Asym – нови широки капли от WTB

WTB наскоро представи нов модел капли, допълващ и без това сериозното разнообразие в каталога им. Името на продукта е Asym и е съкращение от асиметрични. Това е и една от основните характеристики на тези капли – отворите за спиците са изместени значително спрямо центъра на металния обръч.

Тези от вас, които имат някаква представа от наплитане на колела, веднага ще се сетят каква е целта, а именно – да се избегне асиметричността в „балона“ на колелото. Не разбирате за какво говорим? Просто е. Ако погледнете задното си колело, пък и предното, ще видите, че от едната страна спиците са „по-издути“, а от другата по-прибрани. Най-често те са и с различна дължина, а също така от едната страна са по-натегнати, а от другата по-отпуснати. Всичко това се дължи на конструкцията на главината и на несиметричността на двата фланеца, към които се закачат спиците. Отзад причината е нуждата от място за задните венци, т.е. фланецът от тяхната страна е доста по-навътре в сравнение с другия. Отпред пък мястото за диска понякога също диктува различно отстояние на двата фланеца от краищата на оста.

Чрез този нов асиметричен модел капли WTB твърдят, че потребителите не само ще могат да използват еднакъв размер спици и от двете страни, но и че почти няма да има разлика в „балона“ и в степента на натягане от двете страни. А това е съществен плюс за издръжливостта на наплетеното колело и за по-доброто разпределяне на натоварванията.

Друга характерна черта на новия модел е широчината. В това отношение Asym се предлагат в две разновидности – с 29 мм (горе) и 35 мм (долу) вътрешно разстояние между бордовете. Това си е доста, така че новите капли със сигурност ще се харесат ендуро карачи и собственици на велосипеди с т.нар. Plus колела (с голям балон на гумите – 2.8-3.0 инча). Като диаметър потребителите ще имат избор между 26 (само варианта i35), 27.5 и 29 цола.

Въпреки внушителната широчина, WTB Asym не са тежки. Най-лека е 26-цоловата разновидност – 538 грама, а 29-цоловата i35 тежи 612 грама. Това е постигнато както с използването на лека сплав (WT69), така и чрез кухия профил. Не са спестени обаче обшивките/капсите на отворите за спици. Както всички модели на WTB, Asym са подготвени за безкамерни гуми.

http://www.wtb.com/

http://breakpointshop.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>