Предложения за сезон зима 2016-2017

Нямаме търпение да поставим начало на новата рубрика „На пазар“ с нещо полезно и актуално, а зимният сезон ни дава удобен повод за това. В следващите редове ще ви представим няколко продукта от нашите партньори, които могат да са ви полезни точно сега, когато студът е сковал земята, а на повечето места тя е покрита и със сняг. 🙂

Термоблуза Fuse F-LITE Megalight 240

Едно от най-важните неща в студените дни е да сме добре облечени. Много сме говорили в по-общ план за т.нар. термобельо, но сега ви представяме една такава синтетична блуза от висок клас на германския производител Fuse, подходяща за есен, зима и пролет. Числото 240 в името показва ниското тегло на материята – 240 g/m2. Освен че е лека, F-LITE Megalight 240 е също така антистатична, безшевна, дишаща и с антибактериално третиране, за да не задържа неприятни миризми. Предлага бърз и ефективен пренос на влагата при изпотяване от тялото навън. Това я прави идеална за първи слой термо облекло, което благодарение на приятния външен вид може да се ползва и като самостоятелна горна дреха. Моделът е мъжки, с яка, която обгръща шията, и с цип на гърдите, позволяващ допълнително проветрение и по-лесно обличане и събличане. Изработена е от 80% Polypropylene и 20% Polyamide, а специалната плетка и качествата на плата гарантират бързо съхнене и поддържане топлината на тялото дори когато блузата е влажна.

68.90 лв. от dimibike.com



Ion Softshell Jacket Carve

Едва ли има по-подходящ сезон от зимата за спортуване с яке от типа софтшел, какъвто е моделът Carve на ION. Когато навън е студено, а натоварването интензивно, добре е да имаме като външен слой дреха, която ще задържа достатъчно топлина, но и ще пропуска влагата откъм тялото ни навън, за да може ако се наслаждаваме на парна баня, да го правим едва в хотела след карането. Carve е от лека и дишаща материя, третирана да отблъсква водата, но без да постига пълна водонепропускливост. Платът, използван от ION (88% Polyamid, 12% Elasthane), е издръжлив и еластичен, разтегаем във всички посоки, за да осигури максимален комфорт при активно движение. Шевовете са прикрити и подлепени, а на ключови места са добавени светлоотразяващи апликациии, които да повишат безопасността ви при придвижване по тъмно. Carve има и качулка, която се регулира в три точки и е съвместима с велосипедна каска, а когато очилата или маската ви бъдат опръскани с кал, в джоба на гърдите ще намерите мека почистваща кърпа от микрофибър специално за тази цел. Отпред на кръста има още два джоба с цип, така че да не се чудите къде да мушнете ключовете от колата или портфейла си, докато пътувате или товарите велосипедите. 

293.00 лв. от dropin-shop.com


Чорапи Shushon Descender

Има поне няколко причини да си купите чорапите Shushon (освен МТБ модела Descender, има още три техни продукта, като всеки се предлага в четири разцветки), като започнем с най-важната – те са произведени в България. Дори това да няма особено значение за вас, още по-съществено е, че това просто са едни добри, топлещи вълнени чорапи, при това проектирани специално за колоездене. Макар че основната им функция е да сгряват краката в студените дни, Shushon са подходящи и за преходните сезони, тъй като дишат добре и не се вмирисват. За да постигнат перфектен баланс от качества, създателите им са използвали 44% вълна Мерино, 44% акрил и 12% полиамид, като в конструкцията можем да различим девет зони, изпълняващи различни функции. Четири са и размерите, в които се предлагат – 36-38, 39-41, 42-44 и 45-47.

28.90 лв. от veloboost.bg



Обувки Exustar E-SM3103

Чорапите, колкото и да са добри, не могат да предпазят сами краката от студа, влагата, калта и снега. Затова ви трябва сигурна бариера срещу тях – например зимните обувки на Exustar. Те са изработени от качествена изкуствена кожа и могат да се похвалят с водонепропускливост и ветроустойчивост, като в същото време позволяват на краката да дишат в достатъчна степен при интензивно натоварване. Вътрешността е с подплата, която да задържа топлината там, а над глезена има висока неопренова яка, която се стяга плътно по крака, за да не допуска проникването на вода и кал. Закопчаването е с велкро-ремъци. Въпреки че са за педали с автомати,  E-SM3103 имат агресивно оформена подметка, която гарантира сигурно сцепление при необходимост от ходене по пресечен терен в зимни условия. Долната част на обувките е и достатъчно корава, за да осигури ефективно педалиране на ХС колоездачите, макар че обувките са подходящи и за АМ/ендуро карачи. Въпреки солидния им вид, теглото е напълно приемливо – 844 грама за чифт.

