Рудопия 2016 – 18-25 юни

Тазгодишното издание на Рудопия ще ни завърти покрай най-дълбоката родопска долина, ще ни качи до най-високите части на планината и ще ни върне обратно в полите на гореща Тракия. Започваме на 18.06 от Кричим и седмица по-късно се връщаме отново там.

Кричим – Чернатица – Перелик – Мурсалица – Девинска планина – Баташка планина – Кричим

Ден 1. (18.06). Събираме се в центъра на Кричим и бодро поемаме по стръмните склонове на Чернатица в посока Върховръх. След около 3 – 4 часа и 1200 метра изкачване достигаме село Чурен, където оставаме за нощувка.

Ден 2. (19.06). От Чурен продължаваме по източните склонове на върховръшкия рид към долината на Тъмрашка река и изчезналото едноименно село, асоциирано с т.нар. Тъмрашка република от края на 19 век. Следва стръмно изкачване на югоизток и спускане към село Лилково. След кратка почивка в Лилково продължаваме на запад към основното било на Чернатица и местността Митницата. По билото достигаме до целта за деня – хижа “Персенк”. Общата дължина на прехода е около 30 км.

Ден 3. (20.06). Започваме деня с изкачване по калдъръма на стария римски път по склоновете на персенците. За около час достигаме седловината Мезаргидик (Гробен проход). Продължаваме, следвайки главното било и преминавайки през местностите Глухите камъни и Мечо гробе, достигаме до Портата, откъдето се спускаме до село Стойките. Следва ново изкачване до прохода Ешеккулак (Превала) и крайната точка за деня – хижа “Перелик”. Общата дължина на прехода е около 42 км.

Ден 4. (21.06). Този ден ще преминем през най-високите части на Родопите. От хижата се насочваме на запад и скоро достигаме подножието на връх Голям Перелик, чието посещение е забранено, заради наличната военна база. След кратко изкачване излизаме на заравненото перелишко било и преминавайки в близост до Малък Перелик (2147 м) и Крастава чука (2140 м), достигаме до най-високата точка на карането – връх Широколъшки Снежник (2188 м). При добра видимост от върха се разкрива прекрасна панорама във всички посоки. Следва спускане на запад към седловината Одабашийца, която разделя перелишкия дял от Мурсалица. Продължаваме на северозапад, следвайки билото на Мурсалица, и завършваме карането в местността Тешел, Общата дължина на прехода е около 40 км.

Ден 5. (22.06). От Тешел навлизаме в резервата Кастракли, следвайки живописна пътека по долината на река Деренкоюк. За около 2 часа се изкачваме до хижа “Орфей”. След кратка почивка продължаваме към поляните в местността Кастракли, откъдето поемаме по горски път, следящ високите части на Девинска планина. Оттук се откриват красиви гледки към долината на Въча и село Грохотно. Следвайки този път, се спускаме до Девин, където се отдаваме на заслужена почивка във водите на минералните басейни “Струилица”. При желание може да удължим карането си, навлизайки по течението на Девинска река. Общата дължина на прехода е около 30 км.

Ден 6. (23.06). Денят започва с изкачване на баирите северно от Девин. Следваме горски път, криволичещ из дерета и поляни западно от долината на Въча и язовир “Цанков камък”. За около 4 часа достигаме село Стоманово, където правим почивка. Следва спускане към долината на река Гашня и ново изкачване до село Селча. Оттук до финала за деня (село Фотиново) следваме горски път по хоризонтала в северна посока. Нощуваме в околностите на Фотиново. Общата дължина на прехода е около 40 км.

Ден 7. (24.06). От Фотиново се изкачваме до седловината Куртлуджа и поемаме по горски път в северна посока към летовището Атолука. Пътят минава през хубави иглолистни гори. От Атолука продължаваме още малко на север, за да посетим Гарвановите скали, от които се открива хубава гледка на север към Горнотракийската низина. След обяд се връщаме до село Равногор, където оставаме за нощувка. При желание можем да удължим карането си, изкачвайки стърчащия над селото връх Света Неделя. Общата дължина на прехода е около 30 км.

Ден 8. (25.06). Последният ден е предвиден за красиви гледки и спускане към Кричим. От Равногор поемаме на североизток и скоро достигаме до красивите Бекови скали. Продължаваме по билото, наслаждавайки се на спускане от 1000 метра до крайната точка на карането.

УСЛОВИЯ

ТРАНСПОРТ – До началната (и крайна) точка на карането, а именно – град Кричим, участниците се придвижват самостоятелно. Съответно автомобилите ще останат на паркинг в Кричим. Както обикновено, по време на карането ще имаме съпътстващ транспорт за основния багаж и провизии. 

НАСТАНЯВАНЕ – ще нощуваме на палатки, като на всяка точка по маршрута съществува възможност за настаняване на закрито, както следва:

Ден 1. – село Чурен
Ден 2. – хижа “Персенк”
Ден 3. – хижа “Перелик”
Ден 4. – хижа “Тешел”
Ден 5. – Девин
Ден 6. – село Фотиново
Ден 7. – село Равногор

Ако желаете да ползвате описаните възможности за нощувка, е необходимо да го заявите до 12.06.2016 г.

ХРАНА – участниците сами осигуряват храната си по време на карането. Вечери и закуски могат да бъдат осигурени в местата за настаняване (важи и за тези, които ще спят на палатка), но това трябва да бъде изрично упоменато в заявката за участие (+ уточнение за вегетарианци). Допълнителни провизии ще може да бъдат поръчвани на поддържащия транспорт.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ – таксата за участие е в размер на 250 лв. и включва поддържащ транспорт, водачи и застраховка “Злополука”.

ЗАПИСВАНЕ – записването е отворено до 12.06.2016 година и става чрез изпращане на три имена, ЕГН, телефона за връзка, заявка за нощувки / храна (ако желаете) на [email protected] . Допълнителни въпроси можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев

https://www.facebook.com/events/1878846749008950/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>