Sherlock – детективът, който пази вашия велосипед

Шерлок Холмс е известен с решаването на нерешими криминални загадки, но за жалост е литературна измислица, а и така, както е описан от създателя си Артър Конан Дойл, вероятно би бил безкрайно отегчен, ако някой седне да го занимава с тривиални случаи като кражбите на велосипеди. Затова пък на пазара съвсем скоро ще е един нов продукт, наречен (съвсем не случайно) Sherlock, който може да се превърне в основен помощник при намирането на крадени велосипеди и дори в предотвратяването на тези толкова често извършвани престъпления.

Sherlock е компактно устройство с вграден GPS модул, което е свързано с приложение за мобилен телефон и позволява да проследите движението на велосипеда си. Играе ролята и на аларма, която сигнализира, ако байкът започне да се движи без ваше знание и желание.

Със сигурност сме чували и преди за подобни GPS модули, може би без да са предназначени изрично за велосипеди, но винаги е стоял въпросът къде и как да бъдат скрити, за да не бъдат забелязани веднага от крадеца, как да докажем, че белязаният по този начин велосипед е наш  и т.н. Sherlock е комплесно и просто решение, което решава всички тези проблеми накуп.

Реклама

Физически устройството е с цилиндрична форма и е гъвкаво, т.е. може да се огъва в някаква степен. Тези особености са продиктувани от основния замисъл то да бъде монтирано вътре в кормилото – както в прави, така и в извити кормила. Монтажът и демонтажът се извършват със специален инструмент, така че евентуалният крадец да не разполага с него и да не може бързо да се отърве от модула, ако го открие. Самото откриване е затруднено и от факта, че отвън отворът в кормилото е покрит с най-обикновена пластмасова капачка (в комплекта има две, за да са еднакви от всяка страна).

Ако махнете капачката, ще намерите и USB порт за зареждане на батерията. Тя би трябвало да издържи с едно зареждане поне седмица. Модулът е снабден и със SIM карта, защото за по-добро и бързо засичане на велосипеда разчита не само на GPS мрежата, но и на GPRS. Има също така акселерометър, жироскоп, както и с безжична връзка Bluettoth 4.0. Теглото му е само 50 грама.

Важен елемент в защитата, която осигурява, е това, че всеки индивидуален модул играе ролята и на уникален идентификатор за велосипеда. С други думи, щом свържете веднъж конкретния модул с мобилното приложение, той ще бъде разпознаван от него като уникален и различен от всеки друг подобен модул. Това би трябвало (поне в държавите с нормални правоохранителни органи) да улесни максимално процеса на идентификация на велосипеда като ваша собственост.

В цялост системата действа по следния начин – монтирате GPS модула в кормилото и го прикривате с капачките, свързвате го с мобилното приложение към смартфона си и всеки път, когато заключите байка си някъде на обществено място, избирате в приложението статус „Заключен“. По този начин, ако някой недоброжелател преодолее заключващото устройство и премести/подкара велосипеда, веднага ще се задейства аларма на мобилния ви телефон. В някои случаи това ще е достатъчно да се намесите и да предотвратите кражбата. Ако все пак не сте достатъчно близо и байкът изчезне от мястото, където е оставен, Sherlock започна да показва в реално време движението му, така че можете веднага да уведомите полицията и да се впуснете в преследване. Независимо дали то ще е ефектен екшън като по филмите или тривиална и тиха полицейска акция, важен е крайният резултат, а именно – байкът да бъде намерен, а крадецът, по възможност, заловен и наказан.

Sherlock ще се появи на пазара в близките месеци и ще струва между 120 и 150 евро.

https://www.sherlock.bike/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>