Vaude Moab AM Low

За мен лично едни от най-интересните нови продукти в колекцията на Vaude за сезон 2016 са обувките Moab за платформени педали и затова бях много въодушевен от това, че Веломания решиха да ми предоставят един от моделите за проба в началото на сезона. Качествените обувки са от голямо значение, а на българския пазар наличието на достатъчно такива продукти все още е под въпрос, така че всяко ново попълнение е добре дошло!

Продукт: Обувки Vaude Moab AM Low
Размер: 42
Тегло:

862 грама

Цена: 199 лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 640 км
Други модификации на модела/продукта: Обувките се предлагат и в черен цвят

В началото ще припомня накратко, че в серията Moab има общо три модела, споделящи еднаква подметка от каучукови смеси на световноизвестната марка Vibram – един от най-известните и реномирани производители в туристическото обущарство. Пробваните от мен обувки Moab AM Low са най-универсалния модел в линията, поне за мен. Както показват името и снимките, това са ниски обувки (до глезена), предназначени за АМ/ендуро каране, макар че няма причини да не могат да се използват и за спускане. Към DH/FR любителите обаче е насочен по-скоро високият модел Moab Mid STX AM (259 лв.) – от последните две букви в името му все пак лесно може да се заключи, че той би паснал добре и на АМ/ендуро карачите, търсещи допълнително защита за глезените. Освен това те имат и мембрана Sympatex, която подобрява водоустойчивостта им. Най-евтиният модел (179 лв.) се казва просто Moab AM –  при него са използвани малко по-евтини материали за някои елементи, липсва и велкро-лепенката за връзките, но иначе подметката е същата. След този кратък преглед, можем с пълни подробности да се насочим към впечатленията от Moab AM Low.

Няма да бавя топката, защото зная, че всеки, който кара с платформени педали, се интересува на първо място от сцеплението с тях. Подметката на обувките Moab използва две смеси – стандартна туристическа XS Trek в двата края (пръстите и петата), където са оформени и масивни грайфери, за да осигуряват добро сцепление и издръжливост при ходене по планински терени, и Megagrip в средната част, т.е. в цялата област, в която се очаква обувката да контактува с педалите. Както показва името на тази втора смес, тя е създадена с основната цел да осигурява максимално сцепление с всякакви повърхности – сухи, мокри и най-вече с хапливите платформени педали. Повече за нея можете да прочетете тук: https://us.vibram.com/article-megagrip.html. Разликата между двата материала е съществена – ако се насилите да стъпите с върха на пръстите или с края на петата върху педала, веднага ще усетите понижено сцепление, но освен при нарочни опити, не съм успявал нито веднъж да стъпя по този начин при каране, т.е. отделните зони на подметката са идеално разпределени и оразмерени, така че да изпълняват адекватно функциите си.

Реклама

Сигурен съм, че повечето ни читатели очакват отговор на въпроса как се представя подметката на Vaude спрямо пионерите в тази област Five Ten, чиито подметки от Stealth Rubber са нещо като мерило и стандарт за максимално сцепление. Веднага отговарям – за мен каучуковата смес Megagrip, осигурена от Vibram и използвана от Vaude, е напълно конкурентна, т.е. на същото ниво като материала на Five Ten. Има обаче някои нюанси, които е важно да спомена, за да разберете по-добре какво точно да очаквате, и които изискват отварянето на една по-голяма скоба. От Five Ten до момента съм карал два вида подметки – по-старата шарка с кръгли бутончета (на модела Impact) и по-новата шарка с абсолютно гладка подметка в областта на педалите (модела Freerider). При първата подметка сцеплението е отлично с абсолютно всякакви платформени педали – от евтините с отляти шипове до най-скъпите с остри пинове с резба. При достатъчно хубави педали обаче тази подметка осигурява толкова плътен и силен контакт с шиповете, че на практика е трудно кракът да бъде преместен/извъртян, без да бъде вдигнат от педала, т.е. корекциите в позицията на крака по време на каране в определени ситуации са трудни, което също крие своите рискове. При по-новата подметка с гладка част, макар че според 5.10 тя би трябвало да води до по-добро сцепление, моите наблюдения са обратни – с остри шипове на педалите контактът е отличен, но с по-калпави педали веднага се усеща съществена разлика спрямо оригиналната подметка. Къде в цялата тази картинка попада подметката на Vaude Moab? Може да ви прозвучи като рекламен лозунг, но за мен тя е точно златната среда. Макар като цяло да изглежда гладка в контактната зона с педалите, подметката на Vaude има лек щрих с много нисък профил, но явно достатъчен, за да осигурява в комбинация с меката каучукова смес много добър контакт дори и с евтини платформени педали. При по-скъпи педали с по-остри шипове сцеплението е отлично, но не е прекалено, т.е. при нужда кракът може да бъде извъртян или поместен в движение, а особено при каране по технични пътеки, където се случва човек да тръгне от крива позиция, това е доста важно качество. Същевременно при каране в байкпаркове краката стоят стабилно залепени върху педалите и е доста трудно да ги извадите от това състояние – признавам, имаше за целия период 2-3 случая, в които поради неправилно разпределяне на тежестта или лоша позиция на крака, при малки скокове или поредица от груби препятствия някой от краката ми успяваше за миг да се отдели от педала, но това бяха ситуации, дължащи се на грешки от моя страна, каквито всеки прави от време на време, а не на недостатъчно сцепление. За да приключа темата – като цялостен баланс от качества, подметката на обувките Moab ми хареса изключително много и специално за АМ/ендуро каране е може би най-добрата, която съм карал. 

