Sram 2017: Групата EX1 за електрически байкове и спирачки Guide RE

Малко след като Shimano представиха своята електрическа МТБ група Е8000, стана ясно, че Sram също имат какво да кажат по темата. Техният подход обаче е коренно различен. Вместо да разработват цялостна система, включваща двигател и батерия, Sram са се съсредоточили върху останалите компоненти от скоростната система, като са ги оптимизирали за работа и съвместимост с някои от популярните вече на пазара електрически задвижвания, като Bosch, Brose и Yamaha.


Концепцията при създаването на групата ЕX1 звучи горе-долу по следния начин: както при изобретяването на маунтин байка първите планински велосипеди е трябвало да използват компоненти, които реално са били предназначени за друг тип велосипеди и друг тип каране, така и сега първите е-байкове (планински) използват много компоненти, създадени за обикновени планински велосипеди. Sram обаче смятат, че електрическото задвижване поставя нови изисквания към много от частите на велосипеда и особено към скоростната му система, затова проектантският им екип е разработил новата група ЕХ1, предназначена специално за все по-широко лансираните маунтин байкове с електромотор. Компонентите са съобразени с няколко неща: помощната сила, осигурявана от двигателя;  по-големият въртящ момент; смяната на предавки под по-голямо натоварване; и др. При проектирането на продуктите инженерите на Sram са ползвали както детайлна техническа информация от производителите на електрически задвижващи системи, така и собствени проучвания и тестове, за да стигнат до оптималните според тях параметри за подобни компоненти.

Сърцето на новата група е задната касета XG-899 E-BLOCK™. Тя е само с осем предавки, но с доста голям обхват – 436%. Най-малкият венец е с 11 зъба, най-големият е с 48, а стъпките между тях са сравнително големи (средно около 30%), и по-конкретно 11, 13, 15, 18, 24, 32, 40, 48 зъба. Тези числа отразяват изцяло разбиранията на Sram за идеални предавки с оглед подпомагането от електродвигателя. Големият „виртуален“ преден венец при електрическите задвижвания не изисква твърде малък заден венец, така че касетата E-Block е за главини със стандартно тяло на свободното движение, а не с XD Driver. Видно е обаче, че и по отношение на ниските предавки тя осигурява достатъчни възможности. Освен всичко друго, касетата е по-тясна от 10 или 11-скоростните зъбни блокове, което осигурява по-права линия на веригата и по-малко износване.

Самата верига, бидейки малко по-широка и с подсилена и износоустойчива конструкция, е готова да понесе по-високите натоварвания при превключване и по-голямата тяга, осигурявана от мотора.

Ако дотук не е станало ясно, скоростната система EX1 е само с един венец отпред, използващ технологията X-Sync с широк/тесен профил на зъбите. За разлика от стандартните курбели обаче, EX1 се предлагат с доста малки венци – 14, 16 или 18 зъба, стоманени и предназначени основно за електрическите задвижвания на Bosch. Захватът на курбелите към средното движение е ISIS и това ги прави съвместими със системите на Bosch, Brose и Yamaha. Изработени са от алуминиева сплав, с дължина 170 или 175 мм.

Задният дерайльор използва познатите технологии от 1х системите на Sram, само че конструкцията му (рамото, ролките и стабилизаторът) е оптимизирана за касетата с най-голям венец 48 зъба и за 8 предавки. Този компонент също идва с обещанието за безпроблемна работа дори при превключвания под натоварване.

Интересният детайл при командата, която във всяко друго отношение прилича на останалите модели на Sram, е възможността с едно натискане на изтеглящия лост да направите само едно превключване. Стандартните команди на марката позволяват при по-силен натиск да смените наведнъж 2-3 предавки, но тук тази опция е елиминирана, защото компанията е преценила, че много потребители на е-байкове, подпомогнати от мотора, избират по този начин излишно ниска предавка, след което се налага да върнат една назад към по-висока. За да спестят това излишно натоварване на компонентите, още повече, че касетата отзад е с достатъчно големи стъпки, Sram са направили командата само с единично превключване.

Цените на изброените компоненти за Европа са следните:
Задна касета – 450 евро
Верига – 30 евро
Команда – 55 евро
Заден дерайльор – 165 евро
Преден венец – 20 евро
Курбели – 55 евро

В допълнение към всичко това Sram добавят още една спирачка към серията Guide, носеща името RE, като „E“ показва предназначението ѝ за електрически маунтин байкове. Вероятно се питате какво пък толкова специално може да има в една спирачка, та да се кичи тя с подобна „специализация“. Простият и искрен отговор е: почти нищо! Казано най-просто, Guide RE просто е малко по-мощна от Guide R, тъй като използва същия спирачен лост, но друг спирачен апарат – отново 4-бутален, но заимстван от модела за спускане Code, който осигурява по-голяма спирачна сила. Причината е, че е-байковете са по-тежки, но нека погледнем реалистично – 20 килограма разлика в теглото на колоездача със сигурност оказват по-голямо влияние на спирането, отколкото 7-8 кг добавено тегло от електрическото задвижване. В този ред на мисли всяка достатъчно силна спирачка ще се справи идеално на такъв велосипед, включително и Guide RE. Ако държите обаче спирачката да е специално за електрически маунтин байкове, моля, заповядайте! Тегло 415 грама (в най-леката конфигурация) и цена 145 евро.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>