Al Adaid Desert Challenge

Катар със сигурност не е първата държава, която изниква в съзнанието ни като място за планинско колоездене. По-вероятно е изобщо да не се сетим за нея. Оказва се обаче, че дори там, в пустинята, хората са открили страстта към маунтин байка и не само това, ами дори провеждат състезание, наречено Al Adaid Desert Challenge!

Искате ли малко данни от изданието през 2016 година? 179 участници от 27 държави, от тях 123 завършили, а междувременно 800 литра вода са били изпити.

Искате ли още данни? Нека този път са свързани с трасето: дължина – 40 км, общо изкачване – 131 метра. Може би ви звучи смешно? Добавете в сметките адска жега, палещи лъчи на слънцето, пълна липса на сянка (освен собствената) и шест пясъчни дюни, които трябва да бъдат преминати по маршрута. Именно от тях идва и основната денивелация, но не си мислете че карането в пустинята, дори и по равно, е като карането в познатите нам условия.

Реклама

Нормален велосипед или фетбайк? Има категории и за двата вида, но има ли някой от тях съществено предимство? Може би ще си отговорите най-добре, ако намерите 30 минути за подробния репортаж от надпреварата през 2016 година. Той ще ви даде доста пълна представа какво можете да очаквате, ако някак си се озовете в Катар с планински велосипед…

Al Adaid Desert Challenge 2016 from AlAdaid Desert Challenge on Vimeo.

През 2017 година Al Adaid Desert Challenge ще се проведе на 3 март и за първи път ще е включено в календара на UCI като състезание от клас 3, дисциплина ХСР (Cross-country point-to-point). Повече подробности, освен от видеото горе, можете да научите и от уебсайта на събитието: https://www.aladaid.qa/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>