Кол за седалка Crosser

Третият периферен компонент на Crosser, за който ще споделя впечатления след няколкомесечно ползване, е колът за седалка.

Продукт: Кол за седалка Crosser
Размер: Дължина 350 мм, диаметър 31.6 мм
Тегло: 305 грама
Цена: 21.90 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 300 км
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и в други размери – както дължина, така и диаметър

Две са основните неща при него, върху които искам да акцентирам. И двете засягат главата/скобата за седалката.

Първото е, че тази скоба е с два болта, което позволява фин и прецизен реглаж на наклона на седалката. За мен този тип захват категорично е един от най-добрите и безпроблемните, а да го видим при кол с цена 22 лв. е чудесно. Дори само заради това продуктът е доста изгоден.

Реклама

Има обаче и един малък недостатък – двата болта, с които се затяга скобата, са много близо и под много малък ъгъл спрямо тръбата на кола. Това прави затягането им с мулти-инструмент, а и с обикновен шестогран, пипкаво и досадно, защото няма как да направите цял оборот (инструментът опира в кола) и се налага непрекъснато да вадите шестограна и да правите само по половин оборот. Ако работите с тресчотка, може дори да не забележите тази особеност. Не е болка за умиране, не компрометира по никакъв начин конструкцията на кола, просто е неудобно в определени ситуации. Като се има предвид, че повечето потребители няма да правят тази настройка повече от веднъж, този недостатък е лесен за преглъщане.

Както и при лапата, болтовете са от здрава неръждаема стомана – когато ги затягах, усещах, че са от твърд материал и работех спокойно.

Другото важно нещо за кола е, че скобата за седалката е с нулево изместване назад, т.е. разположена е точно над центъра на кола. За мен това е голям плюс, тъй като при моя ръст и дължина на краката, ако даден велосипед е със 175 мм курбели и в същото време колът за седалка е с изнасяне назад, ми се налага да плъзгам седалката максимално напред, за да постигна правилна настройка за краката. Затова винаги предпочитам колове с нулево изместване – при тях мога да си наглася седалката в средната част на релсите. Други хора пък предпочитат колове с изместване назад – за тях продуктът на Crosser вероятно няма да е подходящ.

Теглото на кола е напълно нормално с оглед на цената – не е най-лекия на пазара, не мисля, че е и сред най-тежките.

Графиките са в унисон с останалите продукти от серията (кормило и лапа), като и тук има нещо, което ми липсваше – разграфяване за височината от задната страна, което би помогнало на потребителя да запомни лесно къде е нивото за изкачване/педалиране, в случай че има навика да намалява височината на седалката за спусканията. Иначе покритието е добро, не се забелязва съществено износване след досегашната употреба.

Заключение

За цената си колът за седалка Crosser е чудесен продукт, чието основно достойнство е скобата с два болта – рядко можете да срещнете такава в този ценови клас. Вярно, че настройката ѝ е малко по-пипкава, отколкото при скъпите колове, но това е малък кахър. Нулевото изместване спрямо центъра на кола ще е предимство за едни, недостатък за други, а за мнозинството потребители вероятно ще е без значение. С добавянето на маркери за нивото на седалката колът би могъл да е още по-добър, без да се увеличава чувствително цената му.

+

Много достъпна цена.

Скоба за седалката с два болта.

Добра цялостна изработка.

Липсват маркери за нивото от задната страна.

Реглажът на скобата за седалката с някои инструменти е доста пипкав, заради близостта/ъгъла на болтовете спрямо тръбата.

За контакти:

Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>