OutBraker – за хората, които се нуждаят от по-малко спирачна сила

Заглавието може и да звучи абсурдно за аудиторията на МТБ-БГ, но ако се замислим, има доста хора, които имат проблеми със спирането, особено ако спирачките са мощни. Някои натискат твърде силно задната спирачка и се страхуват да използват предната. Други пък в критична ситуация и момент на паническо спиране имат склонност да натискат твърде рязко и силно предната, което може да доведе до прекатурване през кормилото. Затова двата интересни продукта на OutBraker, които ще ви покажем тук, може би не са съвсем лишени от смисъл, макар че във всички случаи, ако човек иска да кара по-добре, пътят към това е по-скоро чрез усъвършенстване на уменията, а не чрез подобни технически средства.

OutBraker е съставна дума, която означава нещо като „човек, който спира отлично“. Чудя се кое е най-точното определение за първия продукт на компанията, който просто носи нейното име. Може би е най-правилно да го наречем модулатор/ограничител на спирачната сила, макар че също толкова би му прилягало да го кръстим просто ABS (като при автомобилите).

Външно OutBraker представлява цилиндричен елемент, който се монтира към спирачния лост (на мястото на маркуча), а пък маркучът се монтира към извода на модулатора. Интересното е какво се случва вътре. OutBraker ограничава налягането върху спирачния флуид до ниво, което е безопасно за потребителя, т.е. така, че да не се получава блокиране на предното колело и да не се стига до преобръщане. Ако натиснете панически спирачния лост, само част от приложената сила ще бъде предадена към спирачния апарат – излишната ще бъде блокирана.

Още по-интересна е възможността за регулиране на действието на OutBraker. В края на цилиндъра има специален болт с глава за петостен, чрез който можете да регулирате максималното налягане на маслото от 0 до 100%.

Ето и видеоклип, който обяснява действието на OutBraker:

Очевидно е, че функцията на OutBraker е да ограничи спирачната сила в определени ситуации. Пак казвам, този продукт не е за напреднали карачи, които понякога дори използват излишната спирачна сила в своя полза. Подобен ABS модул обаче може да е много полезен за начинаещи, за хора с увреждания, за деца и изобщо за всеки, който по една или друга причина не може да упражнява пълен контрол над спирачките си, особено в критични ситуации.

Доразвитие на тази идея е вторият продукт на компанията. Него можем да наречем „разклонител“ за спирачки, тъй като позволява и двете спирачки (предната и задната) да бъдат задействани само с един спирачен лост. Към момента този продукт е разработен за нуждите на едни електрически скутери/тротинетки, които са популярни в Азия и които, заради малките си колела, имат склонност към преобръщане и изобщо са трудни за контролиране при интензивно спиране. Няма пречка обаче „разклонителят“ да се използва и при велосипедни спирачки – ако се намерят хора, които да жертват част от спирачната сила с идеята да използват само едната си ръка за спиране или да освободят повече място на кормилото си, продуктът може да намери своята ниша на пазара.

http://www.outbraker.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>