Alutech Sennes DH 29 – първият сериен велосипед за спускане с 29-цолови колела

Идеята за 29-цолов DH велосипед не е нова и даже сме виждали доста такива прототипи, някои от тях дори в състезанията за Световната купа. Виждали сме и опити извън състезателната сцена, както и различни „гаражни“ разработки и индивидуални поръчки. Моделът Sennes DH 29 обаче, представен от германския производител Alutech през есента на 2016 г., е първият сериен DH байк с големи колела, който вече може да бъде поръчан през техния сайт.

Освен очевидното, т.е. големия размер на колелата, за Sennes DH 29 могат да се кажат още няколко неща. На първо място може би трябва да споменем геометрията. Противно на очакванията, в сравнение с 27.5-цоловия вариант на модела, 29ката е с още по-малък челен ъгъл – само 62°. Велосипедът запазва целия си ход (204 мм) и е доста дълъг (458 мм хоризонтален обхват, 603 мм ефективна горна тръба и 1272 мм междуосие за размер М), така че визуално би трябвало да е истински гигант, но с пропорции, които скриват донякъде тези размери. Стойките на веригата са регулируеми, като в най-късата позиция са 443 мм, а средното движение е на 345 мм от земята, доста ниско за велосипед с големи колела и голям ход на окачването. Смело можем да предположим, че с такива мерки Sennes DH 29 ще е залепен към скоростните трасета както болид от Формула 1 към пистата, но как ще се справя с по-спънати и тесни пътеки можем само да гадаем. Пълните данни за геометрията и четирите размера на новата рамка можете да разгледате тук: 

Реклама

При представянето на прототипа той бе окомплектован с вилка Fox 40, оразмерена за 27.5 колела. Сега обаче в описанието и снимките виждаме Manitou Dorado 29, вероятно в поръчково изпълнение, защото в каталога на тази марка по принцип няма вилка за големи колела с 203 мм ход. Това осигурява достатъчно просвет между предната гума и короната, дори когато вилката е сгъната докрай.


С толкова големи колела при пълно сгъване на задницата гумата идва доста близо до рамката, но всичко е изчислено така, че да няма удряне.


Цялостно окомплектовката залага на доста леки компоненти, включително заден амортисьор с пневматична пружина, карбонов кол за седалката и др. Благодарение на това теглото на целия велосипед е едва 14.8 кг, което е респектиращо за DH байк по принцип, а още повече за такъв с 29-цолови колела. Много от компонентите могат да бъдат избрани/сменени преди покупката, като цената със стандартно оборудване е 5999 евро.

Иначе като конструкция и дизайн Sennes DH 29 не се различава много от модела с 27.5-цолови колела. Окачването е идентично (тип Horst link), формите на тръбите и детайлите също.

https://alutech-cycles.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>