Drag Shift – промени отношението си към пътеките

След като през последните 1-2 години Димитър Мънев и други карачи от отбора на Drag Zone подложиха на сериозно каране тази рамка от Cr-Mo стомана, сега тя вече се предлага на пазара като готов велосипед в три различни окомплектовки, подчертаващи универсалния му характер. Запознайте се с Drag Shift, който ще се опита да провокира промяна в нагласите ви към ендуро и FR велосипедите.


Разбира се, няма как да не започнем с факта, че Shift е твърдак. В България тази ниша отдавна е широко застъпена и за нея винаги има потребители, а новият байк със сигурност ще се опре и на традициите, създадени от модела Climber, понастоящем С2. Към неговите базови характеристики обаче Shift добавя геометрия, оптимизирана много повече за каране надолу, както и стоманена рамка, която може да понесе значителни натоварвания. Cr-Mo стоманата преживя ренесанс в последните години и в момента на пазара има такива предложения както от екзотични малки производители, така и от някои доста големи и известни компании. Shift ще добави нещо българско и родно към тази картинка.

Много интересна подробност, която със сигурност ще породи полемики сред потребителите, е размерът на колелата – 26 цола. Във време, когато всички рекламират и продават 27.5 и 29, такъв „класически“ подход може да бъде възприет с ентусиазъм от едни и със скептицизъм от други. От друга страна, стоманените твърдаци винаги са били символ на известен „консерватизъм“, а пък 26-цоловите колела със сигурност имат своите предимства, независимо от опитите на всички маркетинг мениджъри да забравят за тях, така че със сигурност ще е любопитно да проследим как ще бъде приет подобен модел на нашия пазар.

Както споменахме, геометрията на Shift e оптимизирана за каране надолу – с малък челен ъгъл (66°) и къса седалкова тръба. Същевременно сравнително дългата горна тръба отразява съвременните тенденции и подобрява както стабилността при каране на скорост, така и позицията при изкачване. Междуосието обаче не е прекалено дълго, което в комбинация с размера на колелата и късите стойки на веригата (само 413 мм) предполага добра маневреност и пъргавина. Ето подробните данни за двата размера, в които се предлага Shift.

Size 15.5″ 17.5″
Top Tube(horizontal) 580 610.6
Seat Tube 390 445
Seat Tube Angle 72.6 72.6
Head Tube 100 110
Head Tube Angle 66 66
Chain Stay 413 413
Wheel Base 1122.9 1146.3

Важен детайл са регулируемите уши за закрепване на задната ос – те позволяват промяна в дължината на стойките на веригата (респективно междуосието), т.е. можете да направите байка по-пъргав и повратлив или по-стабилен и „уравновесен“, като се ръководите от пътеките, по които ще карате, и от собствения си стил и предпочитания.

Пак в тази насока може да избирате и между трите окомплектовки за готов велосипед. Най-достъпна като цена е версията Enduro Comp (1490 лв.), която е с вилка SR Suntour Epicon (150 мм ход, 15 мм проходна ос) и скоростна система с 2х9 предавки от класовете Altus и Alivio на Shimano. Вариантът Shift FR (1790 лв.), както показа и името му, е предназначен за най-сериозно каране надолу – за целта той е оборудван с вилка SR Suntour Durolux със 180 мм ход, по-мощни спирачки (Shimano Deore), един венец отпред и гуми Continental Baron. Най-скъп (1890 лв.), но и с най-ниско тегло, е Shift Enduro Pro, чиято окомплектовка отново е за по-универсално каране, само че е и от по-висок клас – вилка X-Fusion Slant (160 мм ход, 15 мм проходна ос), задвижване и спирачки Shimano Deore и гуми Schwalbe Hans Dampf. При моделите FR и Pro челната тръба е конусовидна, такъв е стерженът на вилките.

При всички модели колелата са ръчно наплетени и центровани с капли Mach1, а периферните компоненти са със собствената марка Cox, придружена от 5 години гаранция. Иначе в цялост байковете се предлагат с 2-годишна гаранция, включително и за рамката.

http://dragbicycles.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>