252.00 лв. от магазини Maxbike



Ръкавици Ion Haze

Да не забравяме и ръцете! Карането през зимата е немислимо без топлещи и изолиращи ръкавици. ION Haze са пример за олекотени ръкавици, предназначени за каране в студено време. Те са ветроустойчиви и по този начин предпазват пръстите от изстудяване при дългите спускания. Шевовете също са защитени от вятър и вода. Сложната конструкция на Haze включва няколко панела от различни материи, включително висококачествена изкуствена кожа, която е много издръжлива към външни въздействия и удобна за носене. Неопреновите маншети са удължени и се закопчават с велкро-лепенки, което осигурява допълнителна защита за китката и лесно регулиране. Над палеца има меко парче микрофибър, което служи за подсушаване на потни чела и… с извинение, сополиви носове. Вниманието към детайлите намира изражение и в силиконовите аплицации по дланта, които осигуряват надежден контакт с ръкохватките и спирачните лостчета дори в дъждовно време, както и във върховете на пръстите, които са направени така, че да можете да работите със сензорни екрани, без да сваляте ръкавиците. И ако всичко това не е достатъчно, Haze са третирани антибактериално (технологията се нарича Sanitized®), така че да не се вмирисват, дори когато са изложени по-продължително на влага (отвън или отвътре).

137.00 лв. от dropin-shop.com


Зимни ръкавици Trekmates Chamonix GTX

За много хора стандартните зимни колоездачни ръкавици не са достатъчни при карания около или под нулата. Това може да се дължи на по-слабо оросяване на ръцете, на възрастта или на много други фактори, но ако попадате в тази група, вероятно ще ви трябват по-сериозни ръкавици. Trekmates Chamonix GTX са именно такъв представител на „тежката артилерия“. Те са ветроустойчиви и водонепропускливи, като използват най-популярната мембрана на Gore-Tex®. Това осигурява и добро дишане, така че ръцете ви да не се запотяват излишно дори и при интензивно физическо натоварване. Макар че са по-дебели и обемисти, Chamonix GTX са леки и с ергономична форма, като извитите пръсти, следващи формата на дланта, увеличават удобството при ползване. От долната страна ръкавиците са с прилепваща кожена повърхност за добър контакт и повишена износоустойчивост. Палецът и показалецът са електропроводими, което позволява използване на устройства със сензорен дислей. Синтетичната мека подплата задържа топлината около ръцете, а ластичният шнур с блокираща катарама около китката позволява добро запечатване при неблагоприятни условия. Предлагат се в четири размера – XS/S, S/M, M/L, L/XL.

88.90 лв. от dimibike.com


Комплект фар и стоп AXA Greenline Set 30 Lux

През месеците от ноември до март е силно препоръчително да имате постоянно един комплект светлини (предна и задна) в раницата, защото денят е къс и не се знае кога и къде ще се наложи да карате в пълен мрак. Най-често ще е в града, но може да се случи и в планината. Подходящ за такава употреба е комплектът AXA Greenline Set 30 Lux. Както показва името му, предният фар създава осветеност 30 лукса, а животът на използвания светодиод е поне 50 000 часа. При напълно заредена батерия (което става чрез USB кабел за около 2 часа) фарът може да свети около 5 часа, като излъчва част от светлината и настрани, за да бъдете забелязани отвсякъде. Ако говорим в по-практичен смисъл, според производителя предният фар осветява пътя до 65 м напред (т.е. на такава дистанция можете да виждате), а колите могат да ви виждат от над 3 км по права линия. При задния фар, който е с червена светлина и два светодиода, разстоянието, от което могат да ви забележат е 1200 метра. Комплектът е компактен, лесен и удобен за монтиране и опериране (с един бутон). Достатъчно универсален е, за да бъде прикрепен към всеки велосипед – това става чрез гумен ремък.

