Лапа Crosser 70 мм

Вторият продукт от новата линия периферни компоненти на Crosser, който тествахме в последните няколко месеца, е лапата с дължина 70 мм. Както и кормилото, тя се отличава с доста изгодна цена, но не разчита само на това, за да спечели интереса на потребителите. 

Продукт: Лапа Crosser
Размер: Дължина 70 мм, наклон 7°
Тегло: 130 грама
Цена: 25.10 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 590 км
Други модификации на модела/продукта: Лапата се предлага и с дължина 80 или 90 мм

В сравнение с кормилото, навъртях с лапата два пъти повече километри, защото при постоянната смяна на тестови велосипеди често имам нужда от по-къса лапа и тази на Crosser редовно влизаше в употреба. Затова първото впечатление, което мога да споделя за нея и което е доста важно за мен, е отличното качество на болтовете. Те са от неръждаема стомана и макар че не мога да кажа със сигурност каква е закалката им, материалът определено е твърд и здрав и въпреки няколкото прехвърляния от един на друг велосипед, главите на всичките шест болта все още са почти като нови, т.е. без закръгляния или износване на шестостенния отвор за инструмента. Започвам с това, тъй като при много от евтините лапи, че и при някои по-скъпи (с цена 50-60 лв.) често се срещат болтове, които направо ме е страх да затегна като хората, защото усещането под шестограна е меко и податливо. При лапата на Crosser много отчетливо усещах кога съм я затегнал солидно, без никакъв намек за поддаване откъм главата на болта.

Това е само един от белезите, по които съдя, че качеството на лапата е добро. Според написаното на нея, тя е триизмерно кована и смея да твърдя, че теглото ѝ е много добро – както с оглед на ценовия клас, така и предвид броя на болтовете – 4 бр. при скобата за кормилото и 2 бр. при скобата за стержена. Предният панел е с отвор, което е направено както с цел по-ниско тегло, така и за по-лесно центриране на кормилото. Наклонът 7° в комбинация с 2-3 дистанционни шайби под или над лапата позволява доста прецизна настройка на височината на кормилото.

Както се досещате, лапата може да бъде обърната и с наклона надолу, особено при ХС велосипеди с 29-цолови колела. В тази връзка е и единствената ми забележка, която е чисто визуална – графиките, които са в същия стил като останалите периферни компоненти на марката и на мен лично ми допадат, са проектирани единствено за ползване на лапата с наклон нагоре. Ако я монтирате с обратен наклон, надписите Crosser са с главата надолу, а част от графиките изобщо не се виждат, защото остават от долната страна. Не е никаква болка за умиране, но би било чудесно, ако при следващо поколение на продукта дизайнерите помислят за огледални графики, с които лапата да изглежда добре и с положителен, и с отрицателен наклон.

Реклама

Ръбовете на скобата за кормилото не са остри, четирите болта разпределят по-добре натоварванията и осигуряват равномерно затягане, а покритието на лапата засега изглежда отлично, макар че като цяло ми е трудно да си представя много драскотини по точно този компонент.

Заключение

Лапата на Crosser e отличен продукт, особено ако се разглежда като съвкупност от цена, качество на изработка и тегло. Тя вероятно е един от най-достъпните периферни компоненти на пазара и смело мога да я препоръчам на всеки ХС любител, който търси по-къса или по-дълга лапа за своя велосипед и не иска да дава много пари за подобен компонент, но не иска и да рискува с продукти „куче марка“. Както стана ясно, единствената ми претенция към нея е чисто визуална и като такава не би имала значение за много от читателите ни.

+

Много достъпна цена.

Много добра изработка.

Добро тегло в този ценови клас.

Надписите на лапата са ориентирани за ползване само с наклона нагоре.

За контакти:

Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>