Ще има ли отново драми в Българския колоездачен съюз?

На 11 април 2017 г. е насрочено редовното годишно-отчетно събрание на Българския колоездачен съюз (БКС). В повечето „нормални“ държави с „нормално“ развиващ се спорт това би трябвало да е някаква рутинна и почти скучна новина, освен за хората, занимаващи се наистина професионално със спорт. Може би и у нас тематиката „БКС“ вече е станала скучна с мнозина, но по-скоро заради постоянните проблеми, скандали и интриги през годините, а не защото нещата текат толкова гладко, че чак да ги забрави човек. В действителност колкото повече наближава тази дата, толкова повече слухове покълват за едни или други действия и бездействия от една или друга фракция (ако това изобщо е точната дума) в родната федерация по колоездене.

Веднага уточняваме, че в МТБ-БГ умишлено не сме задълбавали в тези слухове и в информацията за едно или друго, което някой се готви или не се готви да направи. Причините са няколко: първо, наистина ни е дошло до гуша от всички тези неща. Второ, не бихме искали да взимаме страна, а пък начинът, по който нещата обикновено се случват в България, е такъв, че официалната информация за едно или друго готвено нещо обикновено излиза наяве чак когато нещото се случи или не се случи, т.е. посфактум.

Във всички случаи обаче сме готови по тези въпроси винаги да дадем думата на всеки, който желае да заяви позиция, да предложи решение или действие, да насочи към конкретен проблем, стига да иска да го направи открито, ясно и с името си. Защото със слухове и занимания зад кулисите не искаме и не бива да се занимаваме!

За момента тези, които открито и публично са споделили информация около предстоящото Общо събрание и очакваните във връзка с него проблеми и действия, са Управителният съвет на БКС. Те публикуваха на страницата на федерацията информация относно последното заседание на Управителния съвет (УС), на който именно е насрочено и общото събрание. В съобщението се съдържат данни за изпратените към Министерството на младежта и спорта (ММС) отчети за извършената през 2016 г. дейност, както и обещанието, че тези отчети ще бъдат представени не само на Общото събрание, но и на цялата общественост, когато бъде готова проверката по тях, която ММС трябва да направи. От текста става ясно и това, че той се появява в отговор на критики или желания за повече прозрачност в дейността на БКС и органите му и че подобни съобщения за заседанията на УС занапред ще бъдат публикувани редовно. Пълният текст можете да видите в сайта на БКС:

http://www.bcu.bg/read_news.php?language=1&choice_news=193

Ако си направите труда да го прочетете, освен цитираната горе важна „оперативно-отчетна“ информация, ще научите и за очакваните (от гледна точка на настоящото ръководство) действия, които някой/някои са извършили или се канят да извършат. Отново напомняме, че това е едната страна на въпроса. Отворени сме за публикуване и на всяка друга открито изразена позиция, както например се случи преди няколко месеца.

Реклама

В крайна сметка въпроси като смяна на ръководството, промяна в политиката и т.н. се решават на Общото събрание, в което вече участват като пълноправни членове и много от МТБ клубовете (а пък някои от тях се занимават и с други видове колоездене). Редно е именно спортните клубове, членуващи в БКС, да направят равносметката и оценката много или малко, добро или лошо е свършено през изминалата година, която е първа за настоящото ръководство на БКС. Разбира се, всички обикновени любители на колоезденето също можем да имаме своето мнение по тези въпроси, но решенията и отговорността за тях носят тези, които са част от колоездачната федерация. Затова можем само да се надяваме, че каквото и да се случва на 11 април, то ще бъде продукт на здрав разум, отговорно отношение и желание за разбирателство, за да доведе до добри резултати за колоезденето като спорт.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>