Понижаващ кол за седалка Fox Transfer Factory

Преди време в MTB-BG.com имахме възможност да възседнем един висок клас велосипед (Cannondale Habit SE), който беше оборудван с излезлия през лятото на 2016 понижаващ кол за седалка на FOX (по-специално варианта Performance). Като цяло останахме с доста добри впечатления от продукта на лисугерите. Един от нашите читатели се е сдобил с такъв кол, при това във вариант Factory, още при неговото излизане на пазара и реши да сподели дългосрочните си наблюдения над него.

След като години бях с първо поколение колче на Kind Shock, бях решил, че е време да мина на по-новите модели – особено като бях видял колко е напреднала технологията за 2-3 години и качеството на изработката беше на коренно различно ниво. Бях се спрял на две колчета за понижаване нивото на седалката – Kind Shock Lev и Fox Transfer Factory. В крайна сметка избрах кола на FOX заради репутацията на тази марка, както и на базата на обратна връзка от приятели, които вече имаха Kind Shock Lev.

Базови параметри:
– Ход: 100, 125 (това използвам), 150 мм
– 1Х или 1Х/3Х опция за команда
– Вътрешно и външно (това използвам) окабеляване
– Черна анодизация (Performance) или Kashima покритие (това използвам)
– Диаметър 31.6 или 30.9 мм (това използвам, заедно с преходник за рамка – 30.9 към 34.9)
– Цена: около 320 евро (Performance серията), 370 евро (Factory серията) и 80 евро за команда.

Параметри на тестовия период:
– Продължителност: 6 месеца
– Изминати км: над 500 (около 100 използвания на функцията за реглаж при всяко каране – средно при машрути от около 30 км)
– Тествано в температури от 30 до -10 градуса
– Велосипед – Cube Fritzz 2011, седалкова тръба 34.9 мм (с преходник за 30.9 мм), външно окабеляване.

Реклама

Първо да спомена малко сухи данни…

Колът е разработен с „вътрешности“ на един от най-надеждните производители на пазара – Thomson, които са силно подобрени. Използва хидравличен патрон, който обаче вместо да има „включ/изключ“ действие, има специален клапан (spool valve) с нещо като двупосочна макара/съчма в средата на колчето. Използва се, за да блокира и отваря пътя на маслото в системата – това според FOX намалява триенето и изисква по-малко сила за натискането на командата. Също така има и изпускателна клапа за налягането, което би трябвало да компенсира натрупването на такова (ако използвате много често функцията, като например на някоя весела пътека в Родопите). Повече за вътрешното устройство на кола можете да прочетете в тази статия на Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/fox-transfer-dropper-seat-post-review-2016.html.

Има два варианта на кола – Factory и Performance. Аз си взех първия – единствената разлика е, че има специалното покритие Kashima за по-малко триене, съответно износване.

Ако взимате колчето отделно от цял байк, както направих аз, ще трябва да си закупите отделно и командата. Обяснението на FOX е, че така предоставят избор да си вземете команда според вашата спецификация на байка – дали е само с един венец отпред или все още използвате преден дерайльор. Има два типа команди – за под кормило (когато сте с 1Х задвижване) и класическа за съвместимост с преден дерайльор. Понеже аз отдавана съм оставил предния дерайльор в историята, ще споделя, че командата за 1Х байкове е една от най-удобните, които съм пробвал. Оформена е като предна команда за скорости, а силата, която трябва да се приложи, е изключително малка. Има оребряване с цел по-добър контакт с палеца – това го намерих за изключително полезно при по-студено или мокро време.

Важно нещо за палчето е, че може да регулирате скоростта на връщане на кола според това докъде го натиснете – за по-бавно и прецизно връщане (когато се нуждаете само от част от хода на кола) натискате по-малко, за по-бързо – натискате до край. Това ми се стори изключително удобно при някои родопски пътеки на миналогодишната Перпендикулярна вселена.

Отпускането на кабела може да се регулира от командата, подобно на команда за скорости, като в сравнение с някои други колчета, които съм виждал на живо, Fox-ът не е толкова придирчив към опъна на жилото.

Самият захват на жилото към кола става по два начина – според това дали колът е за рамка с вътрешно окабеляване или външно. Моят велосипед няма вътрешно окабеляване и затова си взех колчето с външно такова. Останах изключително доволен от начина, по който инженерите на FOX са решили захвата в този случай – той е доста подобен на KS Lev (в горната част на долната тръба, точно под леглото за семеринга). Това има няколко преимущества – например това, че не се образува „ухо“ при намаляване височината на седалката (когато закачането е в гората част, бронята се огъва и се получава такова „ухо“, с което може да закачите някой храст или дърво). Също така, излазът на жилото позволява няколко позиции според вашата рамка, а не само надолу – общо взето останах доста доволен от това решение.

