Horizon CL и CS – първи педали с автомати от Nukeproof

Платформените педали Horizon на Nukeproof, разработени с помощта на Сам Хил, бързо добиха популярност, включително и сред българските потребители. За 2017 година компанията обяви, че навлиза и в сегмента на педалите с автомати, като засега ще предложи два модела – Horizon CL и Horizon CS.


На външен вид двата модела изглеждат като платформени педали, особено Horizon CL (на горната снимка), които са с по-големи размери, с по шест шипа от всяка страна, и са насочени повече към спускането и фрийрайда. Horizon CS (на долната снимка, все още във фаза прототип) са с малко по-компактна и изрязана платформа и с четири шипа от всяка страна. Тяхната целева група са АМ/ендуро карачите.

В разработката на тези нови продукти също са участвали спонсорирани от марката колоездачи, по-конкретно Мати Леиконен и Майк Джоунс. Логичният въпрос е дали Сам Хил няма да се изкуши и да подкара с такъв тип педали, като се има предвид, че той трайно се насочи към дисциплината ендуро…

Реклама

Както и да е, да се върнем на темата. Както казахме, двата модела с автомати имат и солидна платформа от алуминиева сплав 6061, като тялото им е изработено чрез студено коване – процес, който според производителя осигурява най-добро съотношение между тегло и здравина заради промените, които настъпват в структурата на метала, за разлика от отливането или фрезоването (често използвани методи при педалите на други производители). Въпреки разликите в размерите, двата модела имат еднакво отстояние на закопчаващия механизъм от оста на педала и са проектирани за съвместимост с всякакви рамки (с дължина на задната ос 142, 148 и 150 мм).

Задният край на платформата е по-нисък, за да улеснява закопчаването (на последната графика горе в зелено е профилът на CS, а в черно на CL). Същевременно предните ръбове са специално оформени, за да поемат по-леко ударите в камъни и да се плъзгат, отклонявайки силата от крака и автомата.Потребителите могат да регулират дължината на шиповете чрез подлагане на шайби или дори изцяло да ги премахнат, ако желаят.

И макар че шиповете играят своята важна роля по отношение на сцеплението (особено ако не сте успели да се закопчаете при някое подпиране с крак), когато обувките са фиксирани към автоматите, най-важна за опората на крака е площта от двете страни. И Horizon CL, и Horizon CS осигуряват достатъчно голяма контактна площ, за да стои кракът стабилно и да има повишена ефективност при педалиране, особено с по-меки и гъвкави подметки.

И двата педала използват познатата система от лагери за оста, която включва както капсуловани, добре уплътнени лагери, така и висококачествени полимерни плъзгащи лагери, като тази комбинация има за задача да осигури добра издръжливост и лесно сервизиране.

Скобите (парчетата) за обувките външно приличат доста на Shimano-вските и са съвместими с техните педали, но Nukeproof твърдят, че сами са проектирали различните скосявания и дребни разлики във формата, така че да гарантират лесно закопчаване във всяко направление – отзад напред, отпред назад и отгоре надолу. Ще са налични два модела скоби с различна свобода на движение (т.нар. float) – 4 или 8 градуса.  Закопчалките са с пружини, които могат да бъдат регулирани с 3 мм шестогран, за да освобождават по-лесно или по-трудно.

Засега се предвиждат четири цвята – черен, червен, син и мед (става дума за метала, не за пчелния мед). Що се отнася до теглото, Horizon CL тежат 526 грама (за чифт), а  Horizon CS 432 грама. И двата модела ще се предлагат и в по-скъпи варианти с титанова ос, които ще са с 80-90 грама по-леки.

Очаква се педалите да бъдат на пазара през март 2017 г., тъкмо навреме за новия сезон. Очаква се също така под името Horizon да се появят и други продукти, така че следете сайта на Nukeproof: http://nukeproof.com/.


Снимки: Laurence Crossman-Emms/Nukeproof


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>