DT Swiss – нови продукти за 2017 г.

DT Swiss са известни най-вече със спиците си, които се ползват при наплитането на безчет колела, както и с доста качествените си главини (да не говорим, че техните храпови механизми се използват и от много други реномирани марки), но от години името на швейцарския производител се свързва и с други компоненти, включително вилки, задни амортисьори и готови комплекти колела. Писали сме за някои от тях през годините, пропускали сме други, но за 2017 г. компанията лансира няколко новости, които може би ще са ви интересни.


APT

Започваме с нещо, което дори не е нов продукт, а по-скоро екстра, която DT Swiss добавят към вилките си. Става дума за системата APT (Adaptable Progression Tune), която позволява да променяте прогресивността на пневматичната пружина, използвана във вилките на компанията (за 2017 г. те са пет на брой, вариращи като ход и предназначение от 100 мм за ХС състезатели до 150 мм за АМ велсипеди). Промяната става чрез добавяне или премахване на дистанционни втулки, с което се променя обемът на камерата. Звучи просто и наистина е, а допълнителен плюс е, че увеличаването на прогресивността не намалява отзивчивостта на вилката в началото на хода, т.е. системата е разработена така, че да се променя кривата на съпротивлението едва от средата на хода нагоре.

Чрез APT потребителите могат да избират между четири различни степени на прогресивност, които са илюстрирани в долната таблица. Важно е да кажем, че стандартната настройка, с която вилките излизат от фабриката, е по-скоро прогресивна (с монтирани две втулки), за да може пневматичната пружина да реагира по-добре на силни удари, при по-бързо и агресивно каране. Вижте какво се постига при всеки от четирите варианта:





+1 втулка: много прогресивна

Обемът на въздушната камера е максимално намален, което води до значително втвърдяване след средата на хода. Подходяща за състезатели и за много агресивна карачи.

Стандартна настройка (2 втулки)

Прогресивна, обемът на камерата е намален. Подходяща за напреднали карачи, осигурява опора и добра работа при високи натоварвания.

-1  втулка: леко прогресивна

При тази настройка във вилката остава само една втулка, което прави пневматичната пружина по-линейна, но се запазва и лека прогресия. Подходяща за колоездачи, които търсят комфорт, но не карат съвсем любителски.

-2 втулки: почти линейна

Без нито една втулка за намаляване на обема пневматичната пружина е почти линейна, със съвсем лека прогресия в края на хода. Тази настройка е подходяща за любителско каране, без високи скорости и сериозни препятствия, при което комфортът е най-важен.

Реклама

R 414

Името на този нов заден амортисьор звучи повече като код на военна машина и наистина, този модел вече се е доказал в спортни битки и има в актива си два златни медала от Олимпийските игри и три медала от Световното първенство. Не си мислете обаче, че R 414 е предназначен само за ХС велосипеди – въпреки ниското си тегло (започва от 250 грама за най-късия вариант), този шок всъщност е разработен за нуждите на АМ велосипедите, но по стечение на обстоятелствата Нино Шуртер остава толкова доволен от прототипа, че на практика продуктът се превръща в новия топ-модел на компанията с доста универсално приложение, стигащо дори до ендуро състезателите, които предпочитат възможно най-лека окомплектовка.

Въздушният контейнер на шока е с конусовидна форма и приютява позитивната и негативна камери с голям обем, които осигуряват линейни характеристики на пневматичната пружина (оттук и името ѝ – Line Air) и отлична отзивчивост. Хидравличната амортизация също е настроена в синхрон с тези характеристики, отличава се с ниско триене и лека прогресия в края на хода, която да не позволява лесно „продънване“.

Лостчето за реглаж е с три позиции (отключен, заключен и платформа) и е с оптимизирана (по-ергономична) форма. Настройките за компресията са фабрични, а разгъването можете да регулирате външно. Наличен е и вариант с дистанционно заключване.

Размерите, в които се предлага R 414 (някои от тях метрични), са : 165 x 38 мм, 184 x 44 мм, 190 x 50 мм, 200 x 50 мм, 200 x 55 мм и 216 x 63 мм. Цената за Европа е 379 евро (429 евро за версията с дистанционен контрол).

Spline One

От няколко години серията готови колела Spline One е еталонът за универсалност и баланс между тегло, здравина и цена в каталога на DT Swiss. Не случайно рекламното послание на новото поколение при тези продукти, в което броят на моделите нараства драстично (от 3 на 8!), е „Един за всичко“, като идеята е, че като цяло това са колела, които можете да използвате за най-различни стилове и условия на каране. Другата функция на единицата в името е да позиционира ценово продуктите – за сравнение, в каталога на марката има още две серии: Spline включва най-леките състезателни колела с карбонови капли, а пък под името Spline Two ще намерите продукти, които са с по-достъпна цена. В този смисъл Spline One се явяват еманация на най-доброто, което швейцарците могат да предложат като колела с алуминиеви капли.

Както казахме, за 2017 г. има цели 8 модела, различаващи се по предназначение, широчина на каплите, диаметър… Няма да се спираме подробно на всеки от тях, а по-скоро ще обобщим най-важните им качества. Каплите са от алуминиева сплав, с внимателно подбран профил, така че да са достатъчно здрави, но и достатъчно леки. Цялостно това поколение използва по-широки профили спрямо предишното. Всички модели са съвместими с безкамерни гуми. Спиците са прави и се захващат към каплите чрез специалните нипели DT Squorx, които са част от системата PHR (Pro Head Reinforcement), която включва и овални шайби, подложени между отвора на каплата и нипела, така че натоварванията да се разпределят равномерно, независимо от ъгъла, под който излиза спицата, включително и при динамичните промени, които настъпват по време на каране. Тялото на главината е съставено от две части – технология, позволяваща на DT Swiss да намали теглото чрез специфична обратотка на всяка от частите, без да компрометира външния вид или здравината. Чрез подмяна на капачките за оста главините стават съвместими с различните стандарти на пазара,  а в тялото на свободното движение се крие храпов механизъм с 36 зъба, който осигурява зацепване на всеки 10 градуса.

Няма как да разгледаме с всички подробности осемте модела – това можете да направите в сайта на DT Swiss. Тук обаче виждате различните профили и широчини на каплите – има подходящи както за ХС/маратон, така и за АМ/ендуро, Plus байкове и дори за фетбайкове, доколкото най-широката капла е с вътрешна широчина 40 мм и е съвместима с гуми до 4.0 инча.

Теглото на отделните комплекти е от 1550 грама до 1880 грама, а цената на повечето модели е в порядъка около 950-1000 евро.

RWS Plug In

RWS е популярната и патентована система на DT Swiss за проходна ос, която е много лесна за опериране – просто затягате или развивате с лоста. Новата версия Plug In се отличава с всичко това, но добавя и възможността за сваляне на лоста. По този начин след като затегнете оста, можете да се радвате на изчистен външен вид без стърчащи елементи, а лоста да приберете в джоба на раницата си. Ако предпочитате, можете дори а го оставите вкъщи, а на пътеката вместо него да използвате шестогран 5 мм. Или обратното, да използвате самия лост като инструмент.

https://www.dtswiss.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>