Trek 2017 | Farley и Stache – за почитателите на големите гуми

Американската компания Trek, която е и един от най-големите производители в света, има доста новости за 2017 г. Докато все още има сняг по планините, започваме представянето на новите им модели с категорията фетбайк, в която има общо 11 велосипеда плюс няколко рамки. Trek изглежда вярват в този пазар, както и във всесезонността на байковете с големи гуми, наблягайки на предимствата, които те дават не само на сняг, но и на пясък, чакъл и други подобни настилки.

Впрочем тази категория при Trek включва три типа велосипеди: Farley – класически фетбайкове с твърда рамка, често и с твърда вилка; Farley EX – фетбайкове с двойно окачване; Stache – Plus велосипеди, но не с 275, а с 29-цолови колела. В следващите редове ще научите повече подробности за тях.

Farley

За 2017 г. Trek наблягат доста сериозно на тези модели, които се предлагат както с алуминиева, така и с карбонова рамка. И в двата случая геометрията е една и съща, както и някои от детайлите. Рамките са оптимизирани за вилки с ход 100 мм, като в комплект с тях вървят и твърди вилки (съответно алуминиева или карбонова), които са с височина като на амортисьорни, за да запазят челния ъгъл и останалите характеристики. Задният триъгълник е широк 197 мм при оста, която е проходна. Челото е конусовидно, а за „окабеляването“ са предвидени както външни, така и вътрешни пътища.

И двете рамки са с достатъчна широчина и „дълбочина“, за да се ползват с гуми до 26х5.00″ или до 27.5х4.50″. За целта ушите за задната ос могат да се регулират чрез плъзгане напред-назад, с което удължавате или скъсявате стойките на веригата (разстоянието между задната ос и средното движение). По този начин потребителите могат сами да изберат между по-дебели и „подскачащи“ гуми или малко по-тънки, но с по-голям диаметър.

На основата на карбоновата рамка е окомплектован и топ-моделът в тази серия, наречен Farley 9.9. Trek са в бизнеса с въглеродните нишки повече от 25 години, така че определено знаят нещичко по въпроса как да направят от композитния материал лека и здрава рамка. Конкретно при този фетбайк от най-висок клас компанията е заложила на твърда вилка, за да намали теглото до минимум. Благодарение на това и на добрата окомплектовка (задвижване SRAM XX1 Eagle с 12 скорости, колела HED, спирачки Sram Guide Ultimate и допълващи компоненти, предимно карбонови, от Bontrager) внушително изглеждащият велосипед с гуми 27.5х4.50 тежи едва 10.41 кг.

Освен този доволно скъп велосипед, в серията има още няколко твърдака – някои с амортисьорни вилки, други с твърди, включително и алуминиеви.

Реклама

Farley EX

Ако не искате да разчитате за смекчаване на неравностите само на големия въздушен обем в гумите и предпочитате да имате окачване и отпред, и отзад, Farley EX 9.8 е отговорът на Trek. Карбоновата рамка е със 120 мм ход и има много общи черти с другите „меки“ модели на Trek, за които ще си говорим съвсем скоро в следваща статия по темата – ABP (концентрична става на окачването около задната ос, която неутрализира ефектите от спирачката), Full Floater (плаваща позиция на задния амортисьор, захванат към две подвижни точки – продължението на стойките на веригата отдолу и кобилицата отгоре – което позволява прецизно моделиране на лостовото съотношение с произтичащите от това ефекти върху кривата на окачването) и технологията RE:aktiv, която засяга амортизацията на задното окачване и, казано най-просто, осигурява поддръжка при натоварвания с ниска скорост на сгъване (каквито са при педалиране и завиване) и отзивчива и ефективна работа при високоскоростни натоварвания (каквито са при среща на задното колело с повечето препятствия по пътеките).

По отношение на геометрията Farley EX е по-скоро „консервативен“ – с челен ъгъл 68.8° моделът е по-близо до някои от съвременните ХС байкове, но не бива да забравяме, че на помощ за осигуряване на стабилност и добро газене има и 27.5-цолови колела с 4-инчови гуми. Това се отнася и за алуминиевия вариант на рамката, който споделя същата геометрия, но с по-високо тегло и по-ниска цена.

Впрочем Farley EX 9.8 е доста по-евтин от представения горе Farley 9.9, въпреки че си има и амортисьорна вилка, и понижаващ кол. Това се дължи на по-достъпната (но във всички случаи от висок клас) окомплектовка, включваща 11-скоростна система Sram X1, колела собствено производство и по-обикновените спирачки Sram Guide R. При все това посоченото тегло за целия велосипед е 14.55 кг, което изглежда напълно приемливо за подобен „танк“.

Stache

Моделите Stache не са нови, имаше ги и през 2016 г.,но си струва да им обърнем внимание, защото 29-цоловите Plus байкове не са чак толкова срещано явление. Казано най-просто, Trek са решили да комбинират ползите от по-големия диаметър и по-големия обем на гумите, за да осигурят отлично газене, добра инерция при спусканията и да запазят теглото и въртящата се маса в някакви разумни граници. Дотук всичко звучи добре, но как решават някои от неизбежните проблеми – например с удължаването на задния триъгълник?

Midstay е името на асиметричния заден триъгълник, при който тръбата от страната на задвижването, която обичайно се намира под веригата (затова я наричаме стойка на веригата, chainstay), е изнесена много по-нагоре, така че да попадне над веригата и предния венец. Това решава „конфликта“ в зоната на средното движение и освобождава достатъчно място за големите колела с големи гуми, така че да не доведе до прекалено дълга задница. Седалковата тръба също е с голяма извивка, за да има пространство за задното колело.

Рамката на моделите Stache е карбонова, съвместима само с един венец отпред, и наред с другите модерни черти е снабдена и със системата Stranglehold Dropout, т.е. с регулируеми уши за задната проходна ос, които позволяват промяна в дължината между нея и средното движение. Има и два модела с алуминиева рамка, но такава не се предлага като отделен продукт.

Топ-моделът Stache 9.8 (на снимката горе) тежи 12.4 кг и включва задвижване Sram X1/X01, вилка RockShox Pike RC със 120 мм ход, спирачки Sram Guide RS, колела и периферни компоненти Bontrager.

https://www.trekbikes.com/

http://dropin-shop.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>