На пътеката…

Както казах, колчето премина през миналогодишната ПВ, както и през още много карания до края на годината в най-различни условия, включително дъжд и сняг, при температури от -10 градуса и няколко изкачвания на височина над 2400 метра. Transfer работи все така добре и отзивчиво – все едно тъкмо е разопаковано от кутията си и монтирано. Тук има едно уточнение – след всяко каране го изчиствам старателно и го мажа със смазка за вилки, нанесена с пръсти (даже всички ме гледаха странно в лагера на ПВ, че след каране вместо да седна и почина, аз си мажа колеца).

На ниските температури изобщо не забелязах разлика в поведението на пневматичната пружина с азот – колът все така отзивчиво отговаряше на натискането на командата.

Лично на моята рамка колът пасна перфектно – прибирам го докрай, като използвам оптимално целия му ход от 125 мм. Ако все пак рамката ви не пасва точно, Fox са оставили измервател, който използва всяка буква на разстояние от един см на името Transfer, което се спуска надолу по долната част на кола.

Бързото му действие ми предостави възможност да преминавам някои от препятствията, на които преди забавях (на познати вече маршрути), доста по-бързо и чисто (а може и уменията на задкормилното устройство да са се повишили).

На пътеки, където имах нужда само от малка част от хода му (като например на равни участъци на пътеките над Панчарево или Локорско), регулирането на връщането от командата ми спести време и удобство и ми позволи да се концентрирам над препятствията, а не над позицията на седалката за педалиране – това в състезателни условия вероятно би било от изключителна важност.

Все пак още при първите карания забелязах една ивица при по-продължително използване върху горната тръба на кола – като че ли изпускаше масло. Оказа се, че това е заради факта, че скобата за седалковата тръба е много натегната – това го бях направил, защото преходникът ми не беше от най-добрите и при някои „пози“ на спусканията седалката ми се разместваше между краката. От FOX имат ясно предписание до колко Nm да бъде натегнато колчето със седалковата скоба, за да не го повредите. Това бих го отбелязал като недостатък, защото явно металът на долната тръба е доста мек – такова нещо не съм чувал за другите колчета на пазара. Все пак с подмяната на преходника на седалковата тръба (като shim може да се намери в чуждестранните сайтове), нещата си дойдоха на мястото и вече не съм имал този проблем.

Идва и въпросът с поддръжката – за такъв скъп артикул не бих се доверил на случаен механик за сервизирането му, особено докато в България няма официален представител на FOX за байкове (а най-малкото аз бих се заел да правя сервизирането). Все пак смея да твърдя, че в София в частност има няколко опитни механици, които да направят базова профилактика и аз лично бих им се доверил. За отваряне на патрона с азот вече ще трябва да се случи в оторизиран сервиз – най-малкото, защото се изискват специални инструменти, за да е безопасно (само не ми казвайте, че можете да си пригодите такива) – FOX твърдят, че е проектиран така, че периодът му на сервизиране да бъде доста дълъг.

В заключение ще кажа, че не може на хубавото да кажеш, че е лошо. Е, в България няма да са много хората, които ще дадат толкова пари за понижаващ кол, но при положение, че цената на повечето се движи около 600-700 лв. и нагоре (тук изобщо не коментирам предложенията от по-нисък клас за по 200-300 лв.), мисля че още 200 лв. си заслужават за най-доброто на пазара, ако прецените, че за вас това е Fox Transfer. Аз определено го смятам за топ-продукт.

+

Високо качество на изработка.

Не показа никакво износване за повече от 500 км и над 1600 итерации (вдигания и сваляния).

Удобна команда, която осигурява добър контакт и при мокро или студено време заради оребряването на лостчето.

Удобно окабеляване за рамки с външно прекарване на бронята.

Възможност за избор на команда – за съвместимост с преден дерайльор или под кормилото (без преден дерайльор).

Регулиране на скоростта на връщане според силата на натискане на палчето на командата.

Изключително чувствителна механика към затягането на седалковата тръба (не повлия на качеството на работата на колчето, но предизвикваше отлагане на ивица масло по горната тръба).



Снимки: Кирил Илиев и Fox (http://www.ridefox.com/)


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>