Очила Shimano CE-S51R

Очилата Shimano CE-S51R са нов модел в R-серията за 2016 г. и с тях карам от началото на пролетта, така че вече имам с тях доста километри зад гърба си, включително и две състезания, и е крайно време да ви запозная подробно с този продукт.

Продукт: Очила Shimano CE-S51R
Размер:
Тегло: 32 грама – само очилата с монтирана на тях плака
108 грама – очилата + кутия, втора плака и платнена кесия
Цена: 160 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 730 км
Други модификации на модела/продукта: Очилата се предлагат в няколко цвята и с различни варианти плаки.

По принцип серията очила R на Shimano e предназначена за шосейно колоездене, но това е само по принцип. С абсолютно същия успех продуктът може да се ползва и за ХС каране/състезания, а и за АМ/ендуро, стига да не робувате на някакви маркетингови опити за наклон на… мисленето. Очилата са с отворена отдолу рамка и големи, продълговати, леко извити и сменяеми плаки. Подобен дизайн е типичен за много спортни очила, но наистина при колоезденето той се свързва предимно с шосейно и ХС каране заради обтекаемата форма. Пак казвам обаче – основния тип каране, който аз практикувам, е АМ/ендуро и не съм усетил нито за миг този продукт да ме ограничава или да е неподходящ за него. Нещо повече – наскоро се сдобих с каска Bell Super 2R, т.е. fullface със свалящ се подбрадник и дори с нея очилата паснаха идеално и всъщност вършат отлична работа.

Няма какво да ограничава видимостта ви при носенето на CE-S51R, защото плаките са широки и извити леко настрани, а рамката е отворена и отдолу, и от двете страни. Стъклата са поликарбонатни, като в комплекта има два чифта – безцветни (основно карах с тях, защото обичам да виждам нещата в естествени цветове) и затъмнени с тъмносин оттенък (към които прибягвах в някои слънчеви дни при каране на открито). Рамката е изработена от полимерния материал Grilamid TR90 и Shimano твърдят, че е изключително здрава – не съм тествал това с деструктивни методи, но съм склонен да вярвам на производителя.

Като дизайн рамката е със сравнително  широки/високи дръжки при слепоочията, но без да са дебели или неудобни по някакъв начин. Въпреки масивния си вид, очилата са доста леки – само 32 грама. В задната част дръжките са от еластичен „гумиран“ материал, който лесно се огъва според формата на черепа, но без да е прекалено мек, т.е. осигурява и необходимата опора, за да държи очилата на мястото им. Както тези накрайници, така и контактните вложки при носа са изработени от нетоксични материали, за да не водят до дразнене и/или възпаление на кожата.

Цялостно формата на очилата е сравнително широка в предната част. Известно е, че всяко лице е различно, така че няма как един модел да пасне идеално на абсолютно всеки човек. В моя случай  оставаше известно разстояние между слепоочията и рамките, както и между скулите над бузите и долния ръб на стъклата. Предполагам, че на малко по-кръгли лица CE-S51R биха стояли най-добре, докато при мен може би изглеждаха с една идея по-големи. Това обаче се превръщаше в плюс при някои АМ/ендуро каски, които също са доста масивни и широки, така че очилата образно казано „увеличаваха“ леко размера на лицето ми, правейки го по-съразмерен с каската над него. Разбира се, всичко това са някакви „кифленски“ аргументи, които нямат реално значение при карането.

При разтърсване на главата на място или побутване с ръка, очилата имаха склонност към леко „подскачане“ на носа, но при каране не съм усетил нито веднъж да се разместят или да стоят хлабаво/нестабилно на лицето ми. Това е така, защото дръжките са хем корави, хем и достатъчно еластични, така че да придържат очилата към черепа стабилно, но без да причиняват силен натиск, стягане или друго неудобство.

CE-S51R пазят очите добре, защото плаките са широки и с ниво на защита UV400. Единствената ми забележка (свързана именно със съвместимостта между формата на лицето ми и тази на очилата) е, че при някои кални карания се случи 1-2 пъти парченце кал да се промуши между долния ръб на стъклата и бузите ми, така че за такива условия бих предпочел очила, които по-плътно да прилягат в тази част от физиономията ми.

