Trek 2017 | Procaliber и Top Fuel

Формално погледнато, тези два модела не са нови за 2017 г., но понеже отдавна не сме правили обстоен преглед на колекцията на Trek, решихме да ви покажем какво се е случило напоследък на ХС фронта, защото някои от нещата са доста интересни.


Procaliber

Твърдаците на Trek за ХС състезания имат дълга история, но през 2016 г. бе поставен (може би) крайъгълен камък в нея с внедряването на технологията IsoSpeed. Тя се появи на бял свят през 2012 г. и първоначално бе разработена и внедрена в шосейните и cyclocross велосипеди на компанията, но миналата година се появи и при маунтин байковете с премиера в серията Procaliber.

Какво е IsoSpeed? Казано най-просто, това е шарнирна връзка с ос и лагери между седалковата тръба, от една страна, и горната тръба/стойките на седалката, от друга страна. Тя, в комбинация с някои от свойствата на карбона, позволява на седалковата тръба да се огъва напред и назад (до 11 мм), абсорбирайки по този начин вибрациите от терена. IsoSpeed не може да се сравнява със задно окачване, но Trek и някои от хората, които са го пробвали, твърдят, че по степен на комфорт, особено при продължително каране или при дребни неравности, Procaliber не може да се сравнява с другите твърдаци, особено по-състезателно ориентираните.

Целият проблем идва от това, че класическата конструкция на рамката с преден и заден триъгълник е създадена, за да осигури здравина и коравина, но освен от тях, колоездачът се нуждае и от известна податливост/еластичност в някои области, за да бъде намалено въздействието на терена върху тялото му. При състезателните рамки коравината като цяло се счита за приоритет, тъй като позволява силата при педалиране да бъде прилагана с минимални загуби и да служи максимално за задвижването на велосипеда. В повечето случаи обаче колкото по-корава е една рамка, толкова по-малък комфорт осигурява. През годините са пробвани най-различни решения, които да намалят стреса върху тялото при дълго и интензивно каране. Като се започне от прецизния дизайн на рамката чрез специална форма на тръбите и максимално оползотворяване на еластичните свойства на материалите, мине се през различни допълнителни елементи с омекотяващо/абсорбиращо действие и се стигне до т.нар. Softail, т.е. късоходово окачване без ставни връзки, което разчита само на еластичността на задния триъгълник и осигурява 1-2 см ход за увеличаване на комфорта. Повечето от тези средства не са чужди за Trek, но компанията твърди, че IsoSpeed ги превъзхожда като комбинация от качества, а именно: надеждност (не се нуждае от поддръжка, не се чупи), ниско тегло, омекотяване и запазване на коравината в останалата част на рамката. Последното се дължи и на факта, че „разделянето“ на седалковата тръба от общата конструкция е налице само когато колоездачът е седнал – в изправено положение рамката реагира изцяло като корав и ефективен твърдак.

Още няколко интересни неща могат да се кажат за рамката на Procaliber. Например това, че задният триъгълник е с широчина 148 мм и проходна ос 12 мм, т.нар. Boost стандарт. Trek са един от създателите на този размер и не е учудващо, че го използват не само при Plus велосипедите си, а и при останалите модели. Друг важен детайл е системата Control Freak за вътрешно „окабеляване“. Повечето елитни производители не от вчера са намерили начин да вмъкнат броните и маркучите в рамката по един изчистен и приятен за окото начин. Trek обаче добавят и допълнителни възможности за различни комбинации – чрез подмяна на капачките за отворите, включени в комплекта, можете да прокарвате жилата с различен път и за различни компоненти – изцяло вътрешно, вътрешно/външно, 1Х, 2Х, кабели за Di2, заключване на окачването (при рамките с такова отзад), задна спирачка и дори регулируем кол за седалката. Да, точно така – карбоновата състезателна ХС рамка на Trek дава възможност да монтирате дори понижаващ кол с вътрешно или външно окабеляване! Този факт вероятно говори достатъчно за посоката, в която се развиват ХС велосипедите. 😉

За карбоновия технологичен процес OCLV може да се говори много, но ще оставим тези подробности за третата статия от поредицата. Тук само ще кажем, че компанията има зад гърба си 25 години опит с композитните материали, тъй като е един от пионерите и най-ревностни привърженици на въглеродните влакна. Нещо повече – рамките се ползват с ограничена от определени условия доживотна гаранция, което означава, че много от велосипедите, произведени през годините, все още са покрити от нея. Тези знания, придобити и развивани над две десетилетия, позволяват на Trek да създава едни от най-леките и надеждни рамки на пазара, представляващи ефективни „оръжия“ в ръцете на всеки трениран ХС състезател.

Именно такава машина е топ-моделът Procaliber 9.9 SL Race Shop Limited. Всичко в името му показва, че този байк  е аналог на болидите от Формула 1 в автомобилния свят. Изключително лек (8.8 кг), изключително ефективен и с прецизна геометрия, която включва и челен ъгъл 69.3° (тенденцията за подобряване на ХС геометрията по отношение на спусканията не е подминала Trek). Оборудван с карбонови периферни компоненти на Bontrager, карбонови колела DT Swiss XMC1200, задвижване SRAM XX1 Eagle с 12 скорости, вилка Fox Factory 32 Float и спирачки SRAM Level Ultimate. 

Цена? Не сме сигурни, че искате да я научите, защото е над средната годишна заплата в България. Но пък в серията Procaliber има общо пет модела, един от които дамски, и някои от тях са по-достъпни, а ако искате да сте съвсем пестеливи и все пак да карате ХС велосипед Trek, макар и не с карбонова рамка и без системата IsoSpeed, разгледайте и моделите Suprefly.

Реклама

Top Fuel

Top Fuel са топ-велосипедите на Trek за крос-кънтри със задно окачване. Показваме набързо най-скъпия модел 9.9 Race Shop Limited, защото и той през годините е еволюирал в няколко посоки.

По отношение на окачването байкът използва максимално възможностите на технологията RE:aktiv, за която стана дума още в първата статия. Тук чувствителната към скорост на сгъване амортизация е настроена специално  за нуждите на ХС състезателите, така че да осигурява максимална ефективност при педалиране и в същото време да абсорбира добре и бързо неравностите по пътеките.

Стандартът Boost е използван и при вилката, и при задната ос, а технологии като ABP, Full Floater, EVO link и E2 са познати от години. Сред по-новите екстри, с които може да се похвали Top Fuel, е системата за окабеляване Control Freak. При този модел тя се използва с почти пълен капацитет, защото задният амортисьор разполага с дистанционно заключване. И все пак остават и свободни позиции – за жило на преден дерайльор и за жило/маркуч на понижаващ кол.

Внимание заслужава и малката вложка Mino Link, която позволява ставната връзка между стойките на седалката и кобилицата да бъде изместена и по този начин да се промени челният ъгъл с половин градус и височината на средното движение с 10 мм. Може би затова при стандартната настройка геометрията на Top Fuel е с челен ъгъл 70°, т.е. малко по-консервативна от Procaliber, оптимизирана малко повече за изкачванията.

При тегло на рамката около 1900 грама, не е учудващо, че целият велосипед с топ-комплектовка (на практика същата като при Procaliber-а горе) тежи 10.14 кг. За цената се разбрахме, че няма да питате. 🙂

https://www.trekbikes.com/

http://dropin-shop.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>