Trek 2017 | Fuel EX, Remedy, Slash

В третата статия, посветена на колекция 2017 на Trek, стигаме до моделите, които са може би най-популярни не само в България, но и на всички други пазари. Става дума за All Mountain и ендуро велосипедите – онези универсални машини, които са съвременната еманация на планинското колоездене, които катерят леко, спускат комфортно или лудо и носят кеф на всяка пътека и всеки терен.


Fuel EX 27.5 Plus и Fuel EX

Най-новият велосипед в изброените линии е с размер на колелата 27.5+, т.е. с широки капли (40 мм), на които са монтирани широки гуми с голям балон (2.8 инча). Това е една от основните разлики между този модел и стандартния Fuel EX, който е с 29-цолови колела, но общите черти между тях са много повече, така че в следващите редове ще говорим общо и за двете разновидности.

Впрочем Fuel EX 27.5+ е съвместим и с 29-цолови колела – Trek го обявяват съвсем официално и предвид факта, че геометрията на двата байка е почти идентична, единствената по-съществена разлика, която ще произтече от замяна на колелата ще е малко по-високо средно движение.

Точно по отношение на геометрията новите рамки в серията Fuel EX са еволюирали значително спрямо предшествениците си. Припомням, че навремето този модел си беше кажи-речи ХС байк, само че малко по-комфортен за по-дълги/по-любителски карания. Сега, със 130 мм ход на задното окачване, със 140 мм при вилката и геометрия с малък челен ъгъл (67.2/66.6 градуса), с понижаващ кол за седалката, Fuel EX е готов да превземе и всяко трасе в байкпарковете, и всяка пътека в планината, но е и достатъчно лек и ефективен, за да се изкачите на собствен ход до началото на спусканията. Ето как изглежда всичко в числа за няколкото размера на Fuel EX Plus:

Това е за карбоновата рамка. Има и алуминиева, при която има допълнителен, още по-голям размер. Както споменах, при 29-цоловия Fuel EX повечето параметри са същите (например челният ъгъл и като цяло повечето разстояния, но има дребни разлики в стойките на веригата и височината на средното движение). И при двете рамки един дребен, но важен детайл в окачването е т.нар. Mino Link – вложка при ставата между кобилицата и стойките на седалката, която позволява чрез обръщане да се промени геометрията, т.е. да намалите/увеличите челния ъгъл и височината на средното движение. Посочените в таблицата стойности са за „по-високата“ настройка, подходяща за повече педалиране и по-лесни изкачвания, докато агресивните карачи и любителите на по-трудни терени при спусканията ще предпочетат „ниската“ позиция.

Това „чипче“ е само един от многото детайли в рамката, които заслужават внимание. Даже е един от по-скритите, защото първото нещо, което прави впечатление при Fuel EX е „гърбицата“ на горната тръба в близост до челото. Освен нея, виждаме и специфичен профил на тръбата, както и изправяне на долната тръба, която е извита чак при средното движение, където образува малък „корем“. Всички тези форми са продиктувани от желанието на проектантите да постигнат при Fuel EX същата коравина, каквато е при ендуро модела Slash.

Изправянето на долната тръба обаче е довело след себе си друг проблем – при завъртане на кормилото „докрай“, например при падане, короната на вилката би се спряла в долната тръба, което не е добре, особено при карбонова рамка. Trek са намерили решение чрез разработване на системата Knock Block. Казано най-просто, тя включва специални чашки със зъбчета и интегриран в челната тръба стопер, така че вилката да е ограничена в завъртането си и да не може да достигне до долната тръба. Ако все пак това някак се случи, в долната тръба са интегрирани и буфери, които да поемат удара.

В предишните статии обяснихме какво представлява системата Control Freak за вътрешно окабеляване и технологията RE:aktiv за амортизация на шока в зависимост от скоростта на сгъване, а технологии като ABP (концентрична със задната ос става на окачванто), Full Floater, EVO link и E2 (конусовидно чело) толкова отдавна се прилагат от Trek, че всеки може да намери информация за тях в статии от предишните години. Разбира се, Fuel EX Plus използва т.нар. Boost стандарт за задната ос и вилката, но и останалите модели на компанията залагат на него – все пак тези нови размери бяха лансирани именно от Trek в партньорство с няколко други компании. Важно е да отбележим, че окачването на Fuel EX Plus е оразмерено за метричен заден амортисьор с дължина 210х52.5 мм. 

Струва си обаче точно тук да припомним накратко основните неща за патентования процес OCLV, чрез който Trek изработват карбоновите си рамки. Използването на тази технология от американския производител започва преди повече от 25 години и досега тя многократно е оптимизирана и подобрявана в унисон с най-новите открития и способи в областта на композитните материали. Съкращението означава Optimum Compaction Low Void и зад него се крият няколко важни стъпки. Започва се от материалите. В сайта на Trek се твърди, че компанията използва най-новите и високотехнологични влакна/платове и смоли, които са под възбрана за износ от САЩ (във вид на материали/суровини), тъй като са от значение и се използват във военната промишленост. Optimum Compaction означава, че карбоновите платове първо се напластяват в идеално съотношение с подходящите за тях смоли – първо се изрязват в необходимата форма, после се поставят в калъпа и чрез комбинация от температура и налягане се компресират до плътна, здрава структура. Именно комбинацията от конкретна температура и налягане е една от строго пазените тайни на Trek. Low Void означава, че получените чрез процеса OCLV карбонови детайли надвишават изискванията на авиационната индустрия по отношение на допустимите кухини/пространства между отделните слоеве. По-малко празнини означава по-здрав и качествен материал, което пък позволява използване на по-малки количества и постигане на по-ниско тегло. 