88.70 лв. от velosiped.bg


Мигачи за велосипед CYCL WingLights

И докато сме на тема безопасност, ето един продукт, който е предназначен предимно за градски колоездачи, макар че ако ви допадне, няма пречка да го носите в раницата си заедно с фара за отпред и стопчето за отзад. Пък и ние знаем, че много от читателите ни не слизат от велосипедите си в града дори и през зимата, а именно тогава, заради влошената видимост, всяка допълнителна сигнализация е добре дошла. Както се вижда от снимките, WingLights са по-особени с това, че се монтират от двете страни на кормилото. По този начин те изпълняват няколко функции – осигуряват видимост на колоездача отстрани, маркират габаритите (широчината) на велосипеда, гледан отпред или отзад, и може би най-важното, позволяват да сигнализирате за промяна в посоката си на движение точно по начина, по който го правят автомобилите. Двете мигалки се закрепят към кормилото за секунди чрез магнит, като предварително трябва да инсталирате вътре в тръбата по една приставка от всяка страна. По същия лесен начин WingLights могат да бъдат свалени с едно движение, а за съхранението им е предвидена халка с карабинер, която позволява да ги  закачите към дреха, раница и изобщо да ги съхранявате където и както желаете. Монтирани на кормилото, светлините се активират и спират с едно потупване отстрани. Това означава, че лесно можете да ги използвате като мигачи, което е и основната им функция. Ако активирате и двете светлини едновременно, можете да симулирате „авариен“ режим или да определите по този начин габаритите на велосипеда си. Като технически характеристики, WingLights включват 4 ярки светодиода, захранвани от 2 батерии тип копче (CR2032), с които могат да издържат до 6 месеца. Мигачите са леки и компактни, ударо- и водоустойчиви, за да не се притеснявате от употребата им във всякакви условия.

74.95 лв. от dimibike.com


Велосипедна сирена The Hornit

Подобен продукт, насочен към повишена безопасност в града, е и сирената Hornit, за която можете да прочетете подробните ни впечатления от 2016 г. Накратко, това не е продукт за каране в планината, но пък може да е много полезен в града, тъй като произвежда отчетлив звуков сигнал със сила до 140 децибела. Това би позволило да бъдете чути от водачите на автомобили, особено ако сте участник в натоварения градски трафик и сте в условията на намалена видимост. Тромбата може да е много полезна и при подаване на сигнал към пешеходците от по-голямо разстояние, което намалява риска в последния момент те да скочат на пътя ви. Управлява се дистанционно с бутон от кормилото, има два режима на сигнализация и се захранва от две батерии ААА. Теглото ѝ е само 94 грама, а размерите са компактни.

47.95 лв. от dimibike.com



Continental Spike Claw 120

Да се върнем в планината обаче… За хората, които карат наистина редовно по пътеките, покрити със сняг и лед, е подходяща гумата с шипове Continental Spike Claw. Тя е базирана върху агресивна, добре очистваща се шарка с големи и стабилни бутони, а числото 120 в името показва броя на малките метални шипове, които са вградени в някои от страничните бутони и са проектирани така, че да осигуряват сцепление върху заледени повърхности, но без да пречат на карането по нормални настилки, когато се наложи да стъпите на такива. Може би забелязвате, че на централните грайфери също има отвори, но няма шипове – това е така, защото моделът се предлага и във вариант с 240 шипа. Тогава обаче гумата би „тропала“ много повече на твърди настилки, а и теглото би било по-високо. Ако все пак желаете да добавите шипове и в централната линия или ви се наложи да подмените в някакъв момент тези на страничните бутони, из интернет се продават и резервни. Въпреки че широчината на гумата е само 2.1, т.е. това е основно модел за ХС велосипеди, „балонът“ ѝ е голям, за да може да гази по-уверено в снега. Теглото (840 грама) също не е високо, като се има предвид хардуера, с който е оборудвана. За момента от този специфичен продукт могат да се възползват само хора с 26-цолови велосипеди, но в България като че ли има достатъчно любители на зимното каране с такива байкове.

119.40 лв. от velosiped.bg


WTB Warden TCS Tough High Grip

Ако не искате да стигате чак до шипове и сте насочени предимно към АМ/ендуро и DH/FR карането, обичайният избор за зимата са гумите за кал, поне за предното колело, където имате нужда от най-добър контрол. Моделът Warden на WTB е типичен представител на този тип гуми със своите високи, разредени бутони с пирамидална форма, които се очистват добре от калта, дори когато последната е в големи количества. Страничните бутони са с надлъжни канали, а централните са оформени в две различаващи се двойки – единият чифт е проектиран за максимално дълбоко забиване, другият за повишена стабилност при спиране. Агресивната шарка прониква добре и в сняг, и в кал, достигайки по-плътния пласт отдолу, в който да намерите опора. По-меката каучукова смес осигурява сцепление там, където е трудно да се очаква с нормална гума, а балонът с размер 2.3 и подсиленият каркас позволяват каране с по-ниско налягане, за да се осигури още повече контактна площ и по-добро газене.

