Formula обновява АМ/ендуро вилката 35

Не за пръв път чуваме твърдения от даден производител, че продуктът, който предлагат, е най-добрият на пазара, макар че такова понятие в действителност едва ли съществува – за всеки потребител едни или други характеристики са по-важни. Моделът 35 на Formula обаче определено е много интересен и включва няколко неща, за които си струва да кажем по някоя дума.


На първо място ще направя уточнението, че името на вилката идва от диаметъра на горните тръби в милиметри – подход, който познаваме и от един друг производител. Освен това този модел не е нов, макар че до момента не са много потребителите, които се сещат за името Formula, когато става дума за вилки. Компанията започна да навлиза на този пазар още преди години, но от 2016 г. тя представи нова корпоративна визия, а по всички личи, и нов подход в представянето на продуктите, опитвайки се да достигне до по-широка аудитория и да впечатли дори най-взискателните планински колоездачи с нови детайли и технически решения.

35 се предлага в няколко варианта – като начало, за 27.5 и 29-цолови велосипеди. В зависимост от това различен може да бъде и ходът – 100-160 мм за 27.5 и 100-140 мм за 29. Промяната може да бъде направена вътрешно чрез добавяне или изваждане на дистанционни втулки. Посочените числа са за стандартните версии на модела, а има и „удължени“ варианти, които са съответно 170-180 мм за 27.5 и 150-160 мм за 29.

Теглото на всяка от тези разновидности е много добро – 1790 грама за стандартна 27.5 вилка, 1855 грама за 29-цоловата в стандартна версия и с по 5 грама отгоре за удължените варианти. Formula твърдят, че моделът 35 е най-леката серийна ендуро вилка на пазара. Това само по себе си е достатъчно да привлече не един и двама потребители, но има и още!

В левия крак има пневматична пружина и негативна стоманена пружина – виждали сме го и при други производители, нищо необичайно. В десния крак, където е патронът за амортизация, е по-интересно…

Ще започна с това, което Formula нарича Internal Floating Technology. Честно казано, не мога да го обясня подробно с технически детайли, самият производител също не го прави. От представянето на 35 разбираме обаче, че структурно патронът за амортизация е съединен/интегриран с тръбите на вилката, от короната до ботушите и конструкцията е такава, че изолира работата на системата от усукванията и страничните натоварвания, които вилката понася. Според Formula това е много по-важно за намаляването на триенето и за постоянството в работата на вилката, отколкото което и да е покритие на тръбите.

Най-напредничавия за мен детайл в модела 35 е системата CTS (Compression Tuning System). Както показва името ѝ, тя позволява на колоездача да настройва амортизацията при сгъване и по-точно цялостния профил за компресията при сгъване с висока скорост. Това става чрез подмяна на главата с клапана за компресията, което може да се направи с обикновени инструменти дори в домашни условия, без риск от загуба на масло, без необходимост от обезвъздушаване и т.н. Formula предлага три глави – сива, синя и черна, респективно за най-малко, средно и най-голямо съпротивление при сгъване. Ако ви е интересно как точно изглежда процедурата по подмяната му, гледайте този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=qnx5b-dcV_U. Отново повтарям, че този клапан контролира цялостните параметри на високоскоростно сгъване, отделно от възможностите за външна настройка, които са над него.

А какви са тези възможности? На горната снимка се виждат три регулатора. Синият е за цялостна настройка на сгъването (24 позиции), включително при високоскоростно сгъване. Златното ключе е за заключване на вилката, а черният регулатор е за настройване прага за отключване. Дотук регулаторите не разкриват нищо ново, освен може би това, че има и едно винтче, след чието разхлабване можете да завъртите цялата основа с регулаторите, за да ги нагласите в най-удобна за вас позиция.

Интересното идва, когато погледнем системата за дистанционен контрол и заключване на вилката, наречена RCC (Remote Cartrige Control). За разлика от повечето вилки на пазара, при които чрез жило или флуид потребителят може просто да заключи или отключи вилката, дистанционната система на Formula е интегрирана част от патрона за амортизация и осигурява 13 позиции за цялостен контрол върху сгъването – от отключено до напълно заключено положение. Колоездачът може да променя настройката в движение, като лостчето изглежда доста удобно – премествате палчето нагоре или надолу и по този начин променяте параметрите на работа. Интересно е и самото жило – то е доста по-дебело и плътно от жилото за скоростите например и това не е случайно, защото при RCC то не издърпва някакво лостче върху капачката на вилката, а предава въртеливо движение директно в патрона, променяйки настройките там.

Всички тези неща са нагледно обяснени и във видеоклипа, посветен на 35:

От него сигурно видяхте, че особености има и по отношение на проходната ос, наречена ILS (Integrated locking System). Ако трябва да го обясня възможно най-просто, ексцентриковият лост на практика е по-скоро инструмент за затягане на оста чрез шестограни – когато това е изпълнено, можете да го „заключите“ в която позиция желаете, а може дори изцяло да го махнете, за да спестите още няколко грама. Може дори да го ползвате като шестогран за задната ос, ако тя не се развива без инструменти.

След всичко това остана да споменем, че моделът 35 се предлага в три цвята – черен, бял и „ултра“ виолетов (поне така го нарича производителят), както и с различни комплекти лепенки, чрез които можете допълнително да индивидуализирате облика на вилката.

Цената на базовия модел ще бъде 988 евро, а за виолетовия цвят ще трябва да отделите 1040 евро. Комплектът RCC струва 62 евро, а комплектът CTS още 100 евро.35 ще е на пазара през септември 2016 г.

http://www.rideformula.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>