Изпитателни отсечки: Cannondale Habit SE

Един поглед върху този велосипед показва, че той не се подчинява на никакви клишета! Дали обаче това го прави по-бърз по пътеките?

Макар че бе за кратко при нас, разходихме този велосипед доста интензивно по най-различни терени, така че очаквайте скоро подробна статия за него. Успяхме да засечем и време на няколко от изпитателните отсечки, като получените данни определено дават добра представа за някои от основните качества на Habit SE. Затова започваме именно с тях.

ОКОМПЛЕКТОВКА

Педали: платформени

Разлики спрямо оригиналната окомплектовка: няма

Тегло: 13.4 кг с педалите

Цена: 8700 лв.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАТЕЛНИТЕ ОТСЕЧКИ

Отсечка
Дата
Реално време
(минути)
Корекция
(секунди)
Виртуално време
(минути)
Състояние на отсечката и други бележки
Панчарево 3
25.11.2016 10:10
На места суха, на места влажна почва. Без кал.  Отключена вилка, заден амортисьор на средна позиция (платформа).
Панчарево 4
25.11.2016 02:38
02:38 Предимно суха почва.
Локорско 1
24.11.2016 17:24
Сух асфалт и суха почва. Заключена вилка и заден амортисьор.
Локорско 2
24.11.2016 16:29
Предимно суха почва, кал на обичайните места. Отключена вилка, заден амортисьор на средна позиция (платформа).
Локорско 3
24.11.2016 04:07
04:07 Суха почва, сухи скали.
Кътина
Кладница

КРАТКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Ще започна коментара си с отсечките над Локорско, защото хронологично първо карах по тях, а и там велосипедът поднесе първите изненади, и то големи!

На отсечката Локорско 1, т.е. изкачването по асфалт + малко черен път, Cannondale Habit SE даде най-доброто време до момента. При заключени вилка и заден амортисьор карбоновият велосипед се превръща в същинска ракета и е много корав, т.е. енергията, вложена от мен, се превръщаше директно в движение по баира. Това е и един от най-леките велосипеди, карани до момента по отсечките, което също предразполага към добър резултат, но все пак аз бях доста изненадан, защото гумите визуално не внушават представа за леко търкаляне по асфалта. Оказа се обаче, че те се справят доста добре на твърдата настилка, а другата причина за доброто представяне при това първо изкачване, са леките колела на велосипеда. Да си призная, докато се изкачвах, нямах усещане, че се движа по-бързо от обикновено, т.е. не очаквах такъв резултат.

Още по-изненадан останах, когато на отсечката Локорско 2 байкът на Cannondale даде общо взето средно време. Едната причина за подобно разминаване в представянето вероятно е незаключеното окачване, но в още по-голяма степен подозирам гумите – солидните им грайфери явно създаваха повече съпротивление на пресечен терен, отколкото на асфалт. Нещата се повториха на следващия ден и при отсечката Панчарево 3, където Habit SE отново даде средно (не много впечатляващо) време. Изводът за мен е, че велосипедът е лек и приятен за спокойно изкачване и въпреки агресивната шарка на гумите, няма да ви измъчи по асфалт, но пък точно заради тях не е и много бърз при катерене по пресечен терен.

Над Локорско Cannondale Habit SE даде и най-доброто време при спускане до момента. Това не е учудващо, като се има предвид, че е едва вторият велосипед с окачване, който карам за време по тази отсечка. Предимството му пред Shockblaze Trace Race e само 3 секунди – разликите са, че Habit SE е с по-малък челен ъгъл и по-дълга рамка, което прави атакуването на по-стръмни и технични участъци по-лесно, докато Trace Race е по-пъргав при остри завои и при провиране в тесни участъци между скалите. Освен че бе най-бърз до момента, на тази пътека Habit SE ми бе и най-комфортен, т.е. най-малко се уморих.

Реклама

На отсечката Панчарево 4 Cannondale-ът отново се нареди в средата, НО със сигурност може да се справи и по-добре, защото по време на карането имаше два проблема:
1) Сериозно поднасяне на завоя с гледката към езерото. Предната гума се хлъзна по сухия чакъл въпреки ниската скорост, задната я последва и само защото на този завой вече очаквам всичко, този път успях да овладея байка, но изгубих време. Нещо не ми върви на това място с карбонови велосипеди!
2) На първата остра серпентина, понеже беше лява, намалих скоростта повече от обикновено и подходих много предпазливо, защото очаквах при завъртането на кормилото вилката да опре в рамката. Нищо такова не се случи, но и тук изгубих 1-2 секунди.

Като цяло мога да кажа, че байкът е доста универсален, определено е бърз надолу, а ако искате да е много бърз и нагоре, препоръчвам малко по-различна комбинация от гуми. Според мен перфектният комплект за този велосипед е Schwalbe Nobby Nic отпред и Rock Razor отзад, но спирам дотук, за да остане нещо и за голямата статия. 😉

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>