Нов Tallboy от Santa Cruz

Нов не просто заради една-две промени в рамката, а направо като концепция. При първите две поколения Tallboy беше почти типична 29ка с двойно окачване, насочена основно към ХС карачи. Вярно е, че челният ъгъл бе с една идея по-малък, а допустимият ход на вилката с 10-20 мм по-голям, т.е. неща, които позволяваха малко повече волности, но сега, с третото поколение на модела, Santa Cruz превръщат този велосипед в истински пакостник по пътеките!

По-дълъг преден триъгълник, по-къса задница, драстично намален челен ъгъл (68°), леко увеличен ход на задното окачване (110 мм) и вилка със 120 мм ход отпред. Това са новите характеристики на Tallboy, които го превръщат в игрив ХС/АМ байк за забавления по пътеките.

Благодарение на карбоновата рамка, Tallboy е лек и може да участва дори в ХС състезание, ако много държите на това, но в ръцете на опитен колоездач като Грег Минар например, байкът ще се справи с лекота и с всеки техничен терен, изпречил се пред гумите му. Такава е и главната идея в следващия видеоклип, заснет по време на легендарното южноафриканско състезание Cape Epic, с участието на легендарния спускач от ЮАР, само че в по-различно амплоа:

Да се върнем към велосипеда обаче. Най-съществената новост при третото поколение на Tallboy е възможността да го карате и като 29ка, и като 27.5+ байк, т.е. с по-малки колела, но с по-дебели гуми. За целта задният триъгълник е по-широк (проходна ос 148х12 мм), а при захващането на шока има обръщаема вложка, чрез която можете да компенсирате геометрията, за да запазите челния ъгъл и с по-малките колела. Същият „чип“ може да се използва и за промяна на геометрията към по-голям челен ъгъл/по-високо средно движение или по-малък челен ъгъл/по-ниско средно движение, при един и същи размер на колелата.

Интересен детайл е това, че засега рамката на Santa Cruz не използва т.нар. метрични задни амортисьори, а залага на размер от досегашните – 184х44.5 мм (7.25х1.75 инча).

Tallboy има ухо за директно закрепване на предния дерайльор, което обаче може да бъде и демонтирано, ако велосипедът се ползва с един венец отпред.

Рамката е карбонова и засега се предлага само във вариант CC, т.е. по-скъпа и по-лека, защото са използвани по-висок клас карбонови платове. Цената за рамка с шок 2999 щатски долара, а целите велосипеди започват от $6500 нагоре.

http://www.santacruzbicycles.com/

http://trueriders.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>