Huck Norris – интересна защита при безкамерни гуми

Huck Norris е един от продуктите, които направиха най-силно впечатление по време на Евробайк 2016. Оттогава все се каня да напиша няколко реда за него и най-сетне намерих време за това. Редно е също да кажа, че първо научих за него във форума, където това изобретение бе обсъдено още преди няколко месеца.

Какво е Huck Norris и за какво служи?

Този нов продукт представлява лента с дебелина около 1 см и определена широчина, изработена от специална пяна със структура от затворени клетки (външно прилича на материята, от която се изработват туристически и спортни постелки, но създаделите на Huck Norris твърдят, че материалът е различен и много внимателно избран). Тази лента се слага вътре в гумата (при безкамерни гуми) и заема най-широката част от балона. По този начин Huck Norris осигурява защита при срещи със скални ръбове, тежки приземявания и прочее резки натоварвания, при които гумата (особено ако е с по-ниско налягане) има склонност да се сгъне до ръба на каплата. Тогава може както каплата да бъде увредена (подбита, одраскана), така и външната гума да бъде скъсана/срязана.

При наличието на Huck Norris в гумата, при подобен силен удар лентата ще се окаже между каплата (заедно с единия край на гумата) и протектора на гумата. Пяната има абсорбираща функция по отношение на силата на удара и по този начин поема натоварването и то не стига до ръба на каплата, нито пък е толкова интензивно спрямо стените на гумата. Ако ударът е твърде силен, част от лентата в тази конкретна точка може дори да се „счупи“, но това е част от предпазния ефект (както например автомобилите са проектирани така, че при удар те да се смачкат и поемат удара с цел да предпазят водача и пътниците).

Тъй като Huck Norris по замисъл се ползва в комбинация с уплътняваща течност, неговата структура не позволява попиването ѝ. Вярно, че при първоначалното монтиране част от течността ще се разпредели и засъхне по повърхността на лентата. Вярно е и това, че при евентуални „счупвания“ на лентата, в тези нови участъци също може да се настани малко течност. Но уверенията на производителя са, че общия „преразход“ на уплътняваща течност за гуми с монтиран Huck Norris ще е пренебрежим (около 2%).

Възможен е и един допълнителен ефект от инсталирането на Huck Norris – лентата ще държи бордовете на гумата по-разпънати, което може да улесни напомпването ѝ и да спести нуждата от компресор. Няма гаранция, че това ще работи за всяка комбинация от капла и гума, но има логика да е вярно за повечето.

Реклама

Лентата Huck Norris е съвместима с гуми 27.5 и 29, като в зависимост от диаметъра се премахва определена част от нея. Това означава, че дължината ѝ може да бъде намалена дори до такава за 26-цолови колела, само че за тях не е посочено точното място, където трябва да бъде срязана лентата, т.е. ще трябва да го измерите и направите сами.

Иначе в зависимост от широчината си различните варианти на Huck Norris са предназначени за по-тесни или по-широки гуми/капли, включително и за т.нар. Plus размери. По-специално, трите разновидности са:

Размер S – 21-26 мм вътрешна широчина на каплата, 2.25-2.5 гуми.

Размер M 26-35 мм вътрешна широчина на каплата, 2.25-2.5 гуми.

Размер L 34-45 мм вътрешна широчина на каплата, 2.6-3.0 гуми.

Теглото варира между 70 и 85 грама за колело, т.е. по-малко от стандартна вътрешна гума, макар че комбинацията от уплътняваща течност плюс защитна лента би трябвало да е съизмеримо с вътрешна гума.

Ето и едно видео, в което е показано как се монтира и как действа Huck Norris:

Допълнителен бонус при покупка е опаковката, която може да се използва като калник. Цената на Huck Norris е 79 евро за чифт, т.е. за двете колела на велосипеда.

http://hucknorris.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>