Quarq ShockWiz – искате ли да настроите перфектно окачването си?

Няма как да е случаен фактът, че преди няколко години Sram придоби компанията Quarq, произвеждаща устройства за измерване на мощността, генерирана от колоездача по време на карана (т.нар. power meters на англ. език). Очевидно един от гигантите в колоездачната промишленост е видял достатъчно потенциал не само в конкретната технология, но и като цяло в подобни продукти, които следят и измерват различни параметри и по този начин доставят данни за анализ, които да доведат до подобряване на физическата подготовка, спортните постижения и други аспекти от карането.

Повечето ни читатели със сигурност знаят няколко базови неща за настройката на окачването. Други знаят повечко, поне в теоретичен план. Един малък процент имат знания дори на много високо ниво – например как точно да променят едно или друго по вилката и задния си амортисьор, включително и вътрешно, за да постигнат един или друг ефект. Независимо към коя то тези три групи спадате, най-новият продукт на Quarq, наречен ShockWiz, може да ви бъде доста полезен.

Какво е ShockWiz?

ShockWiz е система за следене и тунинговане на окачването на велосипеда, която е съвместима с повечето вилки и задни амортисьори с пневматична пружина и комбинира високотехнологичен хардуер (високочувствителен сензор за налягането и микропроцесор) с интуитивно приложение за смартфони, чрез което информацията се визуализира, анализира и потребителят получава съвети за промяна в една или друга насока. Устройството е компактно, леко (45 грама), издръжливо (прахо- и водоустойчиво, рейтинг IP67) и се захранва от батерия CR2032 (тип копче), която ще издържи поне няколко месеца. Комуникацията между него и смартфона се осъществява чрез безжична връзка Bluetooth low energy (известна също като Bluetooth Smart). 

Как работи?

На първо място, трябва да прикрепите малкия уред към вилката или задния амортисьор. Това става чрез кабелни връзки, като корпусът е пригоден за монтиране както към овални тела, така и към прави стени/ръбове/форми. Свързването към вентила на въздушната камера на вилката или шока става чрез един от двата специализирани маркуча, включени в комплекта.

Когато сте направили всичко това, настройвате окачването според началните препоръки на производителя или според собствените си предпочитания и започвате да карате. По време на карането ShockWiz отчита и запаметява налягането с честота 100 пъти в секунда, след което по сложни алгоритми анализира данните, открива на тяхна база едно или друго несъвършенство в работата на окачването и предлага възможни решения за него. Всичко това се случва и въз основа на предварително избран от потребителя стил за каране – ефективен (педалиране), балансиран, игрив или агресивен.

Конкретните препоръки, които можете да получите, са: да увеличите или намалите налягането, да увеличите или намалите прогресивността (чрез добавяне или изваждане на дистанционни втулки), да увеличите или намалите амортизацията при разгъване (rebound), високоскоростно сгъване (high-speed compression) и нискоскоростно сгъване (low-speed compression), увеличаване или намаляване на допълнителното съпротивление срещу продънване.

За кого е полезно?

Алгоритмите и технологията за измерване на данните не са измислени от днес за утре, а са тествани многократно и в лабораторни условия, и в реални условия на каране чрез спонсорираните от Sram състезатели. Можем смело да предположим, че подобни устройства, че и доста по-сложни, само че не в този приятен потребителски вид, а под формата на кутии с излизащи от тях кабели, се използват отдавна в индустрията за събиране на полезни и точни данни и фабрична настройка на окачването, основаваща се на тях. 

Сега обаче ShockWiz прави част от тази информация достъпна за всеки по един удобен и разбираем начин, почти на един клик разстояние. Както споменахме още в началото, подобна система може да бъде полезна наистина на всеки. Любителите, които не знаят в детайли как да настроя окачването си, могат да получат бързо и лесно съвети, за да го оптимизират за своето каране. Напредналите потребители могат да проследяват лесно и точно какъв ефект следва от една или друга интервенция/настройка по окачването, която са направили. Любопитковците могат да се отдадат на постоянни експерименти, променяйки една или друга настройка и виждайки резултата от нея. Уредът може да е особено полезен за състезатели, които по време на тренировките могат да съберат данни за поведението на окачването по конкретното трасе и да го настроят перфектно за състезателния ден.

Реклама

С кои продукти е съвместимо?

Принципно системата ShockWiz е съвместима с повечето вилки и задни амортисьори, използващи пневматична камера като пружинен елемент. По-конкретно вилката или шокът трябва да имат позитивна въздушна камера с единичен обем. Такива са например пневматичните пружини Solo Air и Dual Air на Rock Shox, Float на Fox и повечето други на пазара. При вилки с регулируем ход от типа на TALAS ShockWiz може да работи коректно, ако не променяте хода – в противен случай ще трябва да калибрирате уреда за всяка промяна. При сложни (нелинейни) платформени системи от типа на Terralogic, Brain, iCTD и E:I, при които окачването се активира на базата на удар с определена сила, ShockWiz няма да работи напълно коректно, но все пак ще може да доставя важна информация и съвети в някои насоки. Окачвания с променлив обем на камерите (например DRCV и Equalizer) не се поддържат, същото важи и за Dual Position Air на Rock Shox, за вилките на MRP и за патроните Ramp Control Cartridge, както и за още няколко продукта с по-специфично вътрешно устройство.

По отношение на смартфоните, приложението ShockWiz се предлага във варианти за iOS и Android, а самият телефн трябва да поддържа връзка Bluetooth low energy.

Още полезна информация

Цената на ShockWiz е 419 евро. Устройството се предлага и във вариант с директно закрепване, който е предназначен за вилки с обърната конструкция като Rock Shox RS-1 и струва 469 евро.

Списък с видеоклипове в YouTube, посветени на монтажа и експлоатацията на ShockWiz: https://www.youtube.com/playlist?list=PLZmvTD4IF_8AiTuaZEAyALc2HVWyYTpSJ

ShockWiz Online помощна информация: https://shockwiz.zendesk.com/hc/en-us

Съвети и статии за ShockWiz: https://www.quarq.com/category/shockwiz/?tag=learn

Допълнителна информация и основна страница за продукта: https://www.quarq.com/shockwiz/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>