95.00 лв. от магазин All Mountain



SH+ RG5000

Без съмнение важна част от екипировката през зимата, а и по всяко друго време, са очилата. Италианската марка SH+ отскоро е представена на българския пазар, а моделът RG5000 не само е най-добрият в колекцията им, но е и доста универсален, подходящ за целия спектър от ХС през All Mountain до ендуро, а също и за шосейно колоездене. Произведени в Италия, продуктите на SH+ определено могат да се похвалят със стил, като в конкретния случай рамката е масивна и агресивна, типично спортна. Не мислете обаче, че тя е оформена така само за да се хареса на една или друга група потребители – на първо място при очилата на SH+ е функцията, а в конкретния случай RG5000 са създадени с идеята да предпазят максимално очите от въздушната струя, от насекоми, от клонки по пътеките и, разбира се, от вредния спектър лъчи, срещу които сменяемите плаки осигуряват 100% защита от най-висок клас. Не на последно място, тези очила са проектирани и тествани за максимална аеродинамичност, а теглото им е само 26 грама.

На горната снимка виждате малка част от цветовете, в които се предлагат. Изборът е наистина голям, както по отношение на рамките, така и на плаките. Вече стана ясно, че последните са сменяеми и конкретните комплекти могат да включват една или повече от тях, включително и фотохроматични модели. Всички плаки са поликарбонатни и са третирани срещу надраскване и запотяване. Рамките се предлагат в два варианта – стандартен (за по-широки лица) и WX (за по-тесни и малки лица), както във всички случаи се регулират подложката за носа и дръжките в областта на слепоочията, а на ключови места са оставени отвори за циркулация на въздуха. Както може да се очаква при продукт от такъв клас, към очилата ще получите твърда кутия и мека торбичка, която може да се ползва и за почистване на стъклата.

230.00 лв. от магазини Maxbike


Каска Shalbi S-Line

От същия италиански производител е и предложението за каска, подходяща за шосейно колоездене и крос-кънтри. Впрочем историята на марката SH+, която вече има почти 40 години опит зад гърба си, е свързана именно с производството на каски – не само за колоездене, но и за зимни спортове. При модела Shalbi е обърнато специално внимание на аеродинамиката, затова няма да намерите в нея козирка или други стърчащи напред и настрани елементи. Линиите са изваяни специално за каране с висока скорост, независимо дали по горските пътеки и черни пътища, или при дългите зимни тренировки на шосе. Двата централни предни отвора са защитени срещу насекоми с мрежа от вътрешната страна. Много интересен аксесоар към каските на SH+ е т.нар. зимен капак – изработен от тънък поликарбонатен лист, този допълнителен слой с формите на съответния модел каска покрива отворите за вентилация и по този начин блокира студения въздух при карания в наистина ниски температури. Без него 26-те отвора осигуряват отлична циркулация на въздуха, така че да обдухва равномерно главата ви в горещите летни дни. Shalbi S-Line се предлага в един универсален размер и се регулира бързо и лесно чрез системата Speedturn System IV.

260.00 лв. от магазини Maxbike


Thermos King RFR ST Flask 470ml

Не знаем как е при вас, но ние помним още от детските си години колко е хубаво при спортуване през зимата да извадиш от раницата термоса с топъл чай и да се сгрееш насред гората. Тогава го правехме със ски, но също толкова приятно и още по-необходимо е това при каране на колело или пешеходен туризъм в зимната планина, така че си струва да намерите в раницата място за един термос. И макар последната дума да е станала нарицателно за подобни съдове, съхраняващи температурата на напитките в тях, Thermos е и оригинална търговска марка, чиито продукти можете да закупите в България. На нас най-много ни хвана окото моделът King RFR ST Flask (двойностенен вакуумно-изолиран термос), който съчетава класически дизайн и съвременни, висококачествени материали – например неръждаема стомана с грапаво покритие отвън, за да не се изплъзва от ръцете ви, дори когато сте с ръкавици. Вместимостта му е малко под половин литър, а теглото 375 грама. С височина 24 см той лесно ще се побере дори в по-малки раници, а термоизолираната чаша ще ви позволи да държите горещите напитки в ръка, без да се опарите, отпивайки на малки глътки. Можете да разчитате на King RFR ST Flask да запази температурата на топлите напитки до 12 часа, а ако искате да се насладите на студено питие през лятото, хладните течности се запазват цели 24 часа. Специалната капачка позволява да наливате течностите, без да я махате. Ако пък искате да почерпите цялата компания, има и предложения с по-голяма вместимост.

