Световни ендуро серии 2017 – календар

Календарът на Световните ендуро серии за 2017 г. бе оповестен още през лятото на 2016-а, но тогава и да го бяхме публикували, едва ли някой щеше да си спомня. В MTB-BG.com по традиция качваме такива новини в началото на годината, за да може всички да настроим вниманието си към едни или други дати. В случая да вадят моливите и тефтерчетата почитателите на ендурото!

Както обикновено, организаторите приемат като своя мисия разкриване на някои от най-добрите места за каране по света. Затова в петото издание на сериите ще видим осем кръга, разпрострени върху няколко континента, като три от тях са на съвсем нови за сериите дестинации.

Откриването ще е през месец март на територията на Нова Зеландия, по-специално в Роторуа, като част от фестивала Crankworx. В южното полукълбо ще се проведе и вторият кръг, на едно от най-екзотичните места – остров Тасмания.

Как точно ще преплуват състезателите разстоянието до следващия остров, където ще е третият кръг, си е тяхна работа. Става дума обаче за Мадейра, приказно място за каране, от което сме публикували не един и два видеоклипа, така че и това състезание няма да е за изпускане. Като се има предвид, че един от най-силните български ендуро състезатели, Добромир Добрев, работи по няколко месеца в годината там като водач, можем да се надяваме да го видим и като състезател по добре познатите му пътеки, а защо не и в компанията на други български карачи?

Реклама

Четвъртото състезание в сериите ще бъде в Ирландия, добре познатото и доста трудно Emerald Enduro в Каунти Уиклоу. Състезателите ще останат на европейска земя и за петия кръг, който ще се проведе в Мило, Франция и ще бъде част от фестивала Natural Games, който включва и други спортове на открито – катерене, каякарство, парапланеризъм и др.

Отново след дълъг път, ендуро състезателите ще се пренесат в Северна Америка за двата кръга в Аспен, Колорадо (САЩ) и Уислър (Канада), като вторият отново е част от голям фестивал – Crankworx.

По традиция сезонът ще завърши на италианската ривиера във Финале Лигуре.

Ето ги всички дати и домакини за 2017 г.:

И това не е всичко! За 2017 година организаторите увеличават възможностите за участие в Световните ендуро серии, като към досегашните два варианта (т.нар. списък със запазени места и разпределяне на останалите на лотариен принцип сред всички подадени заявления) добавят още два – т.нар. квалификационни събития (EWS Qualifier Events) и допълнителна серия от състезания, наречени EWS Challenger.

За всеки случай е добре да разясним всяка от тези възможности. Списъкът с резервации се изготвя на базата на ранглистата от предишния сезон и включва топ 80 мъже, топ 30 жени, топ 15 мъже 40+, топ 15 мъже под 21 г. и топ 15 жени под 21 г.

Квалификационните събития ще бъдат 40 на брой, пръснати из целия свят. Пълният списък можете да видите тук: http://www.enduroworldseries.com/official-qualifier-events/. Най-бързите състезатели в тях също ще бъдат включени в списъка със запазени места. За целта обаче те първо трябва да са станали членове на EMBA, след това да са участвали в подобни местни състезания, имащи квалификационен статус, и на тази база да трупат точки за ранглистата. Няма ограничение в броя събития, в които може да участва един състезател, но само трите му най-добри резултата се взимат предвид при определяне на точките.

Изцяло нови за 2017 г. са събитията EWS Challenger. Такива ще има на всяко от местата, където същинското състезание протича в рамките само на един ден – това са Роторуа, Тасмания, Ирландия и Уислър. Събитията Challenger ще се провеждат в предходния ден и ще включват избрани специални етапи от тези за главното състезание. Това ще позволи на любителите да покарат в забавен и не толкова напрегнат формат, но по пътеките, по които се съревновават и най-добрите. Записването за тези събития ще започне на 15 февруари 2017 г.

А тези, които все пак предпочитат да разчитат на късмета или просто нямат достъп до подходящи квалификационни събития, трябва да отбележат датата 25 януари в календара си, защото тогава започва публичната лотария, позната още от 2016 г. Форматът остава същият (желаещите подават заявления и ако имат късмет, могат да спечелят място в състезанията, които са посочили), само че сега кандидатите ще имат 48 часа (вместо 24), за да попълнят формуляра. Резултатите ще бъдат обявени на 28 януари 2017 г.

http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>