Реклама

Както казах още в началото, плаките са сменяеми и в комплекта има два чифта, като допълнително могат да се закупят и други варианти (цветове). Даже в кутийката е предвидено място и за трети чифт. При първите един-два опита смяната на стъклата ми изглеждаше по-трудна от обикновено, но след това научих кои са точните места за натиск или дърпане и процедурата стана бърза и рутинна. Затова пък, сложени в леглата на рамката, плаките стоят там стабилно и не виждам начин да се отделят своеволно нито при носене, нито дори при падане/изпускане. Както може да се очаква от продукт в този ценови клас, стъклата осигуряват чист и ясен образ, без изкривяване или каквито и да е други смущения.

Според описанието от производителя плаките са третирани срещу изпотяване и надраскване. За второто мога да кажа, че с мен очилата по принцип имат много нерадостен живот – случи се няколко пъти да ги изпускам, случи се в кални състезания да ги забърсвам директно с ръкавицата в движение, да не говорим и за обичайните съприкосновения с клонки по някои по-диви и обрасли пътеки. След всички тези издевателства безцветните плаки (с които карах в 90% от времето) все още са в прилично състояние, макар че не липсват драскотини по тях. Такава е съдбата на всички очила за каране, които съм имал – не мога да кажа, че CE-S51R са повече или по-малко издръжливи от други подобни продукти.

Що се отнася до изпотяването, ще разделя темата на две. При каране с каска тип половинка не си спомням отчетливо случай, в който очилата да се замъглят. Може да е имало някакви краткотрайни моменти при престой на място във влажни условия, но като цяло CE-S51R се справят отлично с влагата. При скорошни карания с каската с подбрадник във влажно време се случваше често стъклата да се запотят, но първо, замъгляването бе по-малко, отколкото при маска за спускане, и второ, много по-бързо се разсейваше при движение. Затова аз лично при каране с ендуро каска с подбрадник определено предпочитам да съм с тези очила, а не с DH маска.

Още веднъж ще кажа, че с конструкцията и качеството на продукта нямах абсолютно никакви проблеми. Рамката все още изглежда като нова; накрайниците на дръжките и вложката за носа не са захабени, нито пък скъсани или оръфани; в ставите не се е появявала хлабина.

Важно е да спомена, че CE-S51R са съвместими и с допълнителни диоптрични лещи, които чрез фина рамка могат да се закрепят от вътрешната страна на плаките.

Кутията за съхранение на очилата е удобна – за някои може да е твърде лъскава на външен вид, на други ще се хареса именно заради сребристите нишки. В нея има и платнена торбичка, която служи и за забърсване на стъклата. Ако не искате да носите резервните плаки по време на каране, можете да съхранявате очилата само в кесията. Като се има предвид обичайното съдържание на раницата ми, аз предпочитах да нося цялата кутия – в резултат на честите съприкосновения с останалите предмети ръбовете ѝ вече са малко опърпани, но ако ме беше грижа за такива неща, планинското колоездене едва ли щеше да е избраното от мен хоби.

Заключение

Нямам никакви съществени забележки към новия модел CE-S51R на Shimano – напротив, очилат доста ми допаднаха. За карането, за което основно са предназначени, пък и за всяко друго каране моделът е доста добър – защитава очите от вятър, клонки и насекоми, осигурява добра видимост във всички посоки. Може би не бяха с идеалната форма за моето лице, но въпреки това стояха на него стабилно по време на каране. Единствено между долния ръб на плаките и бузите ми оставаше малко по-голямо разстояние от необходимото – на хора с по-пълни/по-кръгли лица CE-S51R вероятно биха паснали още по-добре. В началото смяната на стъклата ми се струваше малко по-пипкава, но всичко е до свикване. Чистотата на образа е добра, защитата за очите също, а плаките понасят геройски немарливото ми отношение към тях, макар че в края на сезона вероятно ще трябва да сменя единия чифт заради увеличаващия се брой драскотини по тях.

+

Високо качество на изработката и материалите. 

Сменяеми плаки.

Стабилно стоене върху главата, благодарение на коравите и удобни дръжки.

Могат да се добавят диоптрични лещи.

В началото смяната на стъклата ми се струваше малко по-пипкава, но всичко е до свикване.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>