След всичко това нека все пак погледнем и към окомплектовката на топ-модела Fuel EX 9.8 27.5 Plus. Вилката е Fox Performance 34 Float със 140 мм ход. Колелата са с главини DT Swiss 350 и капли SUN ringlé Duroc 40 SL. Задвижването е с 2х11 венеца – Shimano Deore XT – и е може би най-интересната част от окомплектовката. Може би Trek са сметнали, че подобен байк ще има нужда от максимален обхват на скоростната система в рамките на по-поносима цена. От серията XT са и спирачките, докато повечето допълващи компоненти са Bontrager, с изключение на кола за седалка, който е Rock Shox Reverb. В този си вид байкът тежи 12.93 кг. Освен него, има още два алуминиеви „плюса“, които са по-достъпни като цена.

За протокола си струва да споменем и най-високопоставения Fuel EX 9.9 29, който е доста по-скъп, но и с 1.5 кг по-лек. При него скоростната система е с 1х12 SRAM XX1 Eagle, колелата DT Swiss XMC1200 са карбонови, както и повечето периферни компоненти Bontrager.

Реклама

Slash

Прехвърляме се към ендуро моделите Slash, които разкриват друга интересна тенденция – към дългоходови 29ки. Интересното е, че те заемат мястото на модела Remedy 29 и понастоящем в линията Remedy, която е междинна спрямо Slash и Fuel EX, има само 27.5-цолови байкове.

Та да се върнем към Slash… Беше време, когато този модел беше почти като малък брат на DH велосипеда Session, т.е. с ясно изразен фрийрайд профил (дори не и ендуро). Сега възможностите му надолу не са по-малки, но откъм тегло и педалиране Slash е значително подобрен и променен спрямо онова първо поколение.

150 мм ход на рамката и 160 мм на вилката в комбинация с 29-цолови колела и агресивна геометрия за спускане – до неотдавна такива байкове бяха почти немислими, но Trek твърдят, че нововъведенията в последните години (каквито са например размерите Boost и развитието на скоростните системи с един венец) са им позволили да постигнат всичко, което желаят по отношение на геометрията, без да се лишават от стабилността, инерцията и газенето на големите 29-цолови колела. И ако бяха само думи, човек лесно би могъл да се отнесе скептично към тях, но неизменните победи на Трейси Моузли в Световните ендуро серии, доброто представяне на другите членове на отбора и възприемането на подобен подход и от други производители/състезатели като че ли потвърждава подобни заявления.

Прави впечатление, че и тук долната тръба е права (почти до средното движение, където има извивка), а на горната се забелязва миниатюрна гърбица, колкото да бъде насочена по-ниско към седалковата тръба. Всички вече изброени технологии виждаме и тук, с изключение на системата Full Floater, т.е. долният край на шока е захванат за рамката, а не за продължения на стойките на веригата. Trek са избрали такъв подход, тъй като характеристиките на задния амортисьор в случая са били достатъчно добри, за да не се налага допълнително модифициране на кривата на лостовото отношение чрез плаваща позиция на шока. Теглото на топ-модела Slash 9.9 29 Race Shop Limited с вилка Fox Factory 36 Talas, колела Bontrager Line Elite 30, спирачки SRAM Guide Ultimate и задвижване SRAM X01 Eagle (12 скорости) е само 12.8 кг.

Не можем да подминем и геометрията, без която байкът едва ли би се радвал на толкова успехи в ендуро състезанията:

Remedy

Този модел ще го споменем само мимоходом, тъй като не е обновяван за 2017 година. С него, както и със Slash, това се случи през 2016 г. и както вече споменах, актуалното поколение се предлага само във варианти с 27.5 колела. Като се има предвид, че той също е със 150 мм ход на окачването, само че топ-моделът Remedy 9.9 Race Shop Limited залага на вилка и заден амортисьор Rock Shox, може да се каже, че с тези две линии Trek позволяват на всеки ендуро ентусиаст да избере според предпочитанията си за по-голям размер на колелата, а в известен смисъл и на самия велосипед, доколкото при един и същи размер рамката на Remedy е малко по-къса. Без съмнение и дават байка осигуряват изобилие от стабилност, но все пак Slash изглежда малко по-подходящ за прави, широки и скоростни трасета, докато Remedy вероятно го превъзхожда на по-тесни и завъртяни пътеки. Разликата в теглото е пренебрежима, доколкото топ-моделът в линията Remedy тежи 12.6 кг.

https://www.trekbikes.com/

http://dropin-shop.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>