Vaude – нови продукти за 2016 г.

Още по време на изложението Евробайк 2015 новите МТБ продукти на германската компания за туристическа и велоекипировка Vaude предизвикаха голям интерес. Сега обаче има поне още две причини да погледнем към тях – първо, марката от няколко години е представена и на българския пазар, което значи, че някои от продуктите можете реално да видите/пробвате на живо, и второ, два от тях дори вече са в ръцете ни за тестване, така че малко по-нататък ще можем да споделим доста подробни впечатления за тях.


На първо място ще изтъкнем, че през 2016 г. Vaude навлизат на нов пазар – този за МТБ обувки за платформени педали. По принцип обувките (както модели за туризъм, така и колоездачни за педали с автомати) не са новост в каталога на Vaude, но моделите за платформени педали са разработени от нулата и определено заслужават внимание.

Става дума основно за три модела обувки, обединени от общото име Moab и от някои други неща, например подметката. Тя е изработена от Vibram – един от най-известните и ценени материали в туристическото обущарство. Тук обаче веднага трябва да направим уточнението, че с марката Vibram се предлагат много различни каучукови смеси, като съставът им предопределя едни или други характеристики на подметката, а оттам и на обувката. Подметката на обувките Moab използва две смеси – стандартна туристическа XS Trek в двата края (пръстите и петата), където са оформени и масивни грайфери, за да осигуряват добро сцепление и издръжливост при ходене по планински терени, и Megagrip в средната част, т.е. в цялата област, в която се очаква обувката да контактува с педалите. Както показва името на тази втора смес, тя е създадена с основната цел да осигурява максимално сцепление с всякакви повърхности – сухи, мокри и най-вече с хапливите платформени педали. Повече за нея можете да прочетете тук: https://us.vibram.com/article-megagrip.html.

Най-универсалният модел в линията Moab вероятно е Low AM. Както показва името и снимката, това са ниски обувки (до глезена), предназначени за АМ/ендуро каране, макар че няма причини да не могат да се използват и за спускане. Връзките са покрити с велкро лента, а самите обувки са изработени от еко-кожа – „еко“ в случая не означава изкуствена, а истинска, но произведена от TerraCare по най-стриктните германски стандарти за чистота и безвредност. Наред с това за връзките, стелките и някои други елементи са използвани рециклирани материали, което води до това, че тези обувки покриват стандарта на Vaude за екологичност Green Shape и затова са със зелен етикет.

Low AM се предлагат в два цвята – черен и светлосив. Цената им в България е 199 лв.

Същите неща могат да се кажат и за модела Moab Mid STX AM. Тези обувки са по-високи, покриват глезените, с което осигуряват защита и за тях. Освен това те имат и мембрана Sympatex (също сертифицирана за екологичност), която подобрява водоустойчивостта им. Цветът обаче е само един – черен. Логично, цената е по-висока – 259 лв.

Най-евтиният модел (179 лв.) се казва просто Moab AM. Той е без зелен етикет, макар че и при него Vaude са използвали на доста места рециклирани материали и щадящи природата технологии, но явно не в същото количество, като при другите два модела. Подметката е същата, но връзките са свободни, без велкро лента, която да ги държи прибрани. Предлагат се в два цвята – черно и сиво.

В България (а и не само тук) Vaude са известни най-вече с раниците си. В това отношение каталогът за 2016 г. също предлага някои новости – най-вече обновената линия Uphill, включваща три раници с обем 9, 12 и 16 литра и цени съответно 119, 129 и 139 лв. Облакът от листа на горната снимка не е случаен, тъй като тези продукти също отговарят на стандарта за екологичност Green Shape и носят зеления етикет.

Другата им обща черта е, че са пример за подхода Less Is Best (по-малко е по-добре) – това е концепция на Vaude, която е насочена към създаването на свръхлеки продукти, използвайки най-добрите за целта материали и премахвайки „излишните“ детайли. Със сигурност подобни раници няма да са идеални за всеки, но за състезатели, ХС карачи, а в някои случаи и за АМ/ендуро карачи ниското тегло, което носят на гръб, може да е изключително важно. Според данните на производителя 9-литровата раница тежи 325 грама, 12-литровата 345 грама, а 16-литровата 360 грама. Тъй като последната имахме възможност да премерим и лично, можем да потвърдим, че теглото ѝ без дъждобрана е 330 грама, а той добавя още 30-40 грама отгоре.

Моделите Uphill разполагат и с многофункционална връв на лицевата страна, която може да служи за закрепване на каска, за компресиране на раницата, за фиксиране на яке или наколенки и др. Лесно можете да изберете подхождаща на екипировката ви раница, тъй като се предлагат освен в общо 4 цвята:

Концепцията Less Is Best е приложена и към ветровката Pro Windshell (169 лв.). Якето тежи само 78 грама, може да се прибира в собствения си заден джоб и под формата на малък пакет да стои в джоба на ХС джърсито или в раницата. Pro Windshell е с прибрана, компактна кройка, но без да е съвсем тясно, а за свободата на движенията се грижат панелите от еластичен плат на рамената. Този продукт също е със зеления етикет Green Shape.

Още един пример за екологичен продукт виждаме в клиновете от серията Advanced. На първо място, те са изработени от рециклиран полиамид – може би ще ви е любопитно да разберете, че за направата на този материал са използвани… рибарски мрежи. Омекотяващата подложка в клиновете е още по-изненадваща – за направата ѝ са използвани рециклирани материали с името S-Cafe®, които са получени чрез преработка на утайки от кафе. Напълно екологичните клинове се предлагат в дамски и мъжки варианти с ергономична кройка, включваща шест панела с плоски шевове за максимален комфорт. Цените са 129 лв. за моделите със стандартна кройка и 149 лв. за клина с презрамки.  

Има и още един нов продукт, който не е колоездачен, но всъщност много колоездачи ползват подобни чанти за кръста. Най-новият модел такава чанта на Vaude се казва Big Waterboy и струва 59 лв. Освен с място за бутилка, тази чанта разполага с още няколко джоба (повечето с цип), като общият полезен обем е 5 литра, а теглото е само 265 грама. Получавате и зеления етикет, но още по-важно за колоездачите е, че Big Waterboy има светлоотразителни елементи и халка за закрепване на заден фар.

http://www.vaude.com/

http://www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>