ако искате да скъсите кормилото?

Това е напълно възможно. Кормилата, предназначени за PadLoc имат по-специално разграфяване и могат да бъдат отрязани до желаната дължина, но WTB препоръчват това да се извърши в сервиз, в който разполагат с необходимите инструменти (една допълнителна приставка за стандартен инструмент на Park Tool).

Процедурата е показана в този видеоклип: https://vimeo.com/152495813.

Може ли ръкохватките да се ползват със стандартно кормило?

Да, но не и преди то да бъде изрязано под ъгъл. В цитирания видеоклип е показано как следва да бъде извършено това. Най-лесно е обаче да ползвате директно съвместими кормило и ръкохватки от серията PadLoc.

Може ли стандартни ръкохватки да се ползват с PadLoc кормило?

Краткият и категоричен отговор е не. Но WTB добавят, че ако веднъж пробвате тази технология, няма да искате да се върнете към обикновени ръкохватки.

В момента компанията предлага пет различни модела, включително и скъсен вариант за GripShift команди. Всеки от тях е и в няколко цвята.

https://www.wtb.com/

http://allmountain.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>