Gabrovo Challenge City DH 2016 – репортаж

Пиша тази кратка статия заради публиката! Заради тези шумни агитки, които правят състезанието по градско спускане в Габрово различно от всяка друга надпревара, която съм гледал на територията с площ 111 000 км2.


Ако ви интересуват резултатите, публикувахме ги още в деня на състезанието. Ако ви се гледат снимки, имаме и немалка галерия. Ако искате обаче да почувствате истински състезанието и атмосферата, която създават стотиците хора край трасето… съжалявам, не мога да ви помогна, ще трябва някой път да дойдете в Габрово и да станете част от нея!

Да стоиш на върха на стълбите над финала е като да си на скалист бряг, слушайки вълните. От общия приглушен шумов фон първо се откроява затишието в очакване на поредния състезател, след което вълната от викове, аплодисменти и свиркания се надига мощно, докато карачът подскача от един ред стъпала на следващия, и се разбива с грохот в момента, в който хронометърът на финала замръзне в статично положение, оповестявайки времето на смелчагата, спуснал се по всички стъпала и скокове. Участник след участник, вълна след вълна, а най-мощно и оглушително се разбиваха вълните девети бал, надигащи се при преминаването на всеки от местните състезатели, обикновено част от отбора Underground Riders.

Това е нещото, което всяка година прави Gabrovo Challenge City DH все по-добро събитие. Останалите неща ги виждаме и в други състезания, и на други места. Трасето в Габрово традиционно е добро и доста интересно, времето за пореден път се усмихна благосклонно и само направи умел блъф с няколко облака и кратко преваляване преди награждаването, но без да проваля самото каране.

В класирането си струва да откроим два момента. Първият е победата на Стивиан Гатев при мъжете с цели 5 секунди преднина и то при положение, че „севлиевският тигър“ наскоро си извади рамото и със сигурност не поема излишни рискове по трасето. Предстои да видим как ще започне сезонът на спускането в планината с първия кръг в Петрич, където Росен Ковачев миналата година успя да даде по-добро време от Стиви. Сега в Габрово Роската остана втори.

Изключителен резултат даде и Калоян Кисьов при младежите. Вярно, че той със сигурност познава отлично домашното трасе, но също така сигурно е, че второто най-добро време за деня, което той даде, може да бъде постигнато единствено чрез много добро каране, особено когато срещу теб са хора като Теодор Мавродиев, Денислав Ангелов и др.

В останалите състезателни категории също не липсваше интрига, заявките за сезон 2016 са силни. За всяко от предстоящите състезания по спускане можем да си пожелаем публика като габровската и нещата полека-лека ще заприличат на съвсем истински!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>