Shimano MT60

Получих тези обувки като подарък от Веломания по случай 10-годишнината на МТБ-БГ на 1 юни 2011 г. и оттогава почти не съм карал с друго на краката си, а поради липса на време да споделя впечатленията си, те се трупаха в рамките на все по-дълъг период и все повече километри. Което в крайна сметка е добре, защото се получи един дългосрочен и доста сериозен тест. И ако при тази употреба не открих почти никакви недостатъци на MT60, това се дължи изцяло на качествата на продукта, а не на поговорката „На харизан кон зъбите не се гледат“.

Продукт: Обувки Shimano MT60, подходящи за колоездене и туризъм, типичен All Mountain модел, ниски.
Мембрана Gore-Tex® за пълна защита от вода. Напълно уплътнени.
SPD – съвместими за педали с автомати.
Вътрешната част на подметката е изработена от EVA (Ethylene Vinil Acetate). Този материал абсорбира ударите, осигурява омекотяване при ходене и увеличава ефективността при педалиране.
Система за фиксиране на връзките към езика на обувката.
Размер: 43 номер
Тегло: 1070 грама (с парчета Crank Brothers, които са равностойни като тегло на оригиналните плочки, които стоят на тяхно място)
Цена: 229 лв.
Продължителност на ползването: 14 месеца / над 2500 км
Продуктът е ползван съвместно с:
педали Crank Brothers Candy C, велосипеди Dragomir F7, Mondraker Dune RR, Cross Traction 130
Други модификации на модела/продукта:

Както казах, през изминалата година карах само тези обувки – излизанията с други се броят на пръстите на ръцете ми. С тях вече износих почти напълно едни парчета за педали Crank Brothers, което означава, че навъртяните километри може да са и над 3000, но тъй като не ги засякох, съм посочил абсолютния минимум, за който съм сигурен.

Казано най-просто, обувките са почти перфектни и всичко по-нататък ще е просто разширяване на това впечатление.

На първо място, за моя тип каране MT60 са изключително удобни. Подметката е стабилна, има добри грайфери, по-твърда е от обикновени обувки за ходене, но в сравнение с колоездачни ХС шпайкове е доста по-еластична, което позволява без проблеми да се ходи по пресечен терен. Макар че май не подбрах идеалния номер за мен (другите ми обувки Shimano са №42), след стягане на връзките обувката прилепва добре по крака ми и никъде не ми е широка, нито пък ми убива.

За разлика от по-евтините модели на японския производител, при които в комплекта е включена специална лепенка за изолиране на подметката в областта на SPD отворите, при MT60 тя е напълно запечатана и дори под стелките има подплата от мембраната Gore-Tex, така че всякакво проникване на вода откъм подметката е невъзможно. Отстрани и откъм езика също, тъй като и там обувките са запечатани със същата материя. Gore-Tex е една от най-популярните и доказани мембрани при планинска и спортна екипировка – не за пръв път ползвам продукти с нея и отново се убедих в качествата ѝ. Защитата от вода е на много високо ниво – няколко пъти съвсем целенасочено потапях крака си почти до глезена в планински потоци, без нито капка да проникне навътре. Газенето в мокра трева и карането в дъждовни условия също не бяха проблем за MT60. На практика единственият начин да проникне вода в обувката е отгоре и тъй като е ниска, това се случи 1-2 пъти при пресичане на реки, но стига водата да е под нивото на глезена, проблеми няма да имате. Една особеност на обувките с мембрана е, че когато все пак се намокрят, те изсъхват по-бавно от обикновените.

Хората, които са ползвали обувки с такава мембрана, знаят докъде се простират възможностите ѝ, каква поддръжка изисква и т.н. Казано най-просто, ако обувките са изложени постоянно на влага, в продължение на няколко часа например, в крайна сметка водата ще стигне и до краката ви. Това обикновено се случва след като външният кожен слой прогизне напълно и единствената преграда остане мембраната – отново повтарям, че тя пази отлично, но все пак си има някакви граници. Поради това е важно да поддържате външният слой в добро състояние и да го импрегнирате с подходящ препарат от време на време. Казвайки това, трябва да призная, че аз не го правя и въпреки това нямам проблеми, но е по-добре да не бъдете така безотговорни към обувките си. 😉

Въпреки ефективните свойства на мембраната, която спира влагата, но е и достатъчно дишаща, през лятото с MT60 може на краката да ви стане малко спарено и горещо. Външният материал на обувките е доста плътен, тъй като има за цел да се справя с по-неблагоприятни условия. Затова с едни топли чорапи и евентуално някакви гети, които да спират проникването на влага отгоре, МТ60 могат да се ползват дори и като зимни обувки. Аз направих 1-2 излизания и макар да не осигуряват изцяло топлината на дебелата и висока зимна обувка, краката ми със сигурност не мръзнеха и не се намокриха. През горещите  летни дни обаче тези обувки не са идеалният избор, освен ако не карате предимно на височина над 1500 м – тогава няма да имате проблеми. Всъщност мога да кажа, че за мен МТ60 се доближават максимално до понятието всесезонни обувки, като най-полезни са през пролетта и есента, когато аз лично карам най-много.

Освен че са удобни и добре защитени от влагата, МТ60 са и изключително здрави. Подобни впечатления имам и от други модели на Shimano, така че този продукт само ги затвърди. След повече от година сериозна употреба все още няма нито едно разлепено или скъсано място, нито една цепнатина на подметката и дори вътрешната страна над петите, която често се трие в курбелите ми, е напълно здрава и само малко почерняла от боя и мръсотия. Хората, които карат с автомати и в същото време им се налага често да ходят по силно пресечен терен, обикновено имат проблеми с „отчупване“ на една специфична част от грайфера, която няма достатъчно здрава опора заради леглото за парчето за педалите – при мен дори този проблем отсъства (дали се дължи на малко ходене или пък на „техника“ при ходенето не зная, но е факт, че подметките ми са съвсем здрави).

На практика единственият недостатък, който аз открих, е свързан с прибирането и фиксирането на връзките – за тях са предвидени едни ластични халки на езика, но те са доста отпуснати и често връзките ми се освобождават от тях. Не е нещо фатално, разбира се, само малко досадно.

Теглото на MT60 е сравнително високо, но пак повтарям, че това са доста солидни обувки, а не типичните леки мрежести летни шпайкове.

Цената не е ниска, но е напълно нормална за обувки с мембрана Gore-Tex, а с оглед на здравината и удобството, които предлагат МТ60, бих казал, че всеки лев си струва и няма да останете разочаровани.

+

Изключително здрави обувки.

Много удобни за карания по силно пресечени терени, където често се налага и ходене пеша.

Отлична защита от вода и влага.

Системата за прибиране/фиксиране на връзките не е достатъчно стегната и те често се освобождават.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>