69.00 лв. от магазин Горгона



EVOC FR 20L

При толкова много екипировка и аксесоари, за зимните карания обикновено се нуждаем от по-голяма раница. Ако сте любители на по-екстремните видове каране, а също и на зимните спортове, раницата FR на германския производител Evoc е едно от най-примамливите предложения на пазара. На първо място, тя има TÜV/GS сертифициран протектор за гръбнака, наречен Liteshield. Това я прави подходяща за всички любители на АМ/ендуро и фрийрайд карането, като допълнителен плюс е, че въпреки големия обем и допълнителната защита, това е една от най-леките раници в класа си (1330 грама). Още по-хубаво е това, че Evoc FR е пригодена и за носене на ски, сноуборд и дори пикел! Каквато и страст да ви влече в планината, през всеки сезон тази раница може да бъде на гърба ви.

Evoc FR побира резервоар за течности с вместимост до 3 литра, като осигурява и изолация на маркуча, за да не замръзва при ниски температури. Вътрешното пространство е разделено на много джобове и отделения, така че всеки аксесоар и елемент от екипировката ви да намери точното си място. Раницата е пригодена за носене и на различни видове защитна екипировка – каска (половинка или с подбрадник), наколенки, налакътници и др. За дъждовните и кални карания е предвиден и дъждобран, а в сухи дни можете да се радвате на ярките цветове, в които се предлага този продукт.

279.00 лв. от магазин All Mountain*

* Стандартната цена е 349 лв., но в момента е намалена



Vango Rapide 20

Ако нямате нужда от раница с протектор, но искате да (си) подарите универсална велосипедна раница на достъпна цена, разгледайте модела Rapide 20 на Vango. Тя е изключително удобна, с дишащ гръб Air Force, който отвежда потта при интензивно натоварване, и ергономични вентилирани презрамки. Обемът от 20 литра е напълно достатъчен за всяко еднодневно каране, дори и през зимата, а ако имате по-малко багаж и искате да запазите раницата компактна, използвайте компресиращите ремъци, които могат и да се свалят при нужда. Rapide 20 е изработена от здрав полиестерен материал Excel А420D denier honeycomb Polyester и има два челни джоба с ципове и два странични мрежести джоба. Окомплектована е с резервоар за вода с вместимост 2 литра и с дъждобран. Пригодена е и за носене на каска, а кръстният колан може да се откача, ако решите да я ползвате като градска раница за ежедневни нужди. Помислено е и за безопасността в тъмната част от денонощието, като са добавени светлоотразителни елементи. Въпреки приличния си обем и многото екстри, теглото на раницата остава ниско – само 720 грама, а цената ще ви изненада още по-приятно!

97.00 лв. от dimibike.com


Накладки за дискови спирачки CROSSER

Хората, които карат редовно през зимата, знаят, че този сезон не е щадящ към накладките на спирачките. Водата, смесена с песъчинки и кал, играе ролята на абразив, който е в състояние да „изяде феродото“ много по-бързо, отколкото сме свикнали при сухо време. Затова е добре да се запасим с един или повече чифта резервни накладки, а ако не искате това да „пробие дупка в джоба ви“, аксесоарите на Crosser са добро предложение на достъпна цена. Предлагат се за различни модели спирачки на Shimano, Tektro, Avid и др.

9.50 – 12.00 лв. от velosiped.bg


Гамаши Bontrager RXL Windshell

Завършваме с още един продукт, без който редовните зимни колоездачи, особено каращите крос-кънтри или шосе, не излизат от къщи. Ако имате хубави гамаши и топли вълнени чорапи, можете да карате в студените и мокри дни дори и без специализирани зимни обувки. Материята Profila Wind, от която са изработени Bontrager RXL, е разтеглива, ветроустойчива и водоустойчива. Отворът отдолу е достатъчно голям, за да осигури съвместимост с всяка система педали с автомати. Циповете са YKK – чрез тях гамашите се обуват и събуват лесно, а в затворено положение прилепват плътно към крака и обувката, за да не позволяват водата и студа да проникват отгоре. Затова пък в задната част са оставени панели за проветрение, а светлоотразителните елементи подобряват видимостта ви за максимална безопасност. Предлагат се в два размера – M (41-42 номер) и L (43-44 номер).

105.00 лв. от dropin-shop.com



Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>