Flat Tire Defender – още едно предпазващо решение при безкамерни гуми

Ако сте гледали злополучното финално спускане на Аарън Гуин в Световното първенство за 2016 г. във Вал ди Соле, може би ви направи впечатление, че когато той разби задното си колело в една скала и гумата се отвори, отвътре се разпиля нещо, което не беше точно вътрешна гума… това бе първата „официална“ поява на бял свят на един нов продукт, наречен Flat Tire Defender.


Някои по-скептично настроени веднага биха се хванали за конкретния случай и биха го обявили дори за антиреклама. Истината е, че при каране на най-високото възможно ниво такива инциденти рано или късно се случват, но в примера с Гуин се случи по-скоро късно, защото той е тествал системата през цялата 2016 г., от първото до последното състезание в Световната купа, където американецът спечели титлата за сезона. И не е само той! Flat Tire Defender е тестван и в Световните ендуро серии от Трейси Моузли и Джъстин Лиов, както и в лабораторни експерименти – развитието на продукта е отнело цели три години, но резултатът изглежда обещаващ.

Какво е Flat Tire Defender и как работи?

Flat Tire Defender е цилиндрична подложка с формата на окръжност, изработена от специална полимерна пяна със затворени клетки. Външно много прилича на вътрешна гума, само че за разлика от нея не е куха и не съдържа въздух, нито пък може да попие запечатващата течност за беккамерни гуми. Монтира се точно на мястото на вътрешната гума, т.е. ляга в леглото, образувано между бордовете на каплата, като бордовете на външната гума остават между подложката и ръба на каплата.

Flat Tire Defender действа ефективно в няколко насоки:

1. Предпазва външната гума от срязване и бордовете на каплата от огъване при силни удари, които иначе биха могли да „перфорират“ стената на гумата.

2. Притиска бордовете на гумата, с което им пречи да излязат от каплата.

3. Като следствие от горното, при самия монтаж на гумата (не забравяйте, че говорим за безкамерни гуми) позволява тя да бъде напомпана с обикновена голяма помпа, без да е необходим компресор.

4. Създава допълнително омекотяване при среща с остри ръбове и при тежки приземявания, т.е. подпомага/допълва работата на окачването. Тази функция не е била главна цел пред създателя на продукта Франк Стейси, но отзивите от карачите-изпитатели са точно такива.

В тази връзка можете да чуете впечатленията на самия Аарън Гуин:

Как се монтира?

Приликата с вътрешна гума подсказва, че Flat Tire Defender като цяло се монтира по същия начин, т.е. не изисква специални инструменти, нито пък специални умения. В комплекта освен вентили и подложки, са включени и няколко кабелни връзки – те се използват като помощно средство при монтажа, особено при гуми с по-стегнати бордове, каквито са тези за спускане.

Процедурата за монтаж и демонтаж на Flat Tire Defender е подробно и нагледно показана от механика на Гуин в следващите два видеоклипа:

Още няколко интересни въпроса

Кой е Франк Стейси?

Създателят на този интересен продукт има богат опит в индустрията с велосипедните гуми. Той е работил съвместно с няколко от големите производители в този бранш, а преди това има опит и с мотоциклетите, където подобни продукти се ползват доста по-отдавна. Франк Стейси не е лицето, което ще видите в рекламните кампании, но е сред хората, които може би имат пряк принос в разработването на някоя от гумите, които сте карали през годините.

Колко тежи и колко струва Flat Tire Defender?

Продуктът се предлага в осем разновидности за 26, 27.5 и 29-цолови велосипеди, включително и в Plus размери. В зависимост от конкретната разновидност, комплектът за едно колело тежи между 275 и 350 грама. Цената за чифт е между 109 и 130 щатски долара.

Може ли подложките да се ползват с други вентили?

Спорно е. Ключовият момент при вентилите, доставяне в комплекта, са каналите за въздух, изрязани в основата на вентила. Те позволяват гумата да бъде напомпана. Ако използвате обикновен вентил за безкамерни гуми, подложката ще затисне основата му и ще блокира достъпа на въздух. Някои от изпитателите са пригодили стандартните си вентили, но кому е нужно, след като в комплекта получавате подходящи?

За кого е подходящ продуктът?

Добавянето на 600-700 грама въртяща се маса със сигурност не е мечта на никого. И все пак няколко са възможните групи потребители на Flat Tire Defender.

На първо място, това са спускачите. При тях карането с безкамерни гуми и по-ниско налягане често води до неочаквано изваждане на външната гума или поне моментно разхерметизиране и загуба на налягане при агресивното атакуване на завоите и скалите по трасетата. Flat Tire Defender обещава решение на този проблем и нещо повече – заради омекотяването на най-грубите удари, колелата с монтирани на тях подложки преодоляват по-лесно острите, забавящи ръбове и запазват по-добре инерцията, така че което се губи за задвижване на по-голямата маса, може да бъде спечелено при спускането.

Поради същата причина продуктът може да спечели вниманието и на ендуро състезателите. При тях даже има и по-важен момент – една спукана гума може понякога да им коства не само отделен етап, но и цялото състезание. Затова вероятно си струва да „извлачат“ по баира допълнителното тегло, ако то ще бъде добра застраховка при специалните етапи.

Що се отнася до любителското, несъстезателно каране, Flat Tire Defender би бил подходящ най-вече за хората, които карат повече в байкпаркове и по-рядко се изкачват на самоход. Разбира се, ако заради тегло, стил на каране или предпочитани терени някой има склонност към постоянно пукане на гумите, подбиване на каплите и т.н. или просто желае да кара с по-ниско налягане, този продукт може да е правилното решение за него.

Реклама

Сходства и различия с други подобни продукти

Няма как да не забележите, че Flat Tire Defender по едно или друго си прилича, но се и различава от други решения за същите проблеми, които са известни до момента.

Като вид, форма и донякъде като принцип на действие Flat Tire Defender прилича на двукамерната система на Schwalbe Procore, която въпреки повечето съдържащи се в нея елементи, е по-лека. Разликите обаче са съществени. Може да се каже, че Flat Tire Defender е по-лесна и безпроблемна за монтиране. При Procore „сърцевината“ е твърда и именно с това предпазва каплата и външната гума, но ако се съди по думите на карач-изпитателите, Flat Tire Defender добавя комфорт и омекотяване. По отношение на защитата за каплата е трудно да се каже коя система е по-добра – никоя от тях не осигурява абсолютна защита, така че е въпрос и на късмет.

Flat Tire Defender има много общи черти и с представената наскоро система Huck Norris. И при двата продукта във вътрешния обем на гумата се добавя елемент, изработен от специална полимерна пяна, която трябва да предпази бордовете на каплата и стените на гумата при среща с остър ръб. И двете системи обещават сходни ползи и функционалност. Разликата е най-вече във формата и в това къде точно стои въпросният защитен елемент. Huck Norris е по-лек, но изглежда по-уязвим при продължително ползване. Заради това, Flat Tire Defender е по-подходящ за хора, които могат да преглътнат теглото, но се нуждаят от редовна защита, докато Huck Norris би бил подходящ за тези, които предпочитат да запазят по-ниско тегло и очакват защитата да влиза в действие сравнително рядко и инцидентно.

http://flattiredefender.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>