Изпитателни отсечки: Pulse ST1 27.5 2016

До няколко дни ще можете да прочетете подробното ревю за твърдака на Pulse, но сега ще открехнем завесите с няколко кратки впечатления, добити при карането по изпитателните отсечки. Резултатите в никакъв случай не са еднозначни.

ОКОМПЛЕКТОВКА

Педали: с автомати / в една от отсечките с платформи

Разлики спрямо оригиналната окомплектовка: няма

Тегло: 13.3 кг с педалите

Цена: 1359 лв.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАТЕЛНИТЕ ОТСЕЧКИ

Отсечка
Дата
Реално време
(минути)
Корекция
(секунди)
Виртуално време
(минути)
Състояние на отсечката и други бележки
Панчарево 3
11.11.2016 09:28 09:28 Мокра почва. Отключена вилка. Платформени педали.
Панчарево 4
14.10.2016 02:42 0 02:42 Влажна почва, добро сцепление.
Локорско 1
20.10.2016 18:19 18:19 Сух асфалт, мокра почва, заключена вилка.
Локорско 2
20.10.2016 16:32 16:32 Влажна почва, малко по-трудна за въртене; отделни локви на обичайните места. Отключена вилка.
Локорско 3
20.10.2016 04:26 0 04:26 Суха, на места влажна почва. Сухи скали.
Кътина
20.10.2016 04:08 0 04:08 Суха почва, само на места леко влажна. Идеално сцепление.

КРАТКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Ще започна с това, че именно този велосипед окончателно ме убеди в необходимостта да прекратя засичането на време по две от отсечките. Затова и започвам директно с отсечката Панчарево 3, като правя важното уточнение, че времето, отбелязано в таблицата, е постигнато при втори опит. Първият опит бе след период от един месец почти без карания и само доказа, че за тази отсечка, в която целта е да се кара интензивно и натоварващо, физическата форма има огромно значение. Когато се завърнах на нея в нормална форма, Pulse ST1 даде второто най-добро време до момента. Заслугата за това е на ниското тегло, лесно търкалящите се гуми и доброто ускорение на 27.5-цоловите колела.

При по-дългите изкачвания над Локорско резултатите на велосипеда са по-скоро средни, но трябва да призная, че той бе поставен при неблагоприятни условия, защото предишните дни бе валяло и почвата все още беше влажна и по-бавна за каране. Имам всички основания да смятам, че при суха почва байкът може да подобри времето си, защото върви доста леко и приятно по баирите нагоре, но няма как да правя по няколко опита с всеки велосипед.

Реклама

Затова пък на спускането над Локорско ST1 даде най-доброто време сред твърдаците до момента. Вярно е, че става дума за разлика от няколко секунди, но по-важното за мен е, че с твърдака на Pulse бях най-малко уморен в края на пътеката. По-малкият челен ъгъл (68°), добре работещата вилка и може би дори някои характеристики на рамката допринасят за това усещане и за по-увереното атакуване на по-трудните участъци, което се повтори и над Кътина, макар че там резултатът е среден, защото изискванията към сцеплението на гумите са по-високи, а Maxxis Ikon са си ХС гуми и трябваше да внимавам на някои завои. Това е според мен и основната причина за средно представяне по отсечката Панчарево 4 – ST1 прояви добра пъргавина и маневреност по острите ѝ завои, но нискограйферните гуми не ми позволяваха да натискам максимално в някои от тях.

Като обобщение мога да кажа, че Pulse ST1 е байк, чиито възможности са пряко свързани с тези на самия колоездач. Байкът е достатъчно лек и с много приятна геометрия, което е предпоставка да бъде бърз и нагоре, и надолу. Не всеки и не винаги обаче ще има сила в краката, за да печели с него лаври при изкачванията, нито пък всеки ще се довери достатъчно на гумите, за да кара агресивно и бързо надолу във всякакви условия. Смесицата от добри и средни резултати в изпитателните отсечки онагледява точно тези субективни фактори.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>