Scurra – уникален ендуро велосипед

Може да наречете Scurra по всякакъв начин – иновативен или усложнен, интересен или ненужно екстравагантен, красив или грозен, но без съмнение това е един наистина уникален байк, който все още е във фаза прототип и от началото на декември 2016 г. създателите му ще започнат публична кампания за набиране на средства, за да придвижат проекта си към реално производство. Идеята идва от Австрия и зад странно изглеждащата рамка се крият доста логични решения.

Първото, което прави впечатление, са двата амортисьора и лостовите конструкции, свързващи предното и задното колела към тях. И ако откъм задното всичко изглежда почти стандартно – многоставна система с виртуална опорна точка и цял заден триъгълник, който е закачен към задния амортисьор (това все пак отличава външно конструкцията от типичните „виртуални“ кинематики от типа на VPP, Maestro и DW-Link), то отпред нещата са почти като „чудо невиждано“.

Вилката и свързаната с нея лостова конструкция са наречени от създателите си Trelever 2.0 (защото това не е първото поколение) и както виждате, представляват кинематична система, подобна на тези, които сме свикнали да виждаме като задно окачване, само че пригодена за предното колело. С оглед на историческата хронология ще припомня, че това не е първата вилка, която използва лостова конструкция, задвижваща външно разположен амортисьор (не върви да го наречем заден, след като всъщност е преден). При предишни опити в тази насока обаче шокът е бил разположен вертикално пред челната тръба, докато при Trelever ставните връзки смело се протягат назад към централната част на рамката, където е амортизиращият елемент.

Защо е направено всичко това и какви са предимствата на Trelever? На първо място авторите на проекта изтъкват това, че според тях амортисьорните вилки в последните години са достигнали горната граница в развитието си и вече нищо съществено ново не се случва по отношение на предното окачване на велосипеда. Разбира се, самоцелното преследване на някаква новост едва ли би имало успех, така че с подобна конструкция те искат да постигнат няколко важни неща. Първо, според твърденията им такава система за предно окачване реагира много по-бързо и леко на препятствията, без забавяне и без начално съпротивление. Заслуга за това има и ниската неокачена маса, тъй като „същинската вилка“ на практика се състои само от тръби и лостове. Пак заради това екипът зад Scurra твърди, че предното окачване е по-кораво и натоварва по-малко рамката в сравнение с еднокоронните вилки. Не на последно място, чрез прецизното моделиране на кинематиката се създава ефект за поддържане на височината при спиране (т.е. вилката да не потъва излишно) и може да се влияе върху характеристиките на окачването (дали да е линейно, дали да е прогресивно и т.н.). Разполагането на двата амортисьора в централната част на велосипеда съсредоточава теглото на място, където то по-скоро помага, отколкото пречи.

Ходът на предното окачване на Scurra е 7 инча, т.е. около 180 мм. Още по-интересно е, че то е комбинирано с голямо, 29-цолово колело, докато задното е 27.5. Създателите на байка твърдят, че въпреки масивния си вид, байкът не е по-тежък от други ендуро велосипеди с алуминиева рамка и подобни характеристики.

Освен всичко друго, Scurra разполага и с променлива геометрия на рамката, макар и в не много големи граници.

Всичко това (и още подробности) можете да разгледате в сайта на компанията: http://www.scurra.eu/.

А кампанията за набиране на средства, която споменахме в началото, ще бъде на този адрес: https://www.indiegogo.com/projects/scurra-2-unique-enduro-bike-europe/coming_soon.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>