Kona Operator 2017

Канадската компания Kona е сред имената, които са оставили траен отпечатък в планинското колоездене. Техните велосипеди не винаги са имали най-модерното и обсъждано окачване или най-космическите технологии, но винаги са били символ на любовта към карането и много от тях са останали в сърцата на феновете. Това се дължи както на факта, че самите собственици и служители на компанията са страстни планински колоездачи (едва ли може да е другояче, при положение че е основана и базирана във Ванкувър), така и на умелия подбор на спонсорирани карачи, които са сред най-добрите посланици на марката. Затова не е учудващо, че когато през есента на 2016 г. Kona представиха последното поколение на DH модела си Operator, кампанията за популяризирането му започна именно с видеоклип на Конър Фиърън и Греъм Агасис, които в последните години се грижат за това този велосипед да бъде тестван до предела на човешките възможности по трасетата за спускане и в множество фрийрайд събития. Затова първо вижте Аги и Конър:

Ако този видеоклип е засилил интереса ви към велосипеда, който те карат, представяме ви новия Operator:

Без съмнение най-голямата промяна е преминаването към 27.5-цолови колела. Това е била първата стъпка от създаването на новия байк – процес, който е започнал още преди 2 години с помощта и на спонсорираните състезатели в СК. Въпреки по-големия размер на колелата, инженерите на Kona са съумяли да запазят задницата доста къса – разстоянието между задната ос и средното движение е само 423 мм, което запазва пъргавината при остри завои. Наред с това дължината на предния триъгълник малко е увеличена, а челният ъгъл е 63° – тези характеристики увеличават стабилността при каране по стръмни и силно пресечени терени и при висока скорост. Геометрията и размерите на новия байк можете да видите в следната таблица:

Новият Operator е с алуминиева рамка (сплав 6061, тръби с променлива дебелина на стените), като на ключови места по нея са инсталирани предпазители – при челото срещу съприкосновения с вилката, на дясната стойка на веригата и на долната тръба под средното движение. При предишното поколение на модела имаше и карбонова рамка. Дали ще се появи такава и при тази нова версия, засега не се знае.

Окачването е добре познато – Kona използват от десетилетия многоставно окачване с реална опорна точка (или ако предпочитате, едноставно, но с допълнителни връзки, задвижващи шока) и го наричат Beamer Independent Suspension. През годините то е рафинирано многократно за нуждите и предпочитанията на топ-карачите и любителите, като залага на прогресия при сгъването и на оптимизирана позиция на главната ос, за да се постигне добър баланс между педалиране и спускане. В конкретния случай ходът на задната ос е 200 мм.

Моделът засега се предлага в три разновидности – Operator, Operator DL и Operator Supreme, като последната (най-скъпата, на горната снимка) е на практика реплика на състезателния велосипед на Конър Фиърън.

Спецификациите на трите „оператора“, както и повече подробности за тях, ще намерите в сайта на производителя: http://www.konaworld.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>