Тук е мястото да спомена все пак и двете зони с „туристически“ грайфери – отзад на петата и отпред при пръстите. Тези части от подметката играят роля само при ходене. При сухи терени и камъни контактът на Moab AM Low с повърхността е отличен, а при кални почви, мокра трева и други подобни проблемни настилки сцеплението е задоволително, което ще рече по-добро от повечето обувки за платформи с равни подметки, но по-лошо от повечето туристически обувки. Това е напълно закономерен резултат от дизайна и конструкцията на подметката – няма как да се очаква ограничените по площ грайфери отпред и отзад да правят чудеса, но все пак те помагат и подобряват ходенето в някои трудни условия. Самата подметка в цялост е достатъчно гъвкава, за да позволява удобно и безпроблемно ходене, но и достатъчно дебела, за да абсорбира добре вибрациите от терена и да не добива човек усещането, че е стъпил на бос крак върху педалите.

Moab AM Low покриват стандарта на Vaude за екологичност Green Shape и затова са със зелен етикет. Те са изработени от еко-кожа – „еко“ в случая не означава изкуствена, а истинска, но произведена от TerraCare по най-стриктните германски стандарти за чистота и безвредност. Наред с това за връзките, стелките и някои други елементи са използвани рециклирани материали. За моите нужди и предпочитания Moab AM Low са много добре балансирани откъм качества – не са най-проветривите, но не са и запарващи; вярно е, че нямат мембрана, т.е. не са водоустойчиви, но със сигурност краката ви няма да се намокрят с тях от 5-10 капки дъжд.

Обувките се стягат около крака с връзки, а те са покрити с велкро-ремък, който също може да играе пристягаща роля. За мен лично тази конструкция е най-добрата – връзките стоят прибрани и скрити, обуването е бързо и лесно. Вярно, че този ремък добавя известно тегло, но то е в комплект с удобството.

Впрочем, въпреки че видимо никъде не е спестено от материали – нито кожата е тънка, нито подметката, обувките на Vaude определено не са тежки.

В предната част зоната над подметката е обшита с твърда гумирана материя, която да предпазва от съприкосновения с елементи на терена. Отзад зоната над петите е стабилизирана с друг подобен материал, само че малко по-фин. Особено интересен детайл е един панел от вътрешната страна в задната част на обувката – той е от блестяща изкуствена материя, която на пипане е леко грапава, направо сякаш е абразивна. Очевидно тези парчета са зашити там, за да осигуряват по-добър контакт със задната част на петите, т.е. да се избегнат всякакви намеци за хлопане. В същото време при каране или ходене не се усеща никакъв дискомфорт от допира на крака с тази интересна материя, нито пък забелязвам някакво износване/протриване на чорапите.

Цялостното ниво на комфорт с Moab AM Low е отлично – както при каране, така и при ходене. Може обаче да се наложи да им дадете малко време да омекнат, когато са съвсем нови. При първите 2-3 карания обувките ми убиваха при вътрешните кокалчетата на глезените, дори протриха леко кожата ми, но след това дали те омекнаха, или кожата ми леко загрубя на тези места, но проблемът изчезна напълно.

Както и при други обувки с подметки от по-мек материал, особено при използване с хубави педали с достатъчно остри шипове, може да очаквате по-бързо износване в сравнение с туристически обувки например. Засега обаче не виждам нищо драматично в тази насока и смея да предположа, че може да разчитате на Moab AM Low поне няколко сезона (зависи и от това колко карате, разбира се).

Заключение

Като за първи опит в сегмента обувки за платформени педали, моделът Moab AM Low на Vaude не просто е добър, а е един от най-добрите такива продукти, поне сред тези, които аз съм виждал и ползвал. Те предлагат отлична комбинация от тегло, защита, стабилност, удобство и голяма доза универсалност, тъй като определено стават за ходене и даже няма да изглеждате странно, ако се появите с тях на публично място. Най-важното при такъв тип обувки обаче си остава сцеплението – при Moab AM Low то е отлично и много добре балансирано, така че хем да имате стабилност дори с по-калпави платформени педали, хем кракът ви да не е блокиран при по-хапливите платформи с остри шипове. Материалите и изработката изглеждат много добри, а цената е напълно конкурентна на други маркови предложения с подобни качества.

+

Изключително добро и балансирано сцепление с всякакви платформени педали.

Удобни и за ходене, с приятен и ненатрапчив външен вид.

Стягане с връзки + велкро-ремък за фиксирането им.

Материалите и нивото на изработка изглеждат отлични.


За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>