Scott 2017, част 3 – Scale

В последната част, посветена на новите модели на Scott за 2017 г., ви представяме шампиона в категория крос-кънтри твърдаци Scale, който е интересен във всичките му разновидности.


Scale RC 900 и 700

Рамката на Scale във варианта RC (Racing Concept) не за пръв път е най-леката на пазара, поне ако говорим за серийно производство. Това най-ново поколение, което тежи едва 849 грама, ни кара да се питаме докъде могат да стигнат производителите в понижаването на теглото? При такава рамка не е учудващо, че целите велосипеди, накичени с топ компоненти във вариантите RC 900 SL и RC 700 SL, тежат съответно 8.6 и 8.5 кг. Както и при Spark RC, оборудването на тези най-скъпи сглобки включва задвижване Sram XX1 Eagle 1×12, вилка FOX 32 SC Factory Float 100 мм, спирачки Sram Level Ultimate и много карбонови компонени от Syncros.

Най-интересното обаче по правило е в рамката. Както може да се очаква, при изработката ѝ са използвани и комбинирани най-висококачествени карбонови платове и смоли с различни характеристики, които да засилят едни или други свойства на композитния материал в подходящите области. Scott обединяват всички тези материали и процеси в съкращението HMX SL.

С прецизното моделиране на тръбите, комбиниране и напластяване на различните видове въглеродни влакна проектантите на Scale са постигнали не само забележително тегло и необходимата здравина, но и нещо друго, което компанията нарича SDS2 Shock Damping System. Казано най-просто, рамката е разделена на две основни зони, изпълняващи различни функции по време на каране. Зоната на коравина (stiffnes zone) започва от челната тръба и включва долната тръба, средното движение и стойките на веригата. Както показва името, всички тези детайли са оптимизирани за повече коравина, така че да не „ограбват“ енергията на колоездача при интензивно каране и да осигуряват насочването ѝ в максимална степен към задвижване на велосипеда. Комфортната зона включва горната част на рамката и е проектирана така, че да осигурява еластичност, за да абсорбира в по-голяма степен вибрациите откъм терена и предпази тялото и крайниците на колоездача от напрежение и умора.

Други интересни детайли, за които вече говорихме при моделите Spark, са вътрешния път за броните и маркучите, задната проходна ос 12х148 мм с интегрирано към нея ухо за задния дерайльор, оптимизацията за скоростни системи с един венец, включително и компактния и лек водач за веригата, който се прикрепя към седалковата тръба.

Геометрията също е интересна – за разлика от Spark, при Scale челният ъгъл е по-близо до класическите ХС „стандарти“, но все пак с една идея по-малък. Моделите с 29-цолови колела се предлагат в четири размера, докато тези с 27.5-цолови само в три.

Серията RC включва общо пет модела, включително един дамски.

Реклама

Scale

В групата на по-достъпните и не чак толкова състезателно ориентирани модели Scale има общо 17 окомплектовки – сред тях и шест дамски, които са с размер на колелата 27.5, докато останалите 11 са и в двата размера (29 и 27.5). Сред това многообразие има както байкове с карбонова рамка (само че с по-обикновеното ниво на изпълнение – HMF), така и алуминиеви твърдаци за хората, които търсят по-ниска цена.

Във всички случаи обаче геометрията остава близка до състезателната, теглото при повечето предложения също е доста привлекателно. Подробностите за тях са достъпни чрез връзките в края на статията.

Scale Plus

Нова територия за името Scale е размерът 27.5 Plus. Както и при Spark Plus, Scott са създали велосипеди, които обещават да са едновременно леки и забавни за каране, като заслугата за това може би ще е повече на рамката и геометрията, отколкото на големите гуми. 66.5° челен ъгъл, по-къса лапа, по-широко кормило и прилична дължина на горната тръба – тези съставки звучат като добра рецепта за забавление по пътеките!

Интересна подробност е това, че Scale Plus засега се предлага само с алуминиева рамка. Окомплектовките на четирите модела също са ориентирани към средния ценови клас, което пък означава, че по-широк кръг потребители ще могат да се замислят за подобен велосипед.

Показаният на снимките топ-модел 710 е със задвижване Sram GX1 1×11, вилка FOX 32 Float Performance 120 мм, спирачки Shimano Deore и допълващи компоненти от Syncros. Теглото му е 11.9 кг.

https://www.scott-sports.com/

http://scott.bg/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>