Intense представи новото поколение Tracer

Intense винаги е била една от любимите ни марки в МТБ-БГ. Както знаете, любовта понякога е ирационална – не сме карали нито един от техните модели, повечето дори не сме ги виждали на живо, но още от времето, когато проглеждахме в света на планинското колоездене през фокусираните образи в американските МТБ списания и сайтове, този бутиков производител бе сред основните магнити за вниманието ни. Затова можете да намерите доста статии от първите години на МТБ-БГ, в които представяме тогавашните модели на Intense, включително първите поколения, използващи окачването VPP.

Повече от десетилетие ни от онова време. Десетилетие,  което времето все по-рядко ни стигаше, за да следим всичко ново при всеки от известните ни велопроизводители. Не че някога сме изпускали напълно Intense от поглед, но „перото“ ни все по-рядко намираше време за тази марка, включително и защото тя си остава твърде далечна за българския потребител – в буквалния географски смисъл, доколкото най-важният пазар за компанията си остава северноамериканският. И все пак, когато преди броени дни бе представено поредното ново (шесто) поколение на модела Tracer, не можахме да устоим…

През годините Tracer винаги е бил един от най-важните велосипеди в гамата на Intense. Той олицетворяваше идеята за All Mountain, т.е. за байк, който е лек, добре катерещ и добре спускащ. Моделът започна с алуминиеви рамки (самата марка Intense бе емблематична именно с ръчно заварените в САЩ рамки), но в момента се предлага само в карбонови варианти (тенденция, която се наблюдава и при повечето други подобни производители във високия ценови клас) с 27.5 колела.

И така, какво е новото при Intense Tracer 2017? Казано най-кратко, моделът прескочи от категорията All Mountain в категорията ендуро. Това се дължи (или по-скоро включва) както промени в геометрията, така и в окачването. Най-интересното е, че и в двете неща пръст има известният испански конструктор Сезар Ройо, който дълги години работеше с Mondraker и е свързал името си с някои от най-успешните им модели.

Нека започнем с геометрията… В прес-изявлението се казва, че Tracer е станал по-дълъг, с по-малък челен ъгъл, по-агресивен. Всичко това е вярно, разбира се, но може би не в степента, в която човек може да си представи от гръмките фрази. Челният ъгъл е намалял с един градус до 65.5°, междуосието се е увеличило с 2-3 см, а ефективният ъгъл на седалковата тръба е малко по-голям, за да подобри още ефективността при педалиране (с оглед на другите промени). Въпреки тези геометрични трансформации, Tracer си остава един много добре балансиран байк на фона на всичко, което виждаме на този фронт в последните години. Да, рамката е дълга, но не прекалено; геометрията е за бързо и агресивно каране надолу, но без да се стига до крайности, които биха били удобни само за малцина състезатели. Тъкмо удобството на средностатистическия, масовия потребител е било водещо при дизайна на новата рамка.

Реклама

Окачването на хартия остава VPP с познатата при тази система конфигурация от ставни връзки, но веднага прави впечатление наименованието JS Enduro Link. Зад него се крият по-дълги лостове (връзки) между задния и предния триъгълник, които създават кинематика с доста по-различна крива за коефициента на окачването, сравнена с предишното поколение на модела. Най-общо казано, ако преди окачването беше регресивно в началото и се обръщаше към прогресивно, то сега започва линейно и плавно преминава към прогресивно. Целта е ясно зададена – да се осигури максимална отзивчивост, плавност и стабилност при спусканията. Ходът е 165 мм отзад с вилка 160 мм отпред.

По отношение на самата рамка и изработката ѝ могат да се кажат няколко неща. На първо място, има две нива на рамката – стандартно и SL. При втората разновидност са използвани по-леки и здрави карбонови платове, горният чифт връзки, задвижващи амортисьора също са карбонови и всичко това намалява теглото с 200 грама, но пък увеличава цената, при това с повече от долар за грам. Иначе и двете рамки споделят общи детайли – конусовидно чело, вътрешно окабеляване (за скорости, спирачки и кол за седалка), накрайници за ISCG05, Boost 148 при задната ос, допълнителна защита за долната тръба и за задния триъгълник откъм веригата и т.н.

Tracer се предлага в общо пет окомплектовки, като двете най-евтини са с по-евтината рамка, а другите три са с рамка SL. „Базовият“ вариант Foundation струва 4599 щатски долара, а топ-моделът Factory е 10 399 долара. Струва си да отбележим, че този „не много евтин велосипед“ тежи само 13.4 кг, което звучи доста добре за ендуро велосипед с подобни характеристики, стига да сте готови да платите по 776 долара за килограм. Ако ви е интересно какви компоненти са включени в тези цени, посетете сайта на Intense и поразгледайте!

http://www.intensecycles.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>