Rocky Mountain дефинира наново фетбайковете с модела Suzi Q

Rocky Mountain отдавна порят снега в Канада със своите фетбайкове и дори споделиха със света едни от най-екстремните видеоклипове с такъв тип велосипеди – „Fat Free“ и „2 Fat 2 Furious“. За най-новия си модел Suzi Q обаче те са започнали на чисто, затова виждаме в него една напълно преродена идея за „дебелаците“.

На първо място, новият модел е с 27.5-цолови колела. Това може да изглежда без особено значение, предвид гигантския размер на гумите, но Rocky Mountain твърдят, че с подобен подход постигат по-добро газене  и преодоляване на препятствията, използвайки на практика гуми с по-малък балон и широчина (3.8 инча, разработени с помощта на Maxxis, докато много 26-цолови фетбайкове вече са достигнали 5.0 инча), което се отразява и на общото тегло на колелата (вкл. гумите), което е по-ниско.

Пак с цел олекотяване по-скъпите варианти на Suzi Q използват карбонова твърда рамка, окомплектована с твърда вилка от същия композитен материал (SMOOTHWALL™ CARBON C13). Не че това е първият карбонов фетбайк, но все пак подобни модели все още са рядкост на фона на алуминиевите. Рамката е с вътрешен път за жилата, включително и за маркуч за понижаващ кол на седалката; освен това е съвместима и с електрическата скоростна система Di2 на Shimano. Задната ос е проходна, а широчината на главината е 177 мм. Има и варианти с алуминиева рамка.

Реклама

Като стана дума за скорости, рамката на Suzi Q е предназначена само за задвижване с един венец отпред. Най-важното подобрение в тази област обаче са курбелите с Q-фактор 192 мм, което е с 20 мм по-малко от стандартния „разкрач“ при фетбайковете. Счита се, че по-малкото разстояние между рамената на курбелите води до по-удобно и ефективно педалиране и в това отношение велосипедите с големи гуми са изначално „ощетени“, но Rocky Mountain са направили максималното, за да намалят евентуалните неудобства за почитателите на такива байкове.

И за да е пълно „модернизирането“ на този сегмент, Suzi Q е с геометрия, която насърчава агресивното каране и спускането по технични терени. Задният триъгълник е къс (доколкото това е възможно при такъв размер на гумите – 430 мм), предният триъгълник е дълъг, кормилото е широко, а челният ъгъл е 68°. Важно е да споменем, че макар всички велосипеди с това име да са с твърди рамки, те са съвместими и с амортисьорната вилка Bluto на Rock Shox, с която при 20% начално сгъване геометрията би се запазила напълно.

Rocky Mountain твърдят, че благодарение на геометрията, ниското тегло и намалената въртяща се маса, Suzi Q е най-живият и пъргав фетбайк, който можете да си представите. За да разберете дали наистина е така, ще трябва да заделите между 2500 и 5500 щатски долара, каквито са цените на най-евтиния и най-скъпия сред четирите велосипеда в линията. Всички разновидности можете да разгледате тук: http://www.bikes.com/en/bikes/suzi-q/2017.


Снимки: Rocky